Da li t gasova utice na potrosnju peleta, meni je u rezimu 5 oko 180s, probao sve varijante ali nikako da smanjim t gasova.
Grejanje na pelet
Hvala na odgovoru gospodine Zmajdine. Posto ce se i pumpa u radijatorskom krugu gasiti,predpostavljam da ce mi trebati i nepovratni ventil zbog gravitacione cirkulacije. Gde njega postaviti i da li je jedan dovoljan?
Aco pošto imaš isti kotao kao ja, da prenesem moje utiske:
Po meni (možda grešim, al možda i ne) na našem kotlu sve snage iznad 3 izduvavaju toplotu u odžak a istu snagu predaju vodi kao i sa snagom 3. Ja recimo na snazi 2 mogu komotno da držim dlan na cevi koja ide u dimnjak, na trojci mogu dlan da naslonim a na snazi 5 mi iz hladnog sistema greje vodu za nijansu brže nego na snazi 3 al zato dimnjak samo što ne sija.
Analogno onome sa paljenjem i gašenjem auta po meni je ovo vožnja auta pod punim gasom pa onda bez gasa totalno pa tako u krug.
Pogledaj kako sam ja podesio kod mene (ne kažem da je idealno) pa vidi potrošnju.
Temp kotla 70 stepeni
Peć na snazi 2, probaj možda sa snagom 3.
Mešni ventil između 8 i 9 (ne znam sad tačno)
temp vode u sistemu od 55 do 65 stepeni (varira).
Temp u kotlu sa ovom snagom mi je do 69 stepeni, mislim da kotao još nije ugasio.
Kotao ovako radi većinu dana, posle 1 ujtru se ugasi pa posle održava 20 stepeni u kući.
E sad u mom slučaju mislim da ga je teško naterati na modulaciju s obzirom da se tri termo glave po 2,3 puta na dan odvrću zavrću...
Један мали савет за све нове чланове:
На потрошњу пелета искључиво утиче висина Т у радијаторима и брзина кретања воде у истим.
Ако ово сведете на минимум, а притом добијете комфорну Т у просторијама у којима боравите, потрошња ће бити сасвим пристојна.
Ја сам прошле године правио разне почетничке грешке: превелика брзина пумпе и превисока Т у радијаторима од 47-60ц а све да бих имао 23-24ц у кући.
Ове зиме је све другачије на основу прошлогодишњег искуства.
Пумпа на скоро најнижу брзину, а Т воде у радијаторима од 40-47.
Тачније, на -3 напољу, у радијаторе шаљем 45ц што је сасвим довољно за Т у кући од 22ц, притом котао ради у континуитету и ниједном се не угаси.
Пробајте...
radovanz
Zatvaranjem mešnog ventila, odnosno razdvajanjem kotlovskog i radijatorskog kruga eliminiše se gravitaciona sirkulacija.
Pozdravnov sam ovde te ne zamerite. Interesuje me po vasim iskustvima sledeca konfiguracija , potrosnja i eventualne ispravke.
Kuca je nekih 300m2 sa izolacijom 8cm i pvc stolarijom. Kotao centrometal 45 sa sve elektronikom i gorionikom. Ugradjen 4 ventil, nepovratni ventil. Temp u distemu oko 50-52 u kotlu.80 Dimnjak prohromski fi200 nekih 12metra. Svi radijatori sa termoglavama, prizemlje gusani na prvom i drugom lipovica. Sobni termostat u najhladnijoj sobi podesen na nocu 19.5, ujutru kad klinci ustano od 6-8 21 stepen. Dok su u vrticu 20, od 12-20 20.5, a od 20-23 21 koju jedva ppstize. U ostalim sobama otprilike 22-24 szepena. Instalater bi nakacio i nastelovao sagorevanje. Potrosnja za 24h na temp. od nocas -7 +5 6 dzaka tj. 90kg. A da stim sto je prizemlje od 4 radikatora 1 rafi ostala 3 samo da ne smrznu jer je kuca iznad ukopane kotlarnice velicine cca150m2. pa je podnosljivo, pa iapada da efektivno grejem oko 200m2
Inace grejna sezona povela mi je 17 .10 i do sad sam potrosio skoro 3 tone peleta.
Meni kotao previse trosi.
Morace to da se automatizuje
Kada je na 75 stepeni i radijatori malo odksrinuti, tuce po 3,4 dzaka za 24h.
Један мали савет за све нове чланове:
На потрошњу пелета искључиво утиче висина Т у радијаторима и брзина кретања воде у истим.
Ако ово сведете на минимум, а притом добијете комфорну Т у просторијама у којима боравите, потрошња ће бити сасвим пристојна.
Ја сам прошле године правио разне почетничке грешке: превелика брзина пумпе и превисока Т у радијаторима од 47-60ц а све да бих имао 23-24ц у кући.
