Pozdrav svima,nov sam na ovaj forum,zainteresovan sam za greenje na pelet.Momentalno se grejem sa klimom ali hocu da malo prosirim greenje pa razmislam za parno sa peleti.inace zivim vo skopje,kuca so pvc stolarija,tavan trska izolaovan so staklenom vunom,sidovi blok 25 sa obicnov fasadom bez stiropora.grejalo bi se nekih 65-70m2,gledao sam neki pecki ali mnogo mi preporucuju tremoflux interio 14.Vase mislenjee bi dobro doslo dali je ta pecka dobra ili neka druga i koja bi otprilike bi bila potrosnja,znam da nemoze tacno da se kaze.
Grejanje na pelet
Pozdrav, nov sam ovde a tema je zanimljiva a i razmena iskustva sa peletom mi je ok. Interesuju me misljenja nekoga od Vas posto je prva sezona grejanja na pelet... Za celu sezonu koja evo jos uvek traje potrosicu negde oko 6.5t peleta... Grejem kvadraturu od otprilike 150kvm ili ako je lakse u radu imam 9 radijatora i jedan susac. Radijatori su liveni, crne cevi i svaki radijator imam minimum 20 rebara, neki i vise,kotao je Termomont Tzk 26kv.Da li je potrosnja peleta realna?
Mnogo bre,ja grejem 140 kvm i potrosio sam od oktobra do danas oko 3 tone!
Da li ti je bila spustena klapna za potpalu na kotlu? Moj poznanik je kukao kako mu kotao guta ogrev, a uzrok-klapna. Nije bila spustena i sva toplota direkt u odzak.
Klapna je bila zatvorena. U razgovoru sa nekim drugim korisnicima peleta svi su na otprilike 140kvm trosili 3-4 tone peleta ali na 7-8 grejnih tela...A ja ih imam 11...Moze li to biti uzrok povecane potrosnje kao i to sto su radijatori liveni?
Fantastičan server...treba minut da objavi poruku...
Koji gorionik ne u pitanju ?
Evo mene opet. Nazalost, moj SolidTherm kotao je toliko ostecen, ppuklo mu je prednje rebro i sledeca tri, tako da mu od popravke nema nista.....moja je greska sto nisam reagovao zimus kako je trebalo....ako nekom od ofrumasa treba jedno unutrasnje rebro i zadnje..oni su celi ostali..meni preostaje da kupim ceo nov, nema nista od ugradnje gorionika...
Pozdrav svima,
Ja sam ovde "stari" ali me nije bilo dugo.
Imam problem na Ferolijevom gorioniku (mislim da je P7), koji je ugrađen na Viadrus kotao, u samom gorioniku tj. u plamenoj cevi.
Desava mi se sledeće: zimus sam najpre primetio da je počeo često da mi blokira, tj. ne upali se nakon prvog doziranja... Sasvim slučajno sam pogledao u gorionik dok sam čistio peć i primetio da je veliki deo ploče (za koju mislim da treba da spreči pelet da pada dalje od upaljača) istopljen (izgoreo).
Nisam se raspitivao da li to postoji kao zamenski deo i da li se uopšte može zameniti!?
Na brzinu sam napravio limenu pločicu koju sam povio u gornjoj zoni da bi je nakačio da visi i da sprečava pelet prilikom doziranja da odlazi mnogo napred.
To je radilo toliko dobro da se u sledećih mesec dana nije ni jednom desilo da paljenje ne uspe i ta, malo deblja limena pločica nije "gorela"...
Poslednjih dana je ponovo počelo s' vremena na vreme da ne upali, proverio sam pločicu i video da je i ona znatno sagorela u tom uglu.
U prilogu ću vam postaviti 3 slike:
1 - kako to izgleda novo
2 - otkriće da je "izgoreo" deo
3 - moje instant rešenje
Moje pitanje je da li neko zna da li se to prodaje kao rezervni deo, i da li može da se zameni bez skidanja gorionika...
Ukolio nema tog kao rezervnog dela i mogućnosti da se zameni, potreban mi je vaš savet da li da pravim opet tako nešto samo od debljeg materijala, da ga kačim sa "spoljnje" ili sa "unutrašnje" strane.
p.s. Poznanik ima org. ferolijev kotao za pelet... Njemu je skroz izgorela ta pločica i pali je tako sta svaki put ručno ubacije inicijano punjenje... Njemu je doduše progorevala i gornja strana cevi pa je vario... Moja portošnja je oko 4t godišnje za razliku od njega koji troši i do 8t.
