Pretpostavljam da se sve to sigurno može setovati na samoj elektronici kotla.
Grejanje na pelet
Pretpostavljam da se sve to sigurno može setovati na samoj elektronici kotla.
problem sto niko nezna lozinku ,
Питање за Toby-јевце:
Колико код вас траје процес гашења котла? Код мене од 11-20 минута. Можда је толико дуго зато што је смањена брзина вентилатора са 300 на 275...
Kod mene 3-5 minuta. Parametar P17 treba smanjiti na 3,nema potrebe za više.
Koji je opis tog parametra?
Posto su kod mene izmenjeni, novija je neka elektronika.
richiemsch wrote:Питање за Toby-јевце:
Колико код вас траје процес гашења котла? Код мене од 11-20 минута. Можда је толико дуго зато што је смањена брзина вентилатора са 300 на 275...
Kod mene 3-5 minuta. Parametar P17 treba smanjiti na 3,nema potrebe za više.
Захваљујем Дани!
Možete mi reći postoji li opasnost od pojave legionele u sanitarnoj vodi grijanja na pelet?
Koja se razmnožava u rashladnim uređajima.
imam ugradjen Bosch solid 2000 komplet kao na slici.gorionik je pellet brenn2000.dali neko ima dosad iskustva sa ovim kompletom po pitanju potrošnje.kod mene je malo predimenzionisan (po rečima G.zmajdina)...trebao bi mi neki savet ako može da se malo uštedi neko kilo peleta.naime imam 4-kraki ventil i pumpu na toplom vodu.kao što se vidi na slici T kotla je 74 C.buni me malo kad sobni termostat isključi tada i pumpa isključi (ide preko jegove elektronike) i T u kotlu ode do 80 C .A kad postine tih zadatih 74C on počne slabije da radi (kraće ubacuje pelet )ali opet brzo stigne do 80C i isključi se.tada pumpa nastavi da radi.......dok ne padne temp. na kotlu oko 60 ili 65C.tog momenta počije proces grejanja -rada ponovo.PITAM dali može da se namesti da pumpa radi i kad sobni isključi il da se kotao sa svoji 80-90C sam hladi bespotrebno i greje mi podrum.kolika je ušteda na elektromotormom pogonu za 4-kraki ventil,dali se isplati ?pozdrav svima na forumu a posebno "zmajdinu" sa kojim sam imao neke prepiske.
imam ugradjen Bosch solid 2000 komplet kao na slici.gorionik je pellet brenn2000.dali neko ima dosad iskustva sa ovim kompletom po pitanju potrošnje.kod mene je malo predimenzionisan (po rečima G.zmajdina)...trebao bi mi neki savet ako može da se malo uštedi neko kilo peleta.naime imam 4-kraki ventil i pumpu na toplom vodu.kao što se vidi na slici T kotla je 74 C.buni me malo kad sobni termostat isključi tada i pumpa isključi (ide preko jegove elektronike) i T u kotlu ode do 80 C .A kad postine tih zadatih 74C on počne slabije da radi (kraće ubacuje pelet )ali opet brzo stigne do 80C i isključi se.tada pumpa nastavi da radi.......dok ne padne temp. na kotlu oko 60 ili 65C.tog momenta počije proces grejanja -rada ponovo.PITAM dali može da se namesti da pumpa radi i kad sobni isključi il da se kotao sa svoji 80-90C sam hladi bespotrebno i greje mi podrum.kolika je ušteda na elektromotormom pogonu za 4-kraki ventil,dali se isplati ?pozdrav svima na forumu a posebno "zmajdinu" sa kojim sam imao neke prepiske.
Ne znam baš tako kako je napisano u postu broj 5064, ali se javlja svuda gde ima pogodne uslove - temperatura 25-40 stepeni i ako voda stoji.
Legionela (Legionella pneumophila) se najbolje razvija u stajaćim vodama na temperaturi 30-40 stepeni. Već na temperaturi preko 55 stepeni dolazi do njenog uništavanja. Mnogi proizvođači opreme za sanitarnu vodu imaju tzv. program zaštite od pojave legionele time što se uređaj sam uključi jednom sedmično na temperaturu od minimum 65 stepeni i tu zadržava nekoliko sati.
Ipak, u principu, ako je potrošnja zagrejane vode iz uređaja stalna tj. kontinuirana (pa čak i kada je temperatura niska tj. koja ne uništava legionelu) ukupna ospasnost od pojave legionele je znatno smanjena odnosno smatra se da je zanemarljiva.
