Sto se grejanja tice, kod mene je na gas trosio 30% manje nego pelet, ali sam peleta imao u zalihama, pa sam ga trosio dok je zima bila hladna. Za prelazni period malo na gas. Obican Vaillant gasni kotao iz 2005. god model Vaillant VUW SOE 240/2-3 R1 24kw na dimnjak. Kaze mi serviser Vaillanta da bi mi kondenzacioni trosio 20% manje od ovog. A za 52m2 bi potrosnja bila smesna. Ne mogu da kazem kolika, ali sa kondenzacionim kotlom mesecni racun nikada nebi smeo da bude preko 10.000 i to na -20 da se greje 0-24 bez termostata samo termoglave na radijatore na 22 stepena. Ako je kuca izolovana sa 10 cm stiropora i 20 cm staklene vune na ploci plus PVC stolarija, nema sanse da mesecni racun bude veci od 5-6 hiljada. Znam da je ovo tema Grejanje na pelet, ali moram reci da je sigurno jeftinije na gas.
Grejanje na pelet
Pozdrav svim forumašima,nov sam na sajtu pa bih vam postavio par pitanja.
Dali neko ima iskustva sa kotlom alfa grande?
Šta je bolje da kotao radi u ručnom ili automatskom režimu
Ručni režim je da ga palite i gasite kad Vi hoćete, automatski režim je upravljanje po termostatu ili tajmeru,mislim ja...
@Dudic123
Vlasnik sam alfa grande vise od godinu dana, ako si mislio pod rucnim rezimom da bude podesen konstantno na P1, P2 ..... ili da sam automatski koristi od P1 do P5 onda je bolje automatski. Ali opet je to zavisno od kompletne instalacije i kako je tvoj sistem uradjen. Ako imas buffer itd itd. Generalno njegova podesavanje mnogo zavise od sistema i strukture tvog grejnod sistema.
@Dudic123
Vlasnik sam alfa grande vise od godinu dana, ako si mislio pod rucnim rezimom da bude podesen konstantno na P1, P2 ..... ili da sam automatski koristi od P1 do P5 onda je bolje automatski. Ali opet je to zavisno od kompletne instalacije i kako je tvoj sistem uradjen. Ako imas buffer itd itd. Generalno njegova podesavanje mnogo zavise od sistema i strukture tvog grejnod sistema.
Pozdrav svima
Koristim kotao compact 25 Kraljevo
Vec drugi put mi crkava keramicki upaljac na kotlu
Prvi put je bio u garanci sad je na moju stetu.
Da li je probljem u upaljacu ili je mozda problem sto radi dugo bez potrebe
Pozdrav svima
Koristim kotao compact 25 Kraljevo
Vec drugi put mi crkava keramicki upaljac na kotlu
Prvi put je bio u garanci sad je na moju stetu.
Da li je probljem u upaljacu ili je mozda problem sto radi dugo bez potrebe
Koliko dugo i što bez potrebe ? Inače bi keramički trebali da su izdržljiviji, a kod Vas već dva mirišu lale odozdo, nešto ne valja.
Da li ima podesavanje koje regulise rad upaljca da kad upali pelet ne radi vise ako nema potrebe
Treba da ima vremensko ograničenje, to je u parametrima.
Moja automatika je SY250 Hydro LCD ne mogu nikako da nadjem imam uputstovo na engleskom
To je u servisnom meniju predpostavljam, treba Vam ulazna šifra...
Imam sifru al ne znam koji parametar da promenim
Samo brojeve ispisuje displej ili i naziv ? Ne znam tu elektroniku...
Jel to tieme ?
To je TiEmme elektronika i sigurno postoji parametar za iskljucenje upaljaca nakon uspelog paljenja. To je verovatno parametar minimalnog osvetljenja foto celije.
