Toby je na pelet , isključivo . Centrometal je kombinovani kotao koji se loše pokazao kao gutač goriva, gorionik je ok tj guta svakakav pelet al mu je elektronika srednje žalosna. Ja bih išao na toby u ovom slučaju.
Grejanje na pelet
Pozdrav. Na kratko. Koju peć na pelete između ovih dvih izabrati? Obje imaju 30kw i bez bojlera.
1- Toby 30kw
2- Centrometal EKO-CKP 30kw
Ja imam Toby 30 i zadovoljan sam.Ako se pravilno podesi doziranje peleta, modulacija radi perfektno.Dodaš četvorokraki mešni ventil sa elektronikom i milina.
centrometalov pelet set ima novu upravljačku jedinicu sa soft tač ekranom i mali milijun funkcija tj.sve što je potrebno za upravljanje u krugu kotla i ptv bojlerom i još više toga,naravno za najmanje novaca ima i ona original stara upravljačka jedinica,koliko para toliko muzike
KARAKTERISTIKE OPREME Cm Pelet Set-touch:
Klasa 5.
Isporučuje se pripremljena za ugradnju na nove ili već ugrađene toplovodne kotlove EKO-CK P i
EKO-CKB P nazivnog toplinskog učina od 20 do 110 kW ili EKO-CK i EKO-CKB nazivnog toplinskog
učina od 20 do 50 kW.
S toplovodnim kotlom čini jednu funkcionalnu cjelinu, ''mini postrojenje'' predviđeno za loženje
peletima.
Radom ''mini postrojenja'' upravlja multifunkcijska digitalna regulacija sa ekranom u boji
osjetljivim na dodir. Regulacija može voditi kotao te max. 5 pumpi i 2 motorna pogona
miješajućih ventila (npr. kotao / akumulacijski spremnik ili hidraulička skretnica ili 4 kraki miš
ventil s motornim pogonom /PTV sa ili bez recirkulacije/ 2 kruga grijanja s motornim pogonom
preko vanjske temperature ili 2 direktna kruga grijanja.
''Mini postrojenje'' moguće je spojiti direktno na sustav grijanja preko 4 krakog miješajućeg
ventila sa motornim pogonom ili preko hidrauličke skretnice (sa/bez osjetnika) ili preko
akumulacijskog spremnika min. volumena 10lit/kW.
Ventilator i elektrogrijač smješteni u plameniku, vođeni regulacijom, automatski pale pelete te
održavaju plamen.
Čišćenje, ovisno o snazi kotla i kvaliteti peleta, nakon jednog potrošenog spremnika (200/400
kg) u trajanju od pet minuta.
Spremnik peleta (volumena 370/800 lit.) je sastavni dio postrojenja, a puni se prema potrebi s
gornje strane.
Mogućnost ugradnje senzora razine goriva u spremniku peleta.
Mogućnost dogradnje opreme za automatsku dobavu peleta iz većeg spremnika na udaljenost
fleksibilne cijevi do 10 metara i visine dizanja do 4 metra, isključivo za pelete ENPlus A1 i DINplus.
Mogućnost dogradnje klapne na ventilator plamenika za sprječavanje strujanja zraka kroz kotao
u vrijeme kada plamenik ne radi.
Mogućnost dogradnje zračnog čišćenja plamenika, mogućnost povezivanja više jedinica u
kaskadu te mogućnost ugradnje dodatnih modula za vođenje do max 8 krugova grijanja sa
motornim pogonom preko vanjske temperature te praćenje rada kotla preko WiFi-box-a
Isporučuje se u više dijelova pa je jednostavna za transport i unos u prostor predviđen za
ugradnju.
Oprema za centralno grijanje Cm Pelet-set - touch
namijenjena je za ugradnju na nove ili već prije
ugrađene toplovodne kotlove EKO-CK P i EKO-CKB P
nazivnog toplinskog učina od 20 do 110 kW ili EKO-CK
i EKO-CKB nazivnog toplinskog učina od 20 do 50 kW.
