Možda da razmisliš o kupovini alfa plam kamina za etažno grejanje. Iz njega možeš izvući nekoliko radijatora a centralnu prostoriju bi grejao on sam. Mi smo ga imali dok nismo prešli na pelet. Dobra stvar je što se loži sa strane i može stati oveća cepanica. Mi smo praktikovali bagrem oblice, prečnika oko 15 cm, a dužine 40. Kad tako napuniš peć, ona drži temperaturu i po 12 sati bez dodatog loženja. Potrošnja za 80 m2 je bila na godišnjem nivou oko 8-10 m3, ali je bilo baš toplo
Grejanje na pelet
znam kako izgleda, stric je ima ali ne znam kako bi radio s obzirom da je kod mene azbesna cev kroz kuću do ploče, a od ploče je zidan dimnjak 14x14. jedino da dovedem nekog ko se razume oko grejanja da pogleda na lice mesta što se kaže pa da sam da procenu. ja sam mislio da se ona mora češće ložiti bar na svaka 3-4 sata ali ako može da izvuče i duplo više od toga to je odlično.
znači nju da stavim u kuhinju s dnevnim boravkom 28kv tu onda ne bi trebalo radijator odatle da se razvuku jedan za dečiju sobu 16kv, možda hodnik 5-6kv,mala spavaća 12kv i sušač u kupatilo.
u tu malu spavaću od 12kv ispod je ajnfor - vila promaja i za spavanje ne bi mi trebalo više od 18-19 stepeni.
meni se iskreno i svidela alfa rustik kamin za etazno od prvog dana i mislio sam o njoj ali sam se plašio kako bi radila.
Sale84,
da ne bismo više opterećivali ovu prebacite se na temu: http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Još samo jedno glupavo pitanje, kada bi našao inženjera koji bi u konkretnom slučaju stavio sve parametre na papir tj gubitke i sam proračun da odradi da li bi on mogao npr izračunati potrošnju peleta po satu ako je spoljna temp -5 a unutrašnja recimo 22-23?
Znači ne bi ništa na svoju ruku radio već čisto stavljanje na papir šta i kako.
Možeš i sam da sračunaš gubitke kuće.
“Gubici se računaju kao
Q[w]=povrsina [m2] x razlika_temperature [*C] x koeficient_provodljivosti
Površina se računa tako da se mere spoljnje dimenzije zida (ako je soba visine 265cm onda se dodaje još visina ploče npr. 20cm). Isto važi i za zidove sa strane.
Razlika temperatura je razlika između jedne i druge strane zida. To je za spoljnji zid +22 u sobi, napolju -18*C i razlika je 40*C. Pregradni zidovi u kući imaju razliku 0*C pa nemaju gubitaka. Razlika na plafonu je takođe 40*C a za pod (tj zemlju u prizemlju) se uzima 20*C. Ako je podrum, može i manje. Razlika između spratova je 0*C ako se greje i prizemlje i sprat. Za prozore se uzima koeficient=2 a ako su troslojna punjena argonom može se uzeti koeficient=1.2. To su male površine i najčešće ne utiču značajno na račun.
Koeficient provodljivosti zavisi od materijala. Neke vrednosti su:
blok 25cm obostrano malterisan = 1.5
blok/cigla 40cm obostrano malterisan = 1.2
blok 25cm obostrano malterisan + 5cm stiropora = 0.6
blok 25cm obostrano malterisan + 10cm stiropora = 0.4
monta 20cm + 5cm vune = 0.7
monta 20cm + 10cm vune = 0.4
Nekima su koeficienti drugačiji ali to nije presudno. Bitno je da se računa na isti način i tada (i ako koeficienti nisu korektni ili nije dobro izvedeno na objektu) greška nije veća od 5%.
Ovaj račun se može primeniti i po sobama za računanje površine radijatora.
Naravno, ovo je i račun koliko energije (iz peleta, drveta, uglja, struje, gasa) treba za grejanje za celu zimu. Treba samo znati prosečnu zimsku temperaturu (za Vojvodinu je to +5*C), koliko koji energent daje energije i pomnožiti sa 4000.
Dakle, svaki zid ponaosob sračunaj, saberi i eto ti koliki su gubici. Ima tu finesa, dodavanje na severnu stranu, oduzimanje za južnu, te udari vetra itd ali to retko ko stvarno uračunava sem ako je kuća sama na brdu pa jako duva.”