Boree
To je ta elektronika
Originalni grejac na Compactu 25 je oznake PSx - 2 - 240 - B ...FKK 16 j
Zvao sam danas servisera radijator Kraljeva bivseg doduse
Kaze da grejaci cesto crkavajju imaju.Kvalitetni jesu al nisu dobro tehnicko resenje smislili jer grejac na sebi ima rupu u koju upadne varnica od peleta i premosti pa crkne
Posto crkava vec drugi put a garancija ne vazi plan mi je da stavim neki drugi grejac tj. da malo remontujem kuciste grejaca i prilagodim ga nekom drugom
Pozdrav svima vec dugo citam ovaj sajt skoro sam se i registrovao , vidim da ima dosta profesionalaca sto se tice grejanja na pelet. Ja sam tek ove godine uveo grejanje na pelet pa da se predstavim kupio sam kotao pelet metalac obrenovac kotao velikih mogucnosti 25kv znam da je malo vreci za mene posto grejem 100kv ali planiram kasnije jos 50kv da dogradim pa nije islo manji a oni i ne prave manje kotlove od ovoga. Moze da sagoreva agropelet drveni pelet kospice razne granulisani ugalj do 33mm, moze i na struju na loz ulje na gas ima cetiri promaje idt.Da ja nebi sada nabrajao sve karakteristike evo linka uvezi ovoga kotla https://www.kotlovi.peletmetalac.com/o-kotlu-na-pelet-prizvod-pelet-meta... U oktobru je pusten u rad ali sam u pocetku imao problema sa sagorevanjem peleta iz gorionika je izlazio ugljenisan pelet nije potpuno sagoreo i pretvoren u pepeo , nije to bilo dobro nastelovano od pocetka taj sto mi je pustao u rad zadrzao je se 15 minuta i otisao kako je bilo podeseno nemam pojma posto nisam nista znao.Zvao sam tehnicku podrsku dao mi telefonom da promenim neke parametre ali opet nije to bilo kako treba.Pa citajuci vas profesionalce ukapirao sta je bitno podesiti kao kolicinu vazduha pauzu dodovanja sekunde dodavanja brzine ventilatora na cekanju brzina izduvavanja itd i mic po mic sada nije lose pepeo je beo nema crnog nesagorelog peleta da izlazi iz gorionika.Pelet sam uzeo od nekog naseg prijatelja komsija ga uzima godinama pravi ga od ciste hrastovine nije los postize brzo radnu temperaturu nema neke sljake al videcemo uzeo sam 6 tona evo slike kotla i istalacije
Miroslave, dobro došli. Interesantno je resenje kotlarnice u zastakljenoj terasi. Pretpostavljam da niste imali drugih mogućnosti?
Pa imao sam drugih mogucnosti ali trebalo je dosta duze cevi da vucem , ovako mi iz kotla cevi pravo idu u dnevnu sobu i nema nikakvih gubitaka samo sto sam morao praviti prohromski odzak 7m koji izlazi iz staklene baste i ona je sva zastakljena sa termo staklima
Jeftiniji bio prohromski odžak od par metara cevi ?
Suma sumaru vise bi me kostalo zidanje kotlarnice pa cevi do kuce i ostalo od 7m ozdzaka od prohroma izolovanog kostao me 490e a u staklenu bastu gde mi je kotao izlazim iz kuce ne moram da idem napolje prakticnije.
Стигао нови Трм-рглт, верзија 1.2. иако је проблем био у котловској сонди. Ова нова верзија ради мало другачије у односу на 1.1 модел. Наиме, ел. погон се затвара када Т падне за 1ц у односу на задату, али пумпа наставља да ради још 4-5 минута након тога. Мени је то мало нелогично, али када сам разговарао са Борисом (покојног Змајдина син), рекао ми је да је тако програмиран ради бољег искоришћења енергије. Сада се премишљам да пумпу пребацим да је укључује и искључује котао, оног тренутка када се и ел. погон затвори, јер зашто би пумпа окретала системску воду и тако је додатно хладила ако је већ ел. погон затворен...Боре и остали? Мишљење?
Мишљење?
Ne znam kakav ti je sistem,sa 3k ili 4k,jedna ili dve pumpe,sobni šta uklj.,isklj,ali verujem da se ta 4-5min. odnose na Kotao koji po gašenju i ako se odmah isključi pumpa podigne svoju temp. za 5-6-10°C.Pošto nema cirkulacije ta bi energija otišla kroz dimnjak a cirkulacijom ode u radijatore.
Hmmm...nije mi baš najjasnije kako radi.
Kod mene je kotao namešten na 75° a pokretanje pumpe kotlovskog kruga mislim da je 50° ili 55° , mešni na 63° (povrat tj minimalna t kotla da počne da otvara) da pokreće pumpu u radijatorskom krugu. I to tako ok radi . E sad ne razumem šta ovaj zatvara .
Ево овако...Т на којој почиње да се отвара ел. погон и пумпа почиње са радом је 65ц. Т воде у котлу је подешена на 75ц. Увече када искључим котао, ел. погон се затвори када Т воде падне на 64ц, али пумпа настави да ради још наредних 4-5 минута, т.ј. искључи се када Т воде падне на 61ц. Раније, док сам имао верзију 1.1 Трм-рглт, у истом тренутку је престајала пумпа да ради и ел. погон се затварао.
Jasno, dobro je i tako, meni se sviđa takav rad.
Jasno, dobro je i tako, meni se sviđa takav rad.
Али зар то није узалудно кретање системске воде? Само се брже хлади вода у систему на такав начин? За та 4-5 минута опадне са 38ц на 35ц...Мени је идаље нелогично.
Pa sad jel uzalud ili ne ne znam, meni su termo glave i kotlom ne upravlja termostat tako da bi to kretanje vode bilo zanemarljivo . Al kad poglefaš ne gubi se to, ipak prostoriju zagreva. Oš se menjamo
a vidis moj od 80l se nikad ne gasi, non stop radi. na mali protocni od 5l sam i zaboravio, dole ima mama, ona ga sreca pali samo pre pranja sudova....