Skontah i ja da je dosta slabije kalorican od drvenog. I onda dodje da je mozda i skuplje na agropelet...
Hvala mnogo na pomoci. Onda definitivno drveni uzimam.
Jos jednom hvala na odgovorima.
Grejanje na pelet
Ajdede pepeo al zgura bi zapušila gorionik za 15 minuta. Samo drveni pelet i što kvalitetniji tj od proverenog proizvođača.
Ta vratanca moraju da budu dostupna bar nekad,godišnje.Ako su uvek zatrpana otvori nova.Oba treba da su zadihtovana dok je dimnjak u pogonu.
Kotlovi za agropelet su dosta skuplji, ali se mozda ispalte na duze staze, zbog jeftiijeg peleta.
Hvala Gorane na savetu
Dok ne otvorim vratanca koristicu usisivac za dimnjak.
Ако се користи усисивач за димњак онда ће он брзо страдати .Боље што пре направити та враташца.
A to proveren kvalitet nije uvek isti, pre par dana setam pored morave i vidim neka firma cisti bedem (damu tako zvana ) od korova i drveca , sutra dan masina koja melje drva i sleperi,
pored morave samo topola i vrba
sutra dan masina koja melje drva i sleperi, pored morave samo topola i vrba
Tona kvalitetnog peleta u proizvodnji kosta 50e.A nekvalitetnog .... Zato ga sada pravi i kurta i murta.laka zarada.
Koliko sam se raspitivao za prizvodnju peleta ovako bi terbalo da stoje stvari (AKO SU LAGALI MENE I JA LAŽEM VAS):
* 1m3 drveta nije isto što i tona drveta
* 1,4 m3 je otprilike 1 tona drveta
* Treba samleti drvo na čips
* Zatim osušiti ga
* Sledeće je samleti ga u piljevinu
* Onda dolazi presovanje i pakovanje ( na youtube-u ima dosta klipova sa mašinama koje su ljudi sami pravili)
Kažu da proizvodna cena je oko 110 eurića (sa svim troškovima materijala i struja)
Isto sam saznao da u Valjevskom kraju tona sečke je 55 evra u tim velikim džakoviva od 1 tone.
Ako su me lagali neka im je na čast. U sečki naravno sve bagrem, klen, vrba i ostalo a kori glupo i komentarisati.
Ali ko ima mesta da skladišti sečku i na nju se greje taj je u prednosti.
Ipak mislim da je grejanje na pelet jedno gospodsko grejanje (to je mišljenje nakon 3 grejne sezone a počeli smo i četvrtu).
Košta slično kao i ugalj i drva ali kad sam se rešio čišćenja svako jutro peći i smrada od uglja i crnila (i ovo je lična percepcija ne mora da bude tačna za svakog).
Usput ko ima starije roditelje o kojima treba da brine i o njihovom grejanju a ne žive zajedno u kući mislim da namestiti ljudima ovaj sistem grejanja je najjeftiniji a dobar - što će reći ljudi će se ogrejati stvarno a ne da se kaže samo da imaju grejanje.
Kad smo već kod sečke...
Нигде прашине , све чисто .
Gde je to snimljeno?
Lici mi na Miraju..
Beč, u stvari jedno "selo" pored Beča.
Поздрав свима, дуго ме није био на форуму. Елем, данас мало обратим пажњу на Т гасова која иде у распону од 84 ( у модулацији ) до 162 ( у 5 брзини у оној првој фази када укључим котао)...Није ли то превелика температура гасова? На сату 1901, Т воде у котлу је 73 а у систем иде 38-40. Поздрав, хвала.
П.С. Период када је Т гасова око 160ц траје врло кратко, можда неких 2-3 минута.
Pozdrav. Imam toby 12. Interesuje me,posto je stariji model kupljen pre par godina i nema izvucene kontakte za sobni termostat,moze li se on nekako ugraditi? Ili mora da se poveze na pumpu.
Ne mora ni stari ni novi da se poveže na termostat, iako imaju izvode oba, to je opcija. Regulaciju pumpe isto birate , može i kotao da upravlja, može i termostat,a možete i nezavisno da je direktno povežete u utičnicu.
Pozdrav forumasi... Kupio sam kucu i sad uvodim grejanje citajuci forum i vasa iskustva odlucio sam se za pelet a nesto sam naucio usput... da li bi neko mogao da me posavetuje oko odabira kotla? naime kuca je 120 m3 uz moguce prosirenje za koju godinu na 150m3,visina tavanice 2.5m,zidovi 40 cm puna cigla na prolece dolazi jos 5 cm stiropora.nemam nikakvog iskustva sa ovim pa mi je svaka pomoc dobrodosla...hvala unapred
Prvo što se tiče kuće ako već radiš izolaciju onda bolje stavi bar 8cm a najbolje 10cm. To radiš jednom u životu a kasnije se samo otplaćuje. Takođe ako imaš mogućnosti na tavan postavi bar 10cm mineralne vune sa parnom branom i folijom, tu takođe su rezultati očigledni odmah , mnogo toplote se gubi na plafon. Od kotlova ti peporučujem KEPO 20.
ok.hvala na savetu...plafon mi je zemlja tj karat 20 i kusur cm i zatvoren rigipsom od dole... vidim da ti imas toby kotao(koji su mi preporucili vec neki ) mislis da je kepo bolji? cena im je tu negde...
ok.hvala na savetu...plafon mi je zemlja tj karat 20 i kusur cm i zatvoren rigipsom od dole... vidim da ti imas toby kotao(koji su mi preporucili vec neki ) mislis da je kepo bolji? cena im je tu negde...