E lepo si to iskopao.
Sistem čeka više od 30 sekundi da se komentar ubaci na forum. To je malo mnogo, zar ne? Zato idu duple poruke.
Proračun je jednostavan a dovoljno tačan(isprobao kod sebe)i postujem ga redovno.Ljudi ne shvataju ozbiljno proračun gubitaka.Kad bi svako sračunao bilo bi mnogo manje pitanja.
Da, i ja sam ga kod sebe testirao i radi ok.
Inače, ja sam to postavio pre koju godinu da bude svima korisna. Samo sam se podsetio kad sam video...
Koliko je ovaj sajt merodavan? Lepo je odrađeno i svi segmenti pokriveni
http://www.kolikokostagrejanje.rs/index.php?step=1#start
Svi ti kalkulatori su prilično uopšteni.Nekome možda odgovaraju i eventualno preporučuju određeni Kotao.Trgovina.
Batali to!Na lak način sa ne dolazi do kvaliteta!
Nov sam na ovom forumu pa bih hteo i ja da postavim pitanje.Imam termomont tzk 34 peć evo već 9 sezona kako se grejem na čvrsto gorivo i sada bih hteo da tu istu peć da prepravim na pelet.Mislio sam da ugradim feroli gorionik na postojeća vrata jer takva opcija postoji,zvao sam direktno proizvodjača peći i dobio sam potvrdan odgovor da može.Neki majstori mi govore da ne bih imao to iskorišćenje na pelet ali finansije su uvek problem za kompletnu zamenu.Da li se tako nešto isplati ili se mora sve menjati?
Koliki je grjani prostor?
160 kvadrata trenutno za kasnije još 80
Taman za Ferroli ako se podesi kako valja.
Hoće li biti gubitaka,mislio sam da na same rešetke kroz koje ujedno prolazi voda poredjam šamotne ploče kako bi bar ja smatram bio bolji prenos toplote i da li to ima efekta.
Gubitaka uvek ima, a šamotne ploče ne služe za bolji prenos toplote.
Hvala na odgovoru,računam sada da ugradim samo feroli a tek kasnije da menjam celu peć naravno da taj isti gorionik prebacim na tu novu peć,prepostavljam da može da se kupi peć na pelet bez gorionika samo bi verovatno feroli trebalo preštelovati.
http://k3a.me/ir-controller-for-pellet-stove-with-micronova-controller-s...
Da li je neko pokušao na toby kotlu?
Čemu služi drugi, slobodan usb na toby displeju?
Pozdrav za sve.Kupio sam polovnu Karmek One Allice 2013 (12kW model).Da li mi mozete reci da li sam kupio dobar model, kako se ostalima pokazao?
I da trazim na internetu ali bezuspjesno manuel ili prospekat(uputstvo) za nju, da li imate negdje da mi posaljete.
Hvala svima unaprijed
Pozdrav svima. Imam postvaljene radijatore od ukupnu jacinu od oko 24kW u kucu od 80m2 sa duplu fasadu (prvo je bila obicna malter fasada i iznad nje ima izolacija od 8cm stiropora), PVC stolariju i doslo je vreme za nabavku kotla pa ako moze da me neko posavjetuje koja jacina kotla bi mi bila dovoljna da zagrejem taj prostor sa te radijatore. Do sad sam razgledao ove kotlove: KEPO 15MC, Toby 12 i Toby 17, i Thermoflux interio 22 pa ne znam koi kotao od ovih bi bio najsoodvtniji za moj prostot.
Hvala unapred za odgovore.
Pozdrav,koji gorionik je po vama bolji.Ferolli sun p7 N ili Ekopell eco 35?
Kotao je Radijator Zrenjanin 30kw.Za prvi je ponuda 900 € a za drugi 1050 € sa ugradnjom.
Grejem 70m2 pvc,stiropor 5cm,krov 15cm mineralna vuna i 60m2 stara gradnja,debeli zidovi ali losa stolarija.
Da li je neko ugradio gorionik na ovaj tip kotla i kakva su iskustva.
Hvala unapred.
Za tu kvadraturu jedino Zmajdin ima pikolo gorionike.Ako imaš AT pa da uzmeš veliki gorionik.
Izvini vidim 130m2.Opet Zmajdin.