Posebnost modela "touch" je digitalna regulacija u
boji s ekranom osjetljivim na dodir. Cm Pelet-set
touch i toplovodni kotao čine jednu funkcionalnu
cjelinu, ''mini postrojenje'' predviđeno za loženje
drvenim peletima. Automatski rad ovih ''minipostrojenja''
pruža korisniku zavidan komfor te čini
postrojenja prikladnim za široku primjenu. Izrađena
je u skladu s normom EN 303-5 i ISO 9001. Sa gledišta
funkcionalnosti ova postrojenja u ničemu ne zaostaju
za uljnim ili plinskim sustavima grijanja.
Postovani,
Citam ovaj forum godinama i stvorili su se uslovi za prelazak grejanja na drugo gorivo.
Imam viadrusov kotao sa 5 clanaka i grejem kucu od 120 m2.
Interesuje me koji bi mi gorionik preporucili za moju kvadraturu, ali da isiti moze da sagoreava i kostive visnje, sljive i bio pelet. Kuca ima pvc stolariju i izolovana je sa 10 cm stiropora, na krovu je 20 cm vune. Hvala i veliki pozdrav
mixerijana petrovic : када пишеш поруку сачекај неко време да порука прође.Овај Форум је вероватно спорији .Овако си написао пуно истих порука.
У вези питања за горионик , нема горионика за све типове горива који си написао.Може пелет и коштица вишње а шљива не може много је велика .
Незнам шта је био пелет ако је то од сламе исто мора специјални горионик за то.
Ја да сада набављам горионик узео би :http://www.ecopell.rs/
Postovani Milenko,
Hvala na odgovoru, sacekacu jos neko mislenje pa konsultacijasa proizvodjacima.
Molio bih vase objasnjenje zasto bas koji ste naveli.
Pod bio pelet mislim od slame i ostalih zitarica.
Postovani kolega mixerijana petrovic, po mom misljenju za takvu kucu kao sto je vasa, sa takvom izolacijom na tih 120m2 jedini gorionik koji bi mogao na taj viadrus je PltGrnk 11.3. Sve ostalo je preveliko i prejako. 90% sezone toplotni gubici vase kuce nebi presli 5-6 KW. Na nasem trzistu ne postoji gorionik ispod 50 KW koji moze uspesno da sagoreva agropelet, pelet od slame itd...,mora da ima mehanicko ciscenje resetke ili obrtanje komore za sagorevanje kao sto ima gorionik Kipi(nema ga na nasem trzistu i ko zna koliko kosta). Taj bi bio idealan jer mu je snaga 16KW, ne znam koliko je minimalna, jer je ona bitnija. Inace svaki moze da radi na kospicu od visnje, sljive, na ljusku od lesnika...Najbolji gorionik na trzistu je Fasek, ali on je ogroman i moze da se montira samo na kotlove preko 70 KW i to najcesce na one predvidjene za bale. To vam je Rolls Royce medju gorionicima. Snaga mu je oko 50 KW. Zatim je tu Ecopel koji je fantastican, ali prejak za vasu kucu. Njegova minimalna snaga je 6 KW, a najveca 33 KW. Dobro radi na Viadrusu i servisna podrska je najbolja u Srbiji. Tu uz njega, pa cak i bolji, kazu da je to Mercedes od gorionika je Eco Typhoon. Ali je i on prejak, kao i Ecopel. Posle njih je najbolji B Max 12-30 KW cija donja snaga moze da se spusti na 7 KW, ali i to vam je prejako. Ja ga imam kod sebe. Zato vam tvrdim da je za vas najbolji PltGrnk 11.3 sa minimalnom snagom od 2.5 KW. Savrseno radi, a detaljan opis njegove elektronike i nacina rada sam opisao pre 3 godine kada sam ga testirao. Doduse onaj od 17 KW, ali je identican i ovaj mali. Najbitnija stavka kod svih gorionika je da se strogo vodi racuna oko kvaliteta peleta. Ko misli da prodje jeftinije, zeznuo se u startu, proci ce duplo skuplje. Sto se kotla tice, mnogi ce vam reci da prodate Viadrus jer ne valja nista, ja vam tvrdim suprotno i mislim da na takvu izolaciju koju imate, ne treba da razmisljate o potrosnji, jer nije to objekat od hiljadu kvadrata na kojem se oseti i 5% razlike. Kod vas se radi o 50 eura ustede po sezoni. Zato najbolje da na tog Viadrusa stavite mali gorionik koji ce tu da radi super. Naravno pod uslovom da imate propisno odradjen sistem sa cetvorokrakim mesnim ventilom i dve pumpe. Evo vam link stranice na kojoj sam objavio slike Viadrusa i bas tog malog pomenutog gorionika i sistema koji sam uradio mom drugaru. Sistem je jako ozbiljan i skup, ali je besprekoran. Moze to i malo jeftinije, ali je on insistirao da mu sve bude kao kod mene kuci u fulu. http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Novi sam na forumu i hoču da kupim peč na pelete, ali imam veliku dilemu. pa vas molim za pomoć i vaše mišljenje oko odabir peči.
