Nemate pumpu na radijatorskom krugu nakon mjesajuceg ventila?
Grejanje na pelet
@šećer
Pročitajte poslednjih 30 strana ove teme kao i moj blog na linku ispod.
Procitao sam i sve sam primeniia.Nemam pumpu posle mesnog ventila.Video sam vasu semu srkson izgleda da je to jedino resenje.
Bez pumpe u radijatorskom krugu teško da će potopljeni radijatori biti zadovoljavajuće topli. Znači sledi prepravka kotlarnice.
@Srkson
Prije dva dana sam ubacio sobni termostat SalusRT500RF i podesio ga, sve to OK radi, samo što sam uradio da gasi kotao pri dostizanju željene temperature, jel' to OK?
Dakle T sobe je naštimana na 23, pri 23.5 on ugasi kotao, kada padne temperatura sobe na 22.5 on ga ponovo pali i dogrijava.
U međuvremenu T kotla opadne na 48 (sa 65) i kotao radi na max snazi da to dogrije. Na T kotla 50, cirkulaciona pumpa se gasi (kotlovska), još nisam ubacio ventil i radijatorsku pumpu. Može li ovako raditi do prepravki kotlovnice?
To cu i uraditi samo moram od proizvodjaca da dobijm dozvolu za to jer mi je kotao u garanci a ako nesto menjam oni moraju da potrvrde.
Pitanje da li ce te dve pumpe moci da rade nezavisno tj. da li nece jedna drugu da gusi?
Da li vec sad trebam da kupim svu automatiku koja se nalazi u vasoj semi i koliko bi me teo kostalo imam samo pumpu?
Mogu li da ugradim pumpu na radijatorskom krugu bez ikakve automatike koja ce da cirkulise stalno bez obzira temperaturu znaci 24 h
Naravno, al bilo bi dobro da radi kad i kotlovska jer će svakako terati vodu,jedino će je druga pumpa malo gušiti.
Da je postavim odmah posle meshog ventila ili malo dalje jel to bitno?
@šećer
Npravite sistem sličan ovome sa fotografije u prilogu. Nije bitno gde će biti pumpa u kotlovskom krugu na povratnoj cevi. S obzirom da nemate nikakvu automatiku onda neka sobni termostat preko dodatnog relea uključuje kotlovsku pumpu u isto vreme kad i gorionik i radijatorsku pumpu. U radijatore će ići oko 47C ako postavite mešni ventil kao što je na fotografiji.
@alibeg
Može to tako da radi i tako treba, jedino mi nije jasno šta gura vodu kroz sistem ako postoji samo jedna pumpa koja se gasi na 50C?
Kao drugo, visoka temperatura kotlovske vode je ujedno i temperatura u samom kotlu (temperatura ambijenta-sredine sagorevanja). Ima velike veze da sagorevanje bude u toploj sredini, a ne u pothlađenoj. Potrošnja je manja! Da nije tako onda bi kotlovi komotno mogli da rade i na 22C koliko nam treba u kući, ali to ne može tako.
Kad krenete automobilom sa hladnim motorom on seca zar ne? Tada je potrošnja benzina najveća, a pritom je za smešu savršeno doziranje i benzina i vazduha! Razmislite malo.
Pumpa se ugasi na 50, i ne cirkuliše ništa, valjda radi izbjegavanja kondenza kotla. Radijatori se odmah ohlade.
Koliko ja sad to razumem kod vas se jedna jedina pumpa u sistemu ugasi preko elektronike kotla na 50C, a kotao nastavlja da radi do 65C, a isključuje ga sobni termostat kada se postigne zadata temperatura u sobi. Ovo sve implicira da zaključim da vama sistem radi desinhronizovano. Kako?
Evo ovako - primer: Pumpa se ugasi na 50C u kotlu, a vama po sobnom termostatu još uvek postoji potreba za grejanjem (nije dosegnuta zadata temperatura u sobi), kotao nastavlja da radi i "vrti pedale u prazno" do 65C. Za to vreme imate grejanje u kući jedino preko gravitacione cirkulacije vode i to samo ako je kotao potopljen od radijatora, a pritom tu gravitacionu cirkulaciju prigušuje i pumpa i mešni ventil (trenutno ga nemate), mada vi ovde kažete da se radijatori odmah ohlade, znači nema gravitacione cirkulacije i nastavak grejanja. Radijatori se hlade, sobni termostat drži komandu da kotao radi, onda se kotao gasi preko svog termostata na 65C i miruje dok se voda ne ohladi u njemu do 48C kada ponovo pali pumpu i opet krene grejanje. Znači li to da kotao zaista ima toliki rad u prazno? To tako nikako nije dobro! Kotlovska pumpa neka radi do maksimalne temperature rada kotla, ugasiće je sobni termostat kada ugasi i kotao (ako elektronika kotla to dozvoli, ne znam po kom principu to radi u vašem kotlu), a neka ostane da se pali na 50C, to je OK, mada i tu ima oscilacija u sistemu sa pumpom (48C pali i 50C gasi) kada krene da se meša hladna voda iz radijatora sa zarobljenom toplom u kotlu, a zato što nemate automatiku i mešni ventil koji će odvajati kotlovski od radijatorkog kruga.