Hvala vam na odvojenom vremenu.
HRISTOS VOSKRESE
Don Toni i kod mene je ta pločica izgorela posle prve zime i ja sam kao i ti namestio dodatak samo što sam ja stavio sa prednja strane bliže izlazu iz gorionika a koliko sam video čini mi se da si ti stavio do kosine gde upada pelet
Nisam ni tražio da vidim dali ima baš to posebno premda čisto sumnjam, premda pitaj servisera koji ti je ugradjivao on treba da zna dali ima da se kupi kao rezervni deo
@DANKO966
Da li ti je posle topio i taj dodatak i od kojeg si ga materijala pravio?
U svakom slučaju hvala na odogovru.
Pozdrav
ja posedujem ekom gorionik vec 5 godina i jako sam zadovoljan jedne godine sam koristio kombinovano drva i pelet i super to radi na kotlu hs 32 stadler tvt .kupio sam ga kod vasic sase iz zemuna.veoma se lako smanjuje i povecava snaga .pozdrav
Jel kod Sase iz EkonaTim-a?
da kod njega
Ja kod njih uzimam pelet. Eko-M iz Srebrenice i konstantnog je kvaliteta.
Zdravo ljudi, načitah se svega ovde pa imam par pitanja za moju situaciju:
u pitanju je kuća (severozapadna orijentacija, prizemlje+sprat, 70+70 kvadrata, odvojeni ulazi-nema stepenica koje spajaju spratove), ok PVC stolarija i 5cm stiropora sa 3 strane, grejana kuća sa četvrte strane (dvodomka).
Na podu prizemlja i plafonu sprata 3cm stiropora. Sveukupno dobro izolovano. Prizemlje se greje celo, a sprat samo jedna soba, ostalo tek toliko da ne zaledi. Neka računamo da je oko 100 kvadrata grejna površina.
Trenutno se greje maaaaatorim i predimenzionisanim kotlom koji je pri kraju sezone konačno pustio dušu i krenuo da kaplje. Pretpostavka je da je dosta truo zbog godina (30tak) a i naopakog načina korišćenja (bez četvorokrakog ventila, obično grejano tako što se pusti mala vatra, tek kolika treba da se začađavi sve onako pošteno - sve naopako), te nikako ne bih išao na varijantu popravke ovoga, nego bih sve lepo zamenio odgovarajućim kotlom na pelet.
Prvo pitanje je vezano za dimnjak:
trenutni dimnjak je crna cev (3mm debljina, 16cm prečnik), 12m visine od čega je sve sem poslednja 3m ozidano fasadnom ciglom koja prolazi kroz stambeni prostor. Tih poslednjih 3m je potencijalno problematično - nije pravo, već pod nagibom 30tak stepeni. Nikada nisam imao utisak da je taj dimnjak dobar - najverovatnije ga taj nagib uguši. Zbog načina loženja (a i zbog tog nagiba, verovatno), dimnjak je retko kad bio zagrejan kako treba, te je često dimio dok se loži. Ono što se nadam je da će se uz temperature iz novog kotla ipak biti bolje zagrejan i bolje luftirati, ali ispravite me ako grešim. Alternative su izolacija celog dimnjaka, ispravljanje krivog dela (što bi, zbog konstrukcije krova, značilo i njegovo skraćivanje na 10m) i, krajnje poslednja solucija, zidanje novog.
Drugo pitanje je vezano za kotao - postoji li bolja alternativa predloženom Toby-ju 12? Da li je možda potreban 17? Ili možda Kepo 15? Naravno, četvorokraki automatizovani ventil bi bio ugrađen. Cilj je da sve bude što jednostavnije za korišćenje, pošto bi ga koristili roditelji, tako da bih izbegao neke koji su previše osetljivi na pelet i zahtevaju kalibracije svakih 10 dana. Idealno bi bilo i ako bi postojala mogućnost ugradnje većeg rezervoara. Ukoliko je bitno zbog servisa i svega ostalog, lokacija je BG.