Kuča 70 m2, izolacija stiropor 5 sm, izolacija tavan I pod, i PVC prozore. Imam dve posebne sobe (13 I 16,5 m2), WC (4,7 m2) I kuhinja I dnevni boravak od 28,5 m2 su spojeni, a pretsobje je oko 7 m2 gde planiram da stoi peć. Visina plafona 2,60 m. U sobe imam radijatore (1,4 I 1,6 m), a dva radijatora u dnevni boravak (duzina 1,4 m). Bojler 100 L.
Treba mi pomoc oko odabir peci. Prvo koja jačina peči (KW) za moj prostor.
Razmišljam oko Ecospar Alba 18 kw, Termoflux Interio 20 kw i Biodom H25 (25 kw).
Preporucili su im da trazim peč od 18-20 kw. Meni najvise mi se svidja Biodom, ali ta je 25 kw, pa dali je pametno da je stavim u kucu od 70 m2 (Nema manje). Oni sto je prodaje kaze da ne smeta, Pec je super, ali plasi me samo to sto je 25 kw, pa da ne radi stalno na minimum snage, neznam recimo u 1 ili 2 snazi i da joj to šteti (jednostavno da se peč guši).
Molim vaše mišljenje ili druge predloge za pec na pelete.
Postovani kolega marjan.marjan, po mojoj proceni za vas objekat idealan bi bio neki kamin od 12-15 KW. Ne znam sta ima zanimljivo na trzistu, ali ono sa cim sam imao dodira je Alfa Commo 15 i mislim da je to jedan fin kamin za vas. U prostor zraci 2 KW. idealno za predsoblje tako da vam tu ne treba radijator. Preostalih 13 KW je i vise nego dovoljno za ostatak kuce, a mislim da mu je minimalna snaga oko 5 KW, a to bi bilo korektno za tih preostalih 63m2 uz bojler od 100 litara ako je sa izmenjivacem i grejao bi se preko kotla. Ono na sta treba da obratite paznju je da sistem odradite kako treba. Taj kotao ima ugradjenu pumpu, ekspanzionu posudu, sigurnosni ventil i odzracni lonac. Vama preostaje jedna pumpa za bojler koja bi se palila na termostat koji bi nalegao na bojler, zatim jedan mali razdelnik, hidraulicna skretnica i trokraki mesni i pumpa za radijatorski krug. Par ventila i armature. To bi bilo bas full. A moze i jednostavnije bez razdelnika, pumpe za bojler i hidraulicne skretnice, samo sto, zbog pozicije pumpe kotla, voda u kotlovskom krugu bi tada konstantno cirkulisala kroz bojler i t u bojleru bi bila kao i u kotlu, pa bi se stvaralo dosta kamenca i previsoka t vode u slavinama. Tada bi u radijatorski krug isao cetvorokraki umesto trokrakog mesnog ventila. Ima dosta varijanti, pitanje je samo sa koliko para raspolazete i da li imate volju da uradite sistem kako treba ili da dozvolite nekom kvazi majstoru da vas ubedi da vam nista od toga ne treba i da upropastite sistem i kotao.
Pitanje: na kvadraturu sličnu prethodno opisanoj (<100kvm) bih stavio kepo 15 uz bafer od 200-300L. Dve pumpe - jedna integrisana u peći i druga u radijatorskom krugu).