Znači, stalna potrošnja i povremeno zagrevanje na temperaturu preko 60 stepeni su dovoljna zaštita. Povesti računa u specifičnim situacijama - boravak van kuće u letnjem periodu i tada po povratku istočiti celu zapreminu rezervoara (bojlera) i zagrejati jednom na 65-70 stepeni.
Legionela se razmnozava i u sistemima sanitarne vode. Do duse kod nas jako retko, zbog nacina dezinfekcije vode. Ali se ipak desava. Do duse ja sam samo jednom cuo za podatak da je neko oboleo od Legionarske groznice bas zbog sistema pijace vode, i bilo je u pitanju rezervoar za pijacu vodu koji se punio pa preko pumpe snabdevao kucu.
Da sad ne tupimo, legionela u sistemima potrosne sanitarne vode PSV se lako resava, a to je da se jednom mesecno, poveca temperatura u bojleru preko 72C i to je to. Postoje sistemi i nacini koji to sami resavaju ,ali najlakse je jednom odvrnuti termostat na bojleru na 80C. Kada se sanitarna voda zagreva putem sistema grejanja, i kada je sistem tako odradjen da se u bojleru nikada ne postigne visoka temperatura, tada je najbolje aktivirati elektro grejac jednom mesecno i pobiti gamad.
Kolika je temperatura sanitarne vode u bojleru koji je 2m od kotla u kojem je izlaz ka bojleru 65? Imam samo neku mutavu skalu na bojleru bez brojki od plavog ka crvenom i kada kotao radi na toj temperaturi, kazaljka na bojleru je na 13h. Sad koliko je to zagrijano ne znam. Danas me zabrinuo jedan serviser koji rece da obavezno u 48h ispustim svu vodu bojlera zbog toga.
Teoretski 60C zbog gubitaka na izmenjivacu i duzini neizolovanih cevi. Najcesce je i manje. Ne trebas da ispustas vodu, samo preko elektrogrejaca pojacaj jednom mesecno
Baš tako: javlja svuda gde ima pogodne uslove - temperatura 25-40 stepeni i ako voda stoji, a već na temperaturi preko 55 stepeni dolazi do njenog uništavanja. Elem, voda u bojleru ne stoji, a temperatura je obično preko 55 stepeni.
Imam bojler od 180 litara na kotlu. Zimi je u njemu temperatura kao i u kotlu dok ne počne u kotlu da pada ispod 40 stepeni i onda preuzima elektro grejač. Obzirom na veličinu, preko leta je termostat nameštena na 40 stepeni ali se i troši tako da nije problem. Ali upravo ovog leta se namestilo da niko nije koristio toplu vodu skoro dve nedelje tako da je moralo da se istače i nanovo greje.
Sve u svemu, ima raznih situacija ...
A za dve nedelje namnoži se (daleko bilo) legionela samo tako. Jel' da?
Nisam ih brojao, žurio sam da se istuširam od puta ...
Mali offtopic:
U Bosni, na selu imam bunar od oko 12 kubika vode. Tu je voda hladnjikava onako, lepa za piti leti.
Prvi put za cujem za tu bakteriju. Ta voda u bunaru se cele godine skuplja, kisnica.
Ceo zivot sam je pio i nikom nista.
S vremena na vreme zveknemo zivog kreca unutra.
E sad tamo niko ne zivi vec godinama, i ta voda tako stoji. Puni se i dalje kisniciom, ali se ne odrzava bas tako. Trosi se za stoku. Ali ni blizu kao pre. Mi je vise ne pijemo kada odemo, samo se tusiramo sa njom. Do sada nije bilo problema, iako sam i zube prao
I Sanosil 25 lepo ubija legionelu i još mnogo čega
Poštovani .
Mozda sam i pomalo dosadan sa pitanjem.
Da li neko ima iskustva sa F05 greskom
na Lamborghini gorioniku ili Feroli , Bosch?
Pre starta greska se javlja i traje od 5 do 10 minuta .
Питер : предпостављам да сте прочитали упутство.Ф05 је проблем са мерењем притиска у горионику.Као што кажу треба проверити - очистити цевчицу према сензору притиска , вентилатор прегледати а на крају и сензор променити ако предходно ништа не помогне.