Niste me razumjeli, pumpa se pali na 55 i radi sve dok je temperatura kotla iznad 50. Znači paljenje kotla, zagrijava se voda od cca 20 ka 65 i kad dosegne 55 pumpa se pali. Kotao se zagrije na 65. Tako radi dok termostat ne ugasi kotao. Potom se voda krene hladiti i pumpa radi sve dok temperatura vode ne padne ispod 50. Onda ugasi pumpu elektronika kotla i radijatori se hlade.
Da, nisam razumeo skroz gore u postu da se pumpa ustvari gasi na 50C u opadanju temperature po gašenju kotla. Onda je sve to OK kod vas dok jednog dana ne dođe četvorokraki mešni ventil, eventualno i automatika.
Da li taj dodatni relej moze da se prikaci na ovu pumpu koja je u prilogu i gde da ga spojim na kotao a i gde da ga kupim.
Znam da to ima u predhodnih 30 strana al ako vam nije tesko da jos jednom ponovite
Hvala
Evo i pumpe
Pozdrav svima
može li mi neko odgovoriti kolika je temperatura izduvnih gasova na kotao Toby 30kW na 5 brzini (punoj snazi)
Unaprijed zahvaljujem
Kod mojih roditelja je bilo oko 125. Danas smanjio brzinu ventilatora i sada je oko 112. Razmisljam se da smanjim jos da padne ispod 100.
Nema šanse da toby30 ima tako malu temperaturu dima,a da sve radi kako treba. Najverovatnije je da je sonda gurnuta samo do pola,kao kod mene sto je serviser bio postavio,pa je posle nekog vremena ispala od vibracija. Ja bio odusevljen temperaturom gasova koja je isla i do 70 u najmanjoj snazi. Ali kad sam sondu gurnuo koliko treba situacija se drasticno promenila.
I kolika je temepratura?
Oko 160 stepeni na snazi P5,a na snazi P1 oko 100.
@šećer
Naravno da može, link ka prodavnici gde ga možete kupiti imate na mom blogu.
Na kotlu-gorioniku (obično imaju oznake 7 i 8 ) postoje dva pina koja su kratko spojena kada kotao radi samostalno po svom termostatu. Kada se taj kratkospojnik skine onda se povezuje sobni termostat. Najbolje je da pitate servisera ili da pogledate u uputstvu.
To za sobni termostat znam al gde da povezem radijatorsku pumpu?Na isto mesto gde i sobni termostar?
Konacno sam uspeo nesto da sracunam za potrosnju. Koristio sam podatke sa kotla, o vremenu njegovog rada.
I dobio sledece cifre:
* za zadnjih 30 dana 2.14kg/h
* za zadnjih 7 dana 1.57kg/h
Malo mi nemaju smisla cifre, jer je upravo zadnjih 7 dana bilo najhladnije i trebalo bi da je obrnuto?!
@šećer
Radijatorsku pumpu spojiti takođe preko dodatnog relea. Šema u blogu je potpuno OK, samo zanemarite HeatOn WCHR-01, a umesto kotlovske pumpe na šrmi vi tu stavite radijatorsku.
@srafko
Lepo je videti Grejacev (Acin) potpis! Samo jos da cucne automatika!
Nisam ja ovo potpisao.
Vidoh tvoj nosač za exp. posudu pa sam pomislio da si ti.
Srksone ako moze jos jedan savet .
Pumpa koju bi ugradio radila je 8 godina na starom kotlu.Skinuli smo je pre pet meseci i napunii vodom.Da li je treba servisirati ili da je ugradim?
Ako je ispravna, odnosno radila je, ne znam što biste je servisirali.
ok.Ona radi kvalitetna je marka nego dal je treba ocistiti iznutra nesto podmazeta ne znam nista o tome
Podesio sam kotao kao sto ste rekli.Temperatua vode u kotlu 80 ka radijatorima 47 a snagu na 4.
Kotao je radio od 7 jutros do 8 i postigao 83 stepena bio je kratko u modulaci pa je otisao u stenbay pa se ponovo upalio za pola sata kad je voda pala na 60 stepeni.
Problem koji mi se javio je kad sam prigusio mesni ventil radijatori u prizemlju ne mogu da se zagreju tj. hladni su.Ti radijatori su u odnosu na kotao nizi od njega
Pumpa je na kotlu na dovdu tj na hladnoj vodi. Kada sam se grejao na ugalj megal 25 pumpa mi je bila na toploj.Sta predlazete?