Kotao radi na min 4KW i cilj bafera je da u prelaznom periodu održi kotao u modulaciji umesto on/off režima, ali i da se (koliko je već moguće u odnosu na zapreminu bafera) puni jeftinom strujom tokom noći.
Konkretno pitanje je koliko i da li ovo ima smisla?
Dalje, posle bafera (izmedju njega i radijatora) bih stavio trokraki/četvorokraki mešni ventil (bez automatike) a na većinu radijatora ventile sa termo glavama.
Majstor predlaže drugačije - bez mešnog ventila posle bafera (pošto će zbog termo-glava radijatori sami uzimati koliko im treba - to i ima logike), a sa sobnim termostatom koji kontroliše pumpu u tom drugom krugu i koji je gasi u toku noći. Isto tako, zbog male kvadrature i peći koja nije predimenzionisana on predlaže da se ide bez bafera - navodno bi se otplatio uštedom tek posle mnogo godina.
Iskreno ne vidim poentu sobnog termostata ukoliko se koriste termo-ventili, ali nisam siguran da li ja nešto propuštam. Ako je temperatura u sobama dostignuta, nek pumpa vrti kroz radijatore koji su otvoreni, ne smeta. Idejno, noću se peć gasi (podešeno na peći) a el. grejači pale tajmerom i greju bafer, pa ako zahladi previše, otpustiće radijatorski ventili i dogrejaće sobe.
Kvadratura je previše mala da bi se pravila velika ušteda ako manje grejemo u toku noći, posebno zato što je period kad niko nije budan i aktivan kratak - negde oko 1am do 5am.
Ono gde nisam siguran je da li pravim grešku u koracima i logici negde i jesam li propustio nešto?
@cvrcak Bafer od 300L jer hocete da iskoristite jeftinu struju.500L jos bolje ako se moze.Ima smisla jer je jeftina struja - jeftina.
Bafer ako vam je bitnije da kotao modulira umesto da se gasi-pali.
Kada se bafer zagreje na 80+ stepeni ,da li je pametno da TA voda ide direktno u radijator???
Termo-glava na radijatoru kad zatvori,zatvoreno je,nema cirkulacije.
@cvrcak, ukoliko je taj kotao dobro dimenzionisan, a ja mislim da je taman za vasu kvadraturu, AT vam nije neophodan jer taj Kepo ima lep raspona snaga i dobar je kotao. AT je velika investicija i nije jeftino sve oko njega. Ne valja bez mesnog ni u kom slucaju, a da sam na vasem mestu ja bih stavio cetvorokraki i pametnu pumpu u radijatorski krug. Termoglave svakako, a automatika na mesnom je pozeljna, ali nije neophodna kod kotlova koji su pristupacni i ne nalaze se u podrumu daleko od nas. Kada se mesni namesti na neku tacku gde je 1/4 otvoren, sve to lepo radi i bez automatike jer pametna pumpa radi dosta sporije od one kotlovske, pa kotlovska brze mesa vodu u samom kotlu gde vrlo malo vode i polako ide u radijatore dok se kotao zagreva. Ukoliko vam je kotao u podrumu, onda je konfornije imati neku regulaciju koja ce da komanduje mesnom. Sto se vas tice, ja glasam za ovu opciju bez AT. Evo vam linkovi nekih stranica gde sam ja postavio slike sistema kod mene kuci i kod mojih drugara gde sam radio sisteme, pa pogledajte kako bi to trebalo da izgleda. Uvek se sve moze nadograditi ako se u startu pametno odradi. Ja sam probao sve, pa vam ovo savetujem dobronamerno.
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Prostudiraću sve kad završim sa poslom za danas, hvala na detaljnom odgovoru.
Koliko kontam, u toj situaciji bi se išlo na četvorokraki umesto termostatskog trokrakog na izlazu kotla?
Zanima me jedino šta je pametna pumpa?