Da li je neko probavao ovo???
http://www.kupujemprodajem.com/pelet-28908454-oglas.htm
Za koje je gorionike namenjeno?
Koji su probali pokajali se...
@boree
Nemam pojma ni ko je probao,a ni ko se pokajao. Ne kontam za koje je gorionike pravljeno,izgleda kao ovaj nas redovan drveni pelet............ Samo se raspitujem,da li moze u ovim nasim gorionicima da radi ili ne moze. Cujem svasta,pa reko da pitam...... Cudno mi malo da ide u ove nase gorionike ugljeni pelet.........
Nemam pojma ni ko je probao,a ni ko se pokajao. Ne kontam za koje je gorionike pravljeno,izgleda kao ovaj nas redovan drveni pelet............ Samo se raspitujem,da li moze u ovim nasim gorionicima da radi ili ne moze. Cujem svasta,pa reko da pitam...... Cudno mi malo da ide u ove nase gorionike ugljeni pelet.........
Koliko sam ja upucen, posebno se prave gorionici, tj kotlovi za rad sa ugljenim peletom. A cak i oni koju su koristili namjenske kotlove za taj pelet, a koje ja poznajem nisu bili zadovoljni pa su presli na drveni pelet. Navodno, sagorijevanje nemoguce rijesiti, tj previse pepela ostaje i svako malo se zacepi. To su info koje sam ja dobio, ne kazem da su i tacne jer sam se raspitivao o tom sistemu i sistemu na drveni pelet nakon sto sam se odlucio preci sa klasicnog centralnog (tzv. na lozenje) sistema. I nigdje nisam cuo rijeci hvale za ugljeni tip, za razliku od drvenog.
Baš tako, jako puno šljake,sagorevanje ne daj ga Bože,a i verujem da se kotlovi upropašćuju sa tim ugljenim "peletom" .
greska
Na terunutnim temperaturam moram ka radijatorima da saljem minimalno 57 sepeni da bi temperaturu odrzavao na 21 stepen. Sinoc je pocelo sa -3 cele noci je bilo tako jutros je bilo najvise - 5 imam spoljini termostat.Danas ceo dan oko 0 . E sad potrosnja je oko 2 dzaka to je manje bitno jer jos nisam stavio u funkciju mesni ventil jer nemam pumpu u radijatorskom krugu itd. ceka me prepravka instalacije. Zanim me da li su mi toplotni gubitci veliki jer mislim da imam dobru izolaciju plafon tj. na potrkrovlju imam 5 cm stirodura na podu zodovi su od sipreksa 25 isto sto i ytong plus demit 10 cm a stolarija mi je nova komplet sa dvoslojnim staklima punjenim argonom imaju koeficijent 0.7. Citam neke komentare da ljudi na ovakvoj spoljnjoj temperaturi dizu unutrasnju temperaturu na 23 stepena sa vodom od 47 cak i manje..ako je tako onda je kod mene kuca na nekom mnogo hladnom mestu ili je izolacija mnogo losa.
Ok, jasno sve.
@richiemsch
Ne znam bas tacno vreme, ali i kod mene gasenje kotla traje. Vrlo verovatno isto oko 10ak minuta, po slobodnoj proceni.
Ono sto meni nije jasno u ovom procesu je sledeca stvar. Zasto radi cooling down? Zasto jednostavno ne prekine doziranje peleta i ugasi samo kotlovsku pumpu. Da se sto duze zadrzi ta topla voda, a ne da je vrti i ohladi kotao. Tako da prakticno na svakom paljenju od strane termostata kotao startuje za 35 stepeni, nekad i nize, ako je hladno, jer pumpa vrti do 40, a posto je mesni otvoren, to ide kroz ceo sistem.
Onaj prvi kotao sto sam dobio, pa je bio busan, je imao jednu opciju koja se zvala Eco Mode. Kada kotao postigne zadate parametre, i na najslabijem rezimu ne moze da se odrzava on ode u neki EcoMode i koliko se secam nije radio cooling down. To ovaj kotao nema.
Tacno cu staviti stedisu na dimnjak, da ugreje i kotlarnicu
Ako zelim da na jedan radijator dodam jos jedan, da li je dobra ideja da ga vezem redno na vec postojeci?
Radijatori su na sabirnici, svaki ima svoju "magistralu" do "autoputa" od kotla.
Ili da batalim to i stavim jednostavno veci radijator?