Lav krece sa proizvodnjom gorionika.Rade ko bog kakav feroli i ostali.Ovaj pali i radi na sve vrste peleta.
A kako znas da je bolji "od Ferrolija i ostalih"?
Neko ga istestirao pa ti rekao?
Боб 78 : Ја имам Феролли али жалим што нисам знао тада за Екопелл када сам куповао горионик .Гледајући остале који имају Екопелл чини ми се да је поред свих других ствари које раде добро код њега битно што се за подршку може обратити директно констуктору и произвођачу.Највећи проблем који сам имао код Фероллија је нестабилан рад и повремено гашење .Уствари то је све било због лошег пелета јер је можда Феролли преосетљив .
Posto mi je kotao prevelik i za sadasnju kvadraturu a za sledecu zimu najverovanije ce biti jos 25m2 manje za grejanje razmisljam da mozda umesto gorionika uzmem namenski kotao na pelet manje snage pa da ga montiram pored ovog postojeceg na cvrsto gorivo.
Video sam jedan od 18kw marke Mareli PB18.Da li je neko imao iskustva sa ovim kotlovima? Cena je 121000 din koliko bi me izasao samo gorionik.
Verujem gledajuci cene ostalih kotlova da je ovo neki od losijih ali da li je bas toliko los da bi bile bacene pare ili moze da radi posao?
Hvala unapred,svaka preporuka bi mi dobro dosla.
da podelim i ja moje iskustvo sa grejanjem na pelet. Kotao je radijator KV 18 kw ravno loziste 2007 godiste. Radio 9 sezona na drva i grejao 167 m2 kucu koja ima izolaciju 8cm na spoljnim zidovima i plafonsku na zadnjoj ploci u vidu stiropor monte+betonska ploca preko koje ide stiropor 5 cm.Potrosnja na drva od 14-16 metara kubnih, Na pocetku ove zime ubacen gorionik feroli p7, i krenuo sa radom 10 oktobra i do sad za 118 dana grejanja otislo 2600kg peleta. Prosek oko 22kg dnevno. U kotlarnici mesacki 4 kraki ventil podesen na pola. Gorionik stavljen u prvu brzinu na 72 stepena da se gasi. Prema radijatorima ide od 40-50 stepeni u kuci stavljen q7 bezicni termostat na ulaznom hodniku kuce sa dnevnom temperaturom stavljenom na 23 a nocnom na 21.5 stepeni. Ja prezadovoljan ali ne preporucujem nikome ko nema dobro izolovan objekat.
@Bob78
Radijator Zrenjanin je odlican za pelet. Zadrzi ga i uzmi Zmajdinov PltGrnk 11.3
Odlicna je to kombinacija. Mani se tog Marellija.
@Walsi Darg Nadam se da ce posluziti bar jos koju sezonu posto je bas mator ali u svakom slucaju odustajem od nekog kompaktnog kotla.
Ako namestim gorionik na moj kotao kakva je procedura kasnije ako bi se vratio na cvrsto gorivo?Na vratima kod mene sa prednje strane ima neka ploca pricvrscenja sa dva srafa a sa unutrasnje strane je otvor odprilike fi110.Predpostavljam da je to za gorionik na naftu.Da li onda ne bi trebalo nista da se sece?
kao što sam i pretpostavio gde si da si dupe od pozadi... to je što je ili ću ostati na fedri i uglju ili pelet, treće alternative nema.
Za moju kuću od 120kv ukupne površine bez izolacije i loše drvene stolarije najpametnije bi bilo da se grejem na čvrsto gorivo, kotao u ajnfor, razvući radijatore po celoj kući kupiti 20-25m drva ili kombinacija drva i ugalj i udri za najmanje para bi se ugrejali ako ne i išli u kratkim rukavima.
naravno ja bi bio pera ložač i naravno da mi ne bi bilo teško.
Ali uvek ima ono ali, kad imaš roditelje kakve imaš, koji te stalno miniraju po pitanju grejanja (kad sam se razmišljao o kupovini fedre jao pa ne znam dal će ti raditi, dal će vraćati dim dal će ovo dal će ono - izjava moje majke, rizikovao sam 500e za ugalj,drva i peć i isplatilo se) sva moja pozitivna razmišljanja padaju u vodu.
zato ljudi moji dragi vi što imate razumne roditelje budite srećni što ih imate, ako ih imate...