Baš zato što im je cena tu negde, toby ne preporučujem više.
Baš zato što im je cena tu negde, toby ne preporučujem više.
da li je bolje kupiti kotao samo na pelet ili kombinovani tj da uzmem kotao na cvrsto gorivo i kupim ferroli p7?
Lepo ti covek rece..
Ja bih samo dopunio - Kepo 20AC
Imam kotao termo flux od 35 kw smatram da mi je malo veca snaga.ako ima neko iskustva sa time da da neki savet evo parametre koje su kod mene podesene
Osnovne postavke
Blokada pon palj 05……….01
Gasenje ventila 02……….04
Predpun potpala 40
Cekanje plamena 85
Usis. Vent predpunj 1600
Delta on off auto 03.0c
Odg gase auto 02
Promenjena snaga 130
Aktivira daljins on
Blokada tipki off
Prekid napaj 10
Velocita aria avv 220u
Tvornicke postavke
Vreme potpale 18
Vreme stab 06
Ciscwnje plamenika 25……………..15
Dozator potpale 07
Dozator stabiliz 10……………0.9
Dozator snage1 1.4……………1.0
Dozator snage2 1.8……………1.4
Dozator snage3 2.2……………1.8
Dozator snage4. 2.6…………….2.4
Dozator snage5 3.0………………3.0
Odgoda alarma 05
Vreme ciscenja 20……………18
Temp dim min 42………………45
Temp dim max 245
Donj ven start 65……………..50
Usis ven potpala 1600
Usis ven stab 1650
Usis ven snaga1 1200………….1000
Usis ven snaga2. 1300……………..1100
Usis ven snaga3. 1400……………..1150
Usis ven snaga4. 1500………………1250
Usis ven snaga5 1700……………..1400
Donj ven snaga 1 160u
Donj ven snaga 2 170u
Donj ven snaga 3. 180u………….175
Donj ven snaga 4. 190u……………180
Donj ven snaga 5. 210u
Temp.dim gasenje 62………..70
Usis ven ciscenje 2400………2300
Dozator ciscenja 1.4………..1.3
Obrtomlj on
Vri.koc dozator 0.2
Prag crpka 50
Iskljuci tlak on
Prag tlaka 2.5b
prve cifre su fabricke parametre a tamo gde se razlikuju moje parametre su dodane
Uz vasu sugestiju jos malo sam se raspitivao i citao po netu i definitivno je moj izbor kotla Kepo 20...posto u njemu vec ima pumpa,ekspanzia interesuje me da li se iza cetvorokrakog mesnog vetila montira jos jedna pumpa? I da li ide jos jedna expanziona posuda od 35l ? posto nemam dimnjak tu gde ce doci kotao da li je dovoljno da postavim samo Kepo-ve dimovodne cevi ili moram da zidam dimnjak?
Možeš i sam da sračunaš gubitke kuće.
“Gubici se računaju kao
Q[w]=povrsina [m2] x razlika_temperature [*C] x koeficient_provodljivosti
Površina se računa tako da se mere spoljnje dimenzije zida (ako je soba visine 265cm onda se dodaje još visina ploče npr. 20cm). Isto važi i za zidove sa strane.
Razlika temperatura je razlika između jedne i druge strane zida. To je za spoljnji zid +22 u sobi, napolju -18*C i razlika je 40*C. Pregradni zidovi u kući imaju razliku 0*C pa nemaju gubitaka. Razlika na plafonu je takođe 40*C a za pod (tj zemlju u prizemlju) se uzima 20*C. Ako je podrum, može i manje. Razlika između spratova je 0*C ako se greje i prizemlje i sprat. Za prozore se uzima koeficient=2 a ako su troslojna punjena argonom može se uzeti koeficient=1.2. To su male površine i najčešće ne utiču značajno na račun.
Koeficient provodljivosti zavisi od materijala. Neke vrednosti su:
blok 25cm obostrano malterisan = 1.5
blok/cigla 40cm obostrano malterisan = 1.2
blok 25cm obostrano malterisan + 5cm stiropora = 0.6
blok 25cm obostrano malterisan + 10cm stiropora = 0.4
monta 20cm + 5cm vune = 0.7
monta 20cm + 10cm vune = 0.4
Nekima su koeficienti drugačiji ali to nije presudno. Bitno je da se računa na isti način i tada (i ako koeficienti nisu korektni ili nije dobro izvedeno na objektu) greška nije veća od 5%.
Ovaj račun se može primeniti i po sobama za računanje površine radijatora.
Naravno, ovo je i račun koliko energije (iz peleta, drveta, uglja, struje, gasa) treba za grejanje za celu zimu. Treba samo znati prosečnu zimsku temperaturu (za Vojvodinu je to +5*C), koliko koji energent daje energije i pomnožiti sa 4000.
Dakle, svaki zid ponaosob sračunaj, saberi i eto ti koliki su gubici. Ima tu finesa, dodavanje na severnu stranu, oduzimanje za južnu, te udari vetra itd ali to retko ko stvarno uračunava sem ako je kuća sama na brdu pa jako duva.”
po ovoj računici došao sam da su gubici +-13kw.
u prevodu za zagrevanje 65kvadrata na 22 stepena pri spoljnoj temp -15,4 potrebno je 13000/5,2=2,5t.
sam dobro sračunao?
Nikako!
Em je slabije kalorican em ima previse pepela. Pogotovo onaj od suncokretove ljuske.