Ове зиме је све другачије на основу прошлогодишњег искуства.
Пумпа на скоро најнижу брзину, а Т воде у радијаторима од 40-47.
Тачније, на -3 напољу, у радијаторе шаљем 45ц што је сасвим довољно за Т у кући од 22ц, притом котао ради у континуитету и ниједном се не угаси.
Пробајте...
Zanimljivo, kod mene je pak malo drugacije iskustvo kad se radi o pumpama. Dok su postavljene na najmanju snagu, cesto mi se izmjenjuju snaga 1 i 2 i duze radi u snazi 2 nego u snazi 1. Nakon sto sam pumpe stavio na max, duze mi bude u snazi 1 i samim tim utice mi i na potrosnju jer duze radi na manjoj snazi. Ne znam zbog cega je to tako...
A ovo za T vode, ja saljem 43*C na vanjskoj temperaturi od oko -3 i odrzava mi u kuci oko 23.5*C (termostat postavljen na 24*C), jednom u vecernjim satima predje zadatu T i ugasi kotao kada se zatvore prozori i prestane vrsiti prozracivanje prostorija.
I da, moj savjet drugima, neka Vam ne bude tesko barem 2-3 puta dnevno protresti turbulatore posteno (pricam za toby kotao ne znam kako drugi rade) - razlog, niza T gasova i brze se povecava T vode u kotlu.
Zar tubulatore ne treba izbegavati tresti dok su vruci, jer mogu da se iskrive?
Tako pise u upustvu za upotrebu i ciscenje kotla.
Zar tubulatore ne treba izbegavati tresti dok su vruci, jer mogu da se iskrive?
Tako pise u upustvu za upotrebu i ciscenje kotla.
Ja evo vec drugu sezonu tako radim, po uputstvu servisera, on mi je rekao barem jednom dnevno da to radim (ako se iskrive neka ih on mijenja), a do sada ne primjetim da su se iskrivili uopce. Prije 10ak dana sam skidao poklopac i detaljno cistio. Mozda i grijesim, ne kazem da sam u pravu po tom pitanju da se smiju tresti dok su vruci, ali ja ih tresem i ne primjecujem nista lose, bas naprotiv.
Hm, bas se dobro secam da tako pise u upustvu Termomonta.
Sacekacemo da se javi neko sa vise znanja
Zanimljivo, kod mene je pak malo drugacije iskustvo kad se radi o pumpama. Dok su postavljene na najmanju snagu, cesto mi se izmjenjuju snaga 1 i 2 i duze radi u snazi 2 nego u snazi 1. Nakon sto sam pumpe stavio na max, duze mi bude u snazi 1 i samim tim utice mi i na potrosnju jer duze radi na manjoj snazi. Ne znam zbog cega je to tako...
Нема никакве логике у овоме (барем ја тако мислим).
Што се брже вода креће кроз систем, брже се и хлади. Самим тим котао мора да ради на већој снази како би је угрејао.
Код мене је котао испод спрата који грејем, могуће да је код вас такав случај ако вам је цео систем на истој етажи, тј. нема спратности.
Нема никакве логике у овоме (барем ја тако мислим).
Што се брже вода креће кроз систем, брже се и хлади. Самим тим котао мора да ради на већој снази како би је угрејао.
Код мене је котао испод спрата који грејем, могуће да је код вас такав случај ако вам је цео систем на истој етажи, тј. нема спратности.
Slazemo se u ovome da nema logike, ali da nisam svjedok tome, ne bih vjerovao...i da, kotlarnica nije na istoj spratnosti, nego je ispod nivoa ove dvije etaze koje se griju. Sad me ovo jos vise kopka, idem da sidjem jos jednom da probam vratiti pumpe na manju snagu i da pratim..
Imam sistem sa Alfinim Grande kotlom, kvadratura oko 170m2, radijatori nemacki paneli, kuca u dve etaze sa sistemom radijatori prizemlje i sprat jedan iznad drugog vertikala, aluminijumski prozori i vrata i izolacija od 5cm. Ovo mi je prva sezona, koristim Boljevacki pelet, i potrosnja mi je oko 3 dzaka dnevno, Nemam termo glave vec koristim Bergen digitalni termometar povezan sa kotlom koji radi na oscilovanje temperature od 0.3 stepena +-.
Pa me interesuje da li je to velika potrosnja peleta i da li mogu da podesim ovaj kotao da radi i konstantno drzi temperaturu vode u sistemu oko 50 stepeni jer ovako imam veliku kondenzaciju jer ponekad podigne temperaturu vode i do 68 stepeni.
.
Gde početi posle ovakvog završetka posta-a....