Tako je, cetvorokraki je mnogo bolji zbog hidraulike sistema. Pametna pumpa je pumpa sa promenljivim brojem obrtaja i prilagodjava snagu(protok) pritisku u sistemu. Znaci ako se termoglave polako zatvaraju jer se postize zadata t u prostorijama, tada se povecava pritisak u sistemu na potisnoj grani i dolazi do sustanja ventila, odnosno pumpa radi u kavitaciji i opterecena je, moze da crkne. Pametna pumpa prepozna povisen pritisak i onda smanji snagu do te mere da je moguce i potpuno zaustaviti protok. Radi ona jos sto sta mnogo toga, i to je jako korisno za sistem, tako da je toplo preporucujem iako je duplo skuplja, pa cak i vise. U zavisnosti od modela, marke i dimenzije, kosta izmedju 150 i 300 eura. Na slikama koje sam vam poslao preko onih linkova imate pametnu pumpu Wilo Stratos Pico koja je po meni najbolja. U zavisnosti od dimenzije i prodavnice u kojoj se kupuje, kosta izmedju 200 i 300 eura. Ali se isplati...
Aha, jasno. Pumpu za radijatorski krug već imam (od starog sistema, neka Grundfos) pa bih izbegao kupovinu nove dok ne budem primoran (tj dok, jelte, ne crkne)
Problem smanjenog protoka sam mislio da umanjim time što bi samo polovina radijatora imala termo glave, dok bi ostali (npr kupatilo, hodnik itd) bili uvek otvoreni. Jasno je da je to daleko od rešenja, ali pretpostavljam da će makar da umanji problem
Tako je, to je jedno od resenja.
@cvrcak Izvinite,niste naveli bitnu cinjenicu a ja sam zaboravio da pitam : Od cega vam je kuca napravljena,kakva je izolacija (pod,zidovi,plafon) ,kakvi su zimski uslovi (vetrometina,jake zime,jaki vetrovi...)?
10cm stiropora fasada preko kuće od blokova; stolarija ok (ali ne i idealna), kuća je dvodomka tako da su samo 3 strane izložene. Iznad grejne površine je 2cm stiropora pa sprat koji se ne greje (naravno i betonska ploča izmedju). Iznad sprata isto - beton, stiropor i poluotvoreni tavan. Nije vetrometina, vojvodjanska ravnica sa prilično blagim zimama. Generalno su ok uslovi uz fino ušuškan prostor
@cvrcak Idite u Madjarsku i kupite bafer,tamo je duplo jeftiniji.Tj,kupite u Madjarskoj najveci za koji imate mesta ili pare. Ugradite rucni mesajuci ventil ,i kineski digitalni termostat u sobu da vam komanduje Grumfosom.Nocu punite bafer jeftinom strujom do 1600kw ukupne kucne potrosnje a ostalo pelet. I uzivajte.
Kada bude spoljna temperatura 15'C,ljudi bez bafera ce da trose skupi pelet a vi cete da uzivate u jeftinoj struji.
Ja se apsolutno slazem da je sa baferom komoditet najbolji i grejanje na jevtinu struju najekonomicnije. Ja imam sve zivo u svojoj kotlarnici. Fale mi samo solarni paneli da nakacim na bafere. Bafer nije jednostavno uraditi i spojiti na sistem. Tu treba jos dosta opreme koja dosta kosta. Ja to najbolje znam, sam sam sebi sve uradio. Zato sam predlozio ono sto sam napisao u prethodnom postu. Bafer se koristi iskljucivo kada je kotao predimenzionisan, odnosno kada je najmanja snaga gorionika veca od prosecnih potreba objekta. Naravno i kada zelimo da koristimo i druge izvore i energiju akumuliramo i koristimo kada nam je potrebna. Naravno sve to zavisi od para i od mogucnosti i volje.
@Mladen Odlucite se kolega,da li se bafer koristi "... ISKLJUCIVO kada je kotao predimenzionisan..." ili moze"...i kada zelimo da koristimo i druge izvore..." .
Inace, ne slazem se da "...Bafer nije jednostavno uraditi i spojiti na sistem. Tu treba jos dosta opreme koja dosta kosta...". Potrebno je cevi i par razlicitih ventila i spoji se u "slepo crevo".