Treće pitanje vezano za kombinaciju pelet-ugalj: znajući roditelje, oni će hteti i mogućnost alternativnog grejanja, te bih, pored ovog kotla, ubacio i klasičan kotao (jasno je da bespotrebno košta, ali šta je - tu je). Primarno me zanima da li bi smetalo da taj kotao bude istovremeno povezan na postojeći sistem - redno, ili je bolje da bude povezan u paraleli sa drugim kotlom, a zatvoren ventilima? Taj kotao se verovatno ne bi koristio više od par puta godišnje (ako i toliko), pa se ne bih zezao sa dodatnom pumpom, četvorokrakim ventilom za njega itd. Kako je najbolje njega povezati?
Poslednje pitanje: da li ima poente koristiti MAC grejače uz grejanje peletom? Do sad smo koristili te grejače (ukupno 4kw) da održavaju temperaturu tokom noći (jeftina struja) kako se ne bismo zezali loženjem odmah ujutro.
Da krenemo od poslednjeg. Grejanje na nocnu struju je dvostruko povoljnije od peleta.
Jos kako ce vam dobro doci tih 4 kW.
Drugi, rezervni kotao povezite paralelno i odvojite ventilima.
Toby 12 ili Kepo 15? Ja bih uradio kako boree predlozi.
Sto se tice dimnjaka ne bih unapred nista menjao. (Mozda neko misli drugacije?)
ja imam dva kotla i to nije problem, imam toby 12 i nebih ti preporucijo , radi on ok dve sezone nikad nista problem modulaciju ima ehtra pali iz prve , ne sviđamise sto ima mnogo malo vode u sebi , bunker mali , pepeo treba dase cisti skoro svaki dan previse malo loziste, mislim daje kepo ipak bolji
Da, Kepo je bolje resenje, pogotovo sto ima mogucnost doplate za veliki spremnik za pelet a to je covek bas trazio.
Takođe sam za kepo, i ja sam razmišljam da zamenim moj toby20 za kepo 15, al 500€ za big tank nema šanse da dam , jednostavno ne verujem da vredi toliko. Već sam mislio uzeti parče obojenog lima (ili ću ga ja ofarbati) i sa limarom napraviti nešto prikladno, inače je kotao visok samo 115cm pa ima mesta za nadogradnju.
U suštini na jednom dimnjaku sme biti samo jedan kotao, a o čišćenju postojećeg se treba ozbiljno pozabaviti jer pretpostavljam da je pun katrana i to kad krene sve da curi biće belaja.
Ljudi, umro Zmajdin!
Daj nemoj tako...dosta mu bilo kao i mnogima na drugom forumu.
Uuuu bogte stvarno
http://www.021.rs/story/Info/Srbija/187344/Preminuo-novinar-Vremena-Zora...
Nek mu laka zemlja ! Veliki gubitak u dobrovoljnoj brigadi !
Pocivaj u miru, Zorane!
Саучешће породици, а нама ето великог губитка јер смо изгубили вредног и несебичног члана који је хтео и могао да помогне другима. Слава му.
Slava mu i hvala mu za sve savete i vreme koje odvajao za nas! Neka počiva u miru!
Nek mu laka zemlja, ja vidim nema zorana
poslednji pozdrav našem nesebičnom članu i saučešće porodici.
neka ti je večna slava, zorane!
Poslednji pozdrav nasem iskrenom prijatelju i divnom coveku Zoranu Majdinu.
Bilo je čast i zadovoljstvo čitati njegove komentare na svim forumima.
Saučešće porodici
Čast je bilo poznavati ga lično! Hvala na svemu!
Saučešće porodici!
Pozdrav, nov sam ovde a tema je zanimljiva a i razmena iskustva sa peletom mi je ok. Interesuju me misljenja nekoga od Vas posto je prva sezona grejanja na pelet... Za celu sezonu koja evo jos uvek traje potrosicu negde oko 6.5t peleta... Grejem kvadraturu od otprilike 150kvm ili ako je lakse u radu imam 9 radijatora i jedan susac. Radijatori su liveni, crne cevi i svaki radijator imam minimum 20 rebara, neki i vise,kotao je Termomont Tzk 26kv.Da li je potrosnja peleta realna?