Hvala boree
Grejanje na pelet
Pozdrav svima!
Nova sam na forumu i imam jedno pitanje.
Koristimo vec 3 godine Mbs thermo pellet 18kW. Imamo srednje izolovane zidove i stiropor na plafonu. Svuda je pvc stolarija. Grejemo oko 80 m2. Mi smo na spratu a u prizemlju je svekrIIIva .
Ona zeli da joj povezemo jedan radijator za prizemlje koji bi trebalo da greje oko 35 m2. Soba je vila promaja jer ima velike drvene prozore koji nimalo ne dihtuju. Moje pitanje je da li bi to uticalo na potrosnju peleta i da li bi uticalo na zagrevanje naseg sprata? Sada trosimo oko 3t po sezoni.
Hvala unapred na odgovoru
Ne bi uticalo na grejanje Vaseg sprata jer je ta pec sposobna da iznese novu kvadraturu ali racunajte na 50% vecu potrosnju.
Hvala na brzom odgovoru. A koliko bi grejno telo tj radijator trebalo da bude veliki za tu kvadraturu dole? 35 m2
Hvala na brzom odgovoru. A koliko bi grejno telo tj radijator trebalo da bude veliki za tu kvadraturu dole? 35 m2
Mi imamo toliku prostoriju,majstor je rekao 250 cm, ali smo mi stavili dva radijatora od 180 cm računajući da jedan uvek može da se zavrne. Nikad ga do sad nismo zavrnuli a imamo pvc i izolovano je.
Uradite kao i Ramirez.
Bolje dva nego jedan.
Kako uraditi fino podesavanje parametara CM gorionika (CPPL 35) da se ne pali i gasi na svakih 20 minuta, vec da odrzava konstantu temperaturu makar sat vremena? Da li smanjiti vreme dobave peleta kad je gorionik na najvecoj snazi? Mada nesto mi se cini da mora da se tu podesi 1001 parametar....
Kotao je ukljucen 24h sa temperaturom povratnog voda postavljenom na 62C.
Da li je to neko vec radio pa da podeli iskustvo?
Ovo su podesavanja koja je serviser postavio (upisana hemijskom). Razgaranje je dobro, nema sljake, verovatno je isao na varijantu da se sto pre podlozi, brzo dostigne radnu temperaturu i brzo ugasi.
Palo mi je na pamet da povecam sto vise mogu FP17 i FP18 kako bi sto duze radio na podesenoj snazi P3, a ostale elemente da ne diram...
Svaki savet je dobrodosao.
Imam biodom 34 na pelet,od 200m2 grejem 160m2, potrosnja na 24h mi je 2,5 dzaka.
Da li neko ima iskustva da ima kotao cisto pelet i da greje kucu preko bafera od oko 2000l. Radio bih nesto tako mene pa da vidim da li neko ima iskustva sa baferom na pelet?
Postovani, nov sam na forumu ali cesto sam citao ranije i stvarno, nisam susreo bolji forum sa vise korisnih saveta o bilo kojoj temi. Mene konkretno interesuje savet oko ugradnje gorionika na pelet.
Grejem kucu na sprat, ukupna povrsina je oko 100 kvadratnih metara za grajenja. Kuca je izolovana, nova PVC stolarija svuda. Od 2012. godine koristimo SolidTherm kotao od 35 kw za grejanje, znam da je ogroman za povrsinu koju grejem. Zimus sam se grejao na struju i zaboravio sam da ispraznim kotao tako da mi je jedno rebro u kotlu puklo. Presao bih i na grejanje na pelet, zena, dete su kuci, ja na poslu, komfornije je...Lik kod koga sam isao da kupim pec na pelet mi je savetovao da sredim kotao i da ugradim gorionik, on prodaje Ferolli, dok mi je prijatelj posavetovao da isto sredim kotao i ugradim Centrometal, valjda, hrvatski. VOleo bih da cujem misljenje, sta mi je pametnije uraditi, gorionik ili da popravim kotao a kupim pec na pelet?
Ako moze onda popravi kotao i kupi gorionik.
Ali ne Centrometal ni Ferroli vec Ecopell. Izvrstan je.
Hvla na savetu. Mislio sam da izvadim ovo rebro koje je puklo.
SolidTherm je liveni kotao i prakticno vecit. Ne odrici ga se tek tako. Jedno rebro manje nista mu ne znaci.
Uz dobar gorionik imaces odlicno i komforno grejanje na pelet.
Котао је и тако предимензионисан , тако да ће са једним ребром мање бити довољно снаге.
И ја би сада узео Екопел да могу да бирам .
Ponovo ja....juce mi je dolazio majstor, rodjak mog komsije, dobar je majstor i on mi ne savetuje da ugradjujem gorionik zbog velike potrosnje....nego ako vec hocu da kupim kotao/pec na pelet....kakva su vasa iskustva, mislejnja?
Pusti majstora.
Rekoh ti gore, ne odrici se tog kotla.
Ne uobrazavam da sam sveznalica, neka se jos neko ukljuci u ovo..
a ne odricem se, ne planiram aj njega uopste da izbacim iz upotrebe...uradio gorionik ili kupio pec na pelet, kotao ostaje, nov je, samo cu mu rebro izvadim, i vratim u funkciju....
Nikolaus
EkoPeel je RolsRois medju gorionicima, ama je za 100 kvadrata pevelik, recimo 3 puta je veći no što je vama potrebno. Hoće od toga glava posle da boli.
Šta podrazumeva godišnje čišćenje peći ? Da li to mora da radi ovlaćeni serviser ako je peć pod garancijom ? Koliko to otprilike košta ?