Zaista bi bilo korisno pročitati veći deo foruma da shvatite neke stvari oko grejanja peletom,sistemima grejanja itd
Pozdrav svima
može li mi neko odgovoriti kolika je temperatura izduvnih gasova na kotao Toby 30kW na 5 brzini (punoj snazi)
Unaprijed zahvaljujem
Kod mojih roditelja je bilo oko 125. Danas smanjio brzinu ventilatora i sada je oko 112. Razmisljam se da smanjim jos da padne ispod 100.
To može negativno da utiče na sagorevanje, treba naštelovati ventilator prema plamenu a gasovi neka su koliki su.
Kod mene je oko 135, a plamen je dobar koliko mogu vidjeti. nema puno pepela.
Kupio sam COMPACT 25 kotao na pelet proizvodjaca radijator Kraljevo sto je isto kao kotao 20.1 i 20
Kotao ima 22 KW snage koje su podeljene u 6 nivo e sad da li je prvi 4 Kw i ili vise to ne znam u glavnom trebalo bi da je 4 , 8 ,12,14,18 i 22 kw
Elem moj problem je kako ga nastelovati da sto manje trosi
Zadata sobna dnevna temperatura je 21 stepen a nocna 17 stepeni inace sobni termostat vodi kotao.Preko nedelje kotao radi od 6 do 10 pre podne i od 3 do 10 uvece.Vikendom ceo dan
Ovih 9 dan u decembru je trosio 36 kg na dana dok je u novembru prosek bio 25 kg .Inace grejem 100 m2 izolovano nova stolarija radijatori aluminijumski
E sad serviser je temperaturu vode u kotlu podesio da bude 63 stepena sto je realnih 61 stepen.A snagu kotal je podesio na automacku. Na instalaci je gradjen cetvorokaraki mesni ventil marke ESBE. Grejem prizemlje i sprat
Moj plan je da vodu spustim na 55 stepeni a snagu kotla na 4 tj. 14 kw .
Zato sto mi je dovoljno da radijatori u prostorijama isijavalju tu ili malo manju toplotu. E sad da li da ostavim snagu kotla na automacki rad ili da samnji na 14 kw
Pratio sam kotao kako radi mnogo dugo radi na nivou 6 jer stalno juri 63 stepena a meniu tolika toplota neterba na radijatorima a cesto se pali i gasi tj. cim termostat dostigne 21 stpen on gasi kotao pa otprilike za sat i dest minuta kako je sad - 2 stepena on padne i ponovo pali kotao u kome voda tad bude oko 45 stepeni i dok on nagura do 63 stepena stalno radiu u max snazi a to traje 30 min kasnije udje u 3 pa u 2 a onada ga vec gasi termostat tako da retko ulazim u najmanju snagu a u modulaciju gotovo nikakođ
Sta predalazete?
Hvala puno
Прочитајте мало тему уназад. Доста се о овоме писало. Котао вам је дебело предимензионисан за ту квадратуру. Једино што ви требате да смањите је Т воде у систему, рецимо на -2 поставите 43ц,. На тај начин ће котао ради у континуитету без да се непотребно пали и гаси, а уједно ће те смањити потрошњу.
Citao sam sve al se ne razumem mnogo u ovo .
Meni je kotao 22 Kw maksimalne al on radi pola sata u na toj jacini a posle toga pada na snagu od 12 kw pa na 8 kw pa se gasi jer dostigne tempereaturu od 21 stepen u sobi. Kuca je veca od 100 m 2 pa je zato kotao ove snage ako bi se nekad sirilo grejanje
Ne mogu temperaturu vode u kotlu da smanji na manje od 50 stepeni jer kotao nema tu opciju
Da li snagu kotla da ogranicin na nivo 3 tj. 12 kw a temperaturu vode u kotla stavim na 50 stepeni?
Подесите Т воде која иде у радијаторе преко меш. вентила, а Т воде у котлу треба да буде минимум 72ц.
Zasto 72 stepena da bi temperatura izduvnih gasova bila manja ili nesto drugo?
Ne, nego da bi sagorelo sve što treba da sagori. Neka ciljana tempetatura bude 80 stepeni, a ona u radijatorima za početak recimo 40, posle koliko treba, najveća snaga "4", mada možda i "trojka" bude dovoljna.
Znaci ovako temperaturu kotala stavljam na 72 stepena mesni ventil smanjujem da bi smanjio temperaturu na radijatorima a snagu kotla smanjujem na 3 .
Oko ujutru probam pa se javljam
Ne, nego temeraturu kotla na 80, temperaturu u radijatorima koliko treba - počnite od položaja mešnog ventila "na pola", a snagu za početak na 4.
Kakve veze ima t kotlovske vode sa sagorijevanjem energenta pelet kad u svakoj snazi eco kotlovi savrseno doziraju zrak?
Poslao sam vam privatnu poruku.
www.stsrdjan.blogspot.rs