Ja jako dobro znam koja je to investicija i koliko se to isplati uraditi. Ja sam licno ugradjivao bafer i radio ceo sistem kod Zorana Obradovica sa onog drugog foruma koji ima sve to sto vi pricate(grejace, koristi nocnu tarifu i ima dva brojila, a ne jedno). Srkson mu je radio elektroniku. Inace i sam u svom podrumu posedujem Vaillant gasni kotao sa sanitarnom vodom, Viadrus sa gorionikom B Max 10-30KW, ELCO gorionik na gas koji je za ne daj Boze, gorionik na naftu takodje, 2 Centrometal CAS 801 bafera redno spojena sa Viadrusom, a inace razdelnik i sabirnik bez razlike pritisaka sa 3 kruga plus sanitarna voda. Sve sam sam osmislio, projektovao, nacrtao, spojio i moze da radi na 10 razlicitih nacina. Bez bafera, sa jednim, sa dva, na gas direkt tri dela kuce, preko razdelnika, sanitarna preko gasnog kotla, preko bafera, sve zivo... Fale mi samo solarni paneli i grejaci da uvrnem u bafere, i to sam cak predvideo i ostavio mesto i mogucnost. Konstrukcijski slobodno mogu da kazem da je savrsen sistem. Nigde nisam video da je ijedan majstor perfektnije uradio sistem. Jako dobro znam koji deo koliko kosta i koja je to muka sve lepo skockati. Lepo je znati da se bafer moze grejati jeftinom strujom, ali samo ako imas dva brojila!!! Drugacije nije isplativo tog ulaganja jer nema sanse da se ne prekoraci 1600KW, to Zoran Obradovic moze da posvedoci. Evo vam link gde sam objavio kako je to sve islo kod mene kuci, pa malo razmislite o tome. Inace na cenu bafera dodajte jos 500 eura minimum da bi se samo spojio na kotao. Da ne pricam da moj sistem u kuci kosta 10.000 eura.
Naj važnije od svega je boja,belina,izmenjivača(dobro sagorevanje).Ja se ne grejem na pelet a i kad sam se grejao nije bilo belo.Der poslikajte,kad zakurite,da vidimo šta se ima. Inače 10 000€ nije garant kvaliteta.Može to i skromnije da bude dobro.Ma ko je zadovoljan njemu dosta,ne možemo svi ko Đoković.
Ma naravno to se podrazumeva. Ja sad ovde pricam nesto drugo. Svedok sam da je bafer extra stvar kada se koristi i pelet i jeftina struja u kombinaciji, to je kolega milan 987 apsolutno upravu. Ali zeleo sam da kazem da za tu kucu nema potrebe da se pored kotla od 15 KW koji ima 5 snaga i lepo je dimenzionisan za tu kucu, kaci bafer jer ipak ta investicija nije bas opravdana. Nece moci da se ustedi grejuci kucu na jeftinu struju u prelaznom periodu, sem ako nema dva brojila. Nagura se tih 1600 KW jako lako, a bafer sa pratecom opremom kosta skoro 1000 eura. Sad ja pametujem svima, a prvom se meni moj sistem nikada nece isplatiti. Zato vam to pricam. Super je bafer ukoliko se ima para i prostora u kotlarnici. Mogu tu i solarni paneli da se nakace, ne samo grejaci....ima visestruku prednost, ali...
Bafer-AT je naj bolja investicija.Koristimo jeftinu struju kad nam treba(delimično),štedi nam drva,može i solarno a i pelet prištedi.Modulacija gorionika je kao zamisao jako dobra ali se javlja problem dobrog sagorevanja na različitim snagama."Dobru" modulaciju dobro i plaćamo a AT traži samo jednu,dobro podešenu snagu gorionika,i on sam je zamena modulacije. Nafta i plin jedino ne zahtevaju AT.Ko realno razmišlja može da koristi i one,sada jeftine,cisterne za naftu kao AT.Može,ima načina da se to ugradi za preihvatljivu cenu.Jedino da se ima samo želja a volja nikakva onda je skupo.Šta ćemo ovo je Srbistan mora da se cinculira.Odakle mi 2000€ keša.
Gorane sve ste upravu i apsolutno se slazem sa vama. To sam ja ovde na forumu pisao pre par godina. Ko je skoro citao forum moze da nadje moje postove. Samo sto je meni praksa potvrdila da mi se investicija nece skoro vratiti. Meni nikada, a kolegi koji trazi pomoc mozda hoce, ali posle dugi niz godina...
Odustajem od peleta.