U pitanju je como compact 23, alfa plam
Nisam više izdržao a da ne potpalim novi gorionik. Većina stvari je improvizovana ali suštinu sam otprilike sagledao. Lijepo se razvija plamen, odnos primar-sekundar malo ću korigovati a bez problema poteže 30 i koji kw više. Vjetar mi je skratio uživanje ali ovo što sam vidio- zadovoljan sam. Slede korekcije, završetak dozatora za košticu šljive a onda pakovanje u ložište kotla
Nisam stigao ceo forum da procitam (mnogo ima) mada imam zelju. Hvala unapred svakom ko hoce da mi udeli savet. Za pocetak da vam ispricam o cemu se radi. Kuca ima prizemlje plus 3 sprata, u osnovi 70 m2. Na jednom spratu(drugom) se trenutno grejem, 70 m2. Gorionik armdilo sam ugradio na kotao (na naftu) radijator zrenjannin cini mi se 30-35 kw snage (previse za moju kvadraturu). Kuca ima srednje ocuvanu stolariju. Sa istocne i zapadne strane mineralna vuna plus fasadna cigla, sa juzne strane sam slepljen sa komsijom koji ne greje i kriticna severna strana nema izolaciju tj samo je omalterisana. Grejem danu 22 stepena i nocu 20 stepena, krenuo sam od oktobra do sada, nepunih 6 meseci i potrosio sam 4t i moracu jos ocigledno. Ima jos jedna otezavajuca okolnost, cevi sam izolovao i one prolaze kroz celu kucu. Otprilike dok voda dodje do mene potrebno je da prodje kroz 50 metra cevi ali bukvalno. Primetio sam i da mi kotao sa prednje strane gde je gorionik dosta odaje toplotu. Uh bas dosta problema ali evo jos jednog, stalno gubim vodu, moracu da resim cim prodje grejna sezona. Racunajuci na sve nedostatke mozda i nisam potrosio mnogo. Moje pitanje odnosi se na to da li je kotao preveliki, kako da smanjim potrosnju, da li taj cuveni cetvorokraki mesni ventil mi moze pomoci. Mislim mnogo je da za 70 m2 potrosim bez malo 1000 eura za realno blagu zimsku sezonu.
Stvarno je to mnogo, preko 4t za 70m2. Da razmotrimo neke cinjenice..
Kuca je izolovana sa tri strane i to dobro, Znaci nije zbog toga.
Nije ni zbog kotla, taj kotao odlicno radi sa gorionikom na pelet, nije strasno sto je malo veci, imam slican Zrenjaninac od 45kW pa za 110 m2 trosim 2,5t.
I kad stavite 4-kraki mesni ventil bice 5-10% manja potrosnja. Ostaje i dalje 4t za celu sezonu.
Jeste mnogo 50m cevi ali rekoste da su izolovane. Sumnjam da je zbog njih.
Ostaje taj neobjasnjivi gubitak vode. Pod hitno to treba resiti..
Negde jako beži toplota, jel to severna strana kojoj je preko potrebna izolacija, ili drugi spratovi vuku,ili možda i stolarija. No meni nije jasno kako može biti do drugog sprata 50m cevi ?!?
То за дужину цеви од 50 м је сигурно одока речено.Висина спрата је око 3 м па тешко може да се накупи толика дужина.Али то је мање битно , цеви ваљда иду кроз кућу а изоловане су па то иако се губи у њима то није прави губитак јер се и кућа тако греје.4-краки вентил није једино решење , ја би пре ставио 3-краки вентил .
А губитак воде мора да се истражи , обично влажи тамо где цури .Не може да испарава вода па да се не примети.
Pre svega hvala na zainteresovanosti za moj problem. Kuca nije izolovana sa severne strane. Cevi sam rekao 50 m zato sto sam toliko potrosio za njihovu izolaciju. Kako moze 50m cevi, tako sto kotao se nalazi u prizemlju ispod stepenica i odatle krecu cevi koje pokrivaju celo prizemlje i iz prizemlja krecu 4 vertikale. Svaka vertikala se nalazu u jednom cosku kuce i ide kroz svaki sprat do krova. Ove godine cu da stavim izolaciju na severnoj strani, planiram 8cmm stirpora, to je valjda dovoljno. Vodu nadam se da cu da resim sa nekim majstorom, mada sam mnogo razocaran sa izborom majstora ili ja nemam srece sa njima. Otprilike na svakih desetak dana dopunjavam sistem jer mi sa 2bara padne pritisak vode na 1 bar. Iz nisa sam da li mozda znate nekog kvalitetnog majstora u blizini.
Jos nesto, jeste da je severna strana hladnija ali kod mene u Nisu u tom kraju i leti uvek duva severac a kamoli zimi.
Koji kotao bi mi preporucili za grejanje stana od 60 kvadrata.
Pozdrav. Jedan moj prijatelj se raspituje u vezi ugradnje gorionika na pelet ali da ima mogucnost kombinovanog rada sa drvima. Ima covek svoja drva pa bi to koristio u kombinaciji sa peletom. U slucaju rada sa drvima elektronika gorionika bi palila ventilator i odrzavala temperaturu.
Za sada sam video da samo slovenacki Ecom ima tu mogucnost. Jel ima neko iskustva sa ovim gorionikom? Bili su neki komentari za ovaj gorionik pre par godina i bili su pozitivni. Jel ima neko svezih informacija u vezi ovog gorionika?
Takodje da li na trzistu postoji jos neki gorionik ovog tipa?
Hvala.
Ok je to.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®