Da.
Sad gledam termomont sajt, toby12 je kada sam ja uzimao bio za do 120m2, sad je za do 75m2
Da.
Sad gledam termomont sajt, toby12 je kada sam ja uzimao bio za do 120m2, sad je za do 75m2
Pretpostavljam da treba neki elektronicar, posto elektronika brljavi.
Istekla garancija ?
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®
Pda, 12 meseci je na elektroniku
Ne razumem zašto stoji onda 12m na garantnom listu.
Ne znam šta se dešava sa forumom, poruke nestaju, kada klikneš da sačuva poruku to traje 15min, posle iskoči Page not found
Ja sam,dok sam detaljno čistio kotao, napravio problem sa senzorima.Zvao sam direktno fabriku i preko telefona su mi detaljno objasnili šta da radim, pa sam sredio stvar bez dolaska servisera..Hoće da pomognu ako im lepo objasniš u čemu je problem.
2 godine po zakonu.
Mislim da se odnosi na sve električne uređaje, bez obzira na njihovu namenu, to ima veze sa zaštitom potrošača. No ako je samo godinu dana onda nemam reči za pislovnost, i ovako su se potkopali al ovo...
Sta god da se napise na racunu, ne moze da bude starije od zakona.
Nijedan ugovor ne moze da bude stariji od zakona, pa tako ni ugovor za kupovinu bilo kakvog uredjaja.
To ce i advokat pocetnik da raspicka na sudu iz prve, ako ima potrebe za tim naravno.
Nisam znao da zakon nalaze 2g, mislio sam da je 1g, da budem iskren. Hvala za podsecanje.
Pozdrav svima. Uveo sam grijanje na pelet, Ferroli gorionik i peć, plus kotao na struju. Kuća mi ima dva sprata pa imam i dva termostata, jedan u prizemlju a drugi na spratu. Postavljanje instalacija i peći mi je radila firma koja se inače bavi tim poslom. Međutim, to kako su oni uradili sistem je meni jako čudno. Naime, termostati kontrolišu rad pumpi (svaki sprat ima posebnu pumpu), odnosno pale i gase pumpu zavisno od postavljene temeperature na termostatu. Međutim, gorionik stalno drži temperaturu vode u peći između 60 i 80°C. To praktično znači da mi gorionik radi i noću kada ne grijem kuću, odnosno kada su pumpe isključene. Isto je i za toplijih dana.Takođe mi je ovaj sistem čudnan vezano za rad električnog kotla, jer ispada da kada uključim električni kotao on grije stalno i kada su pumpe uključene i kada su isključene. Prije sam koristio električni kotao za grijanje i on je bio prikopčan na termostat direktno, tako da je termostat palio i gasio električni kotao direktno zavisno od temperature u, što je i logično. Meni je ovo jako čudno rješenje pa molim za komentar nekog ko ima iskustva sa ovim. Postojili li bolji način kontrole rada?
Unapred hvala.
@ljubs "Postavljanje instalacija i peći mi je radila firma koja se inače bavi tim poslom."
Polovično se bave tim poslom ili ne znaju više od toga što znaju, trećeg nema. Sve vredno već je odavno otišlo iz Srbije.
Potrebna je automatika koja predstavlja mozak u svakom grejnom sistemu.
Pročitajte moj blog pa će Vam mnogo toga biti jasnije.
Pozdrav svima. Nov sam clan na forumu i vrlo malo znam o podesavanjima kotlova na pelet a od pre nekoliko godine imam Bosch Brenn 2000 sa ST 717 kontrolerom. Da li neko zna koja je sifra za instalaterski meni kod ovog kontrolera ili kako se moze resetovati postavljena? Probao sam sve od 5160 pa do 5170. U servisni meni ulazim sa 5162 ali kad tamo vratim na fabricka podesavanja ili isto to uradim u glavnom meniju i dalje mi ne otvara instalaterski meni. Unapred Vam se zahvaljujem na pomoci.
Pozdrav svima, nov sam na ovom forumu, pročitah par tema i postova na temu grejanja na pelet ali ne nađoh ovo što meni treba, pa ako već ponavljam postavljeno pitanje, izvinjavam se.
Naime, od nedelje sam počeo da koristim kotao na pelet, ABC kotao od 40kw, grejem površinu malo veću od 200kvm, majstori su sve povezali, električar podesio automatiku, imam wireless termostat u kuci (imam 3 pumpe, jedna je za donji sprat, druga za gornji sprat i treća za drugu kuću koja ima 3 prostorije), električar je predložio da svaka pumpa ima svoj termostat(odnosno sprat/kuća) ali pošto sam dosta uložio ove godine u sve ovo za sada jedan termostat reguliše sve 3 pumpe a i trenutno nemamo neke potrebe da svaki sprat/kuća ima različite temperature.
E sad, ovaj termostat koji imam, Unitec SQ7 RF, ima 6 programa za dnevni rad i p0 koji startuje od 00:00. Električar mi je rekao da je najmanja potrošnja kada je mala razlika između dnevne i noćne temperature, tj. između P0 i ostalih programa te je podesio dnevnu na 22 stepeni a od 00:00 na 18 stepeni. Ali, još nema potrebe da noću bude 18 stepeni, do sada kada smo koristili kotao na drva, nismo nikad ložili preko noći, do 22-23 sati maksimalno do 00 kada je minus. Mene sada zbunjuje, da li je bolje, tj. da li manje troši kada stalno održava sličnu temperaturu, tj. preko dana bude 20-ak stepeni podešeno na termostatu a od 00 da bude na 17-18 stepeni pa da održava tu temperaturu do nekih 14-15 časova kada treba da greje do 20-ak stepeni ili je bolje nprm. da noću bude 14-15 stepeni podešeno (mislim da nije manje preko noći u kući?) i da kotao verovatno ne radi tokom cele ili većeg dela noći, pa ujutru da se stavi nekih 15-16(tada znam da ne ide ispod ovoga, dakle kotao i dalje ne radi) pa da se od podneva stavi nekih 18-20 do uveče? Dakle, da možda pojednostavim, da li je bolje da konstatno održava neku temperaturu ili da ne radi 13-ak sati pa da krene da greje tj. postiže malo veću temperaturu (20-ak stepeni).
Nadam se da nisam mnogo zakomplikovao pri objašnjenju
Da napomenem, da sam trenutno podesio na drugi način. tj. P0 (00:00 časova) 18stepeni, P1(01:00 časova) 15 stepeni, P2(02:00 časova) 13stepeni, P3(08:30) 15 stepeni, P4 (12:30) 17 stepeni, P5 (15:00) 18.5 stepeni i P6(18:00) 21 stepen. Za ovaj režim rada, za 3 dana mi je otišlo oko 50-ak kg peleta na sadašnjim dnevnim i noćnim temperaturama. Da li je bolje ovako da se podesi, gde pri sadašnjim dnevnim i noćnim temperaturama kotao ne radi većinu vremena ili je bolje da stalno radi i po malo dogreva vodu?
Hvala unapred i pozdrav,
Marko
markonegative ako tebi sada u kuci temperatura padne na 13,15 pa i 18 stepeni,onda ti je investicija u pelet promasena. A potrošnja će da ode nebu pod oblake. Trebalo je prvo poraditi na izolaciji. I ovih 21,pravo da ti kazem,nije grejanje bar za mene
Koristio sam razlicitu temperaturu za noc i dan jedne godine, a prosle sam drzao non stop 22 stepena od oktobra do aprila dan i noc. Nikakvu razliku u potrosji nisam primetio. Par dzakova vrv, koji nisu vredni pomena. Ili mozda jesu, s obzirom na cenu peleta. Kao da lozimo kavijar.
Ne pada temperatura na 13 nego sam tako stavio jer znam da ne pada ispod toga sigurno a mislim da još nema potrebe da kotao radi stalno, jutros oko 3 sata je bilo 19 stepeni u sobi gde je termostat a kotao je zadnji put radio oko 23:30, stavljeno je na 13 da ne bi kotao "džaba" radio, a na 22 stepeni kada stavim meni je vrućina u sobi pri sadašnjim temperaturama. Kuća ima izolaciju. Možda nisam lepo objasnio u prvoj poruci, pitanje se odnosilo na to da li je bolje da kotao stalno održava neku sličnu temperaturu, tj. da se voda ne hladi puno već da je stalno dogreva po potrebi ili da kotao ne radi nekih 13-ak sati pa onda da krene da greje? To za ovaj jesenji period, zimi bi verovatno održavao neku konstantnu ili približnu temperaturu. Još uvek sam nov u svemu ovome pa pokušavam da naučim. Hvala boleeve
Nije uporediva potrošnja prošle u odnosu na onu zimu pre nje,jer je prošla bila toplija od proseka. Tako da se da zakljuciti da je kod boleeve ipak bila veca potrosnja gledano spram spoljnih temp u te dve zime. Mislim da nema potrebe i nocu drzati na 21-22-23. Po mom misljenju dovoljno je nocu da stavis recimo 18,a posle u toku dana 22,ako ti je to dovoljno...
@markonegative
Kad se malo detaljnije pogledaju tvoje potrebe za grejanjem, mislim da bi ti pomogao ovaj jednostavan raspored:
00-15h: 17C
15-24h: 21C
Kotao ce se mozda samo par puta ukljuciti u periodu 00-15h i ukupna potrosnja ti nece biti velika.
Da li je se stedi kada se nocu spusta temperatura?
Ako npr od 06 do 15h drzis 15 stepeni, od 15 do 21h drzis 21*C, a od 21h do 06 drzis 18*C.. onda to ide ovako:
Od 06 do 15h imas 9 sati po 15 stepeni, to je 9*15 = 135,
Od 15h do 21h imas 6 sati po 21* i to je 6*21 = 126,
Preostalih 9 sati grejes na 18 i to je 9*18=162.
Ukupno 423 za 24 sata, ispadne prosecna temperatura 17.62.
Prosecna zimska temperatura je 4 stepena.
Ako grejes na 21 sa prosecnih 4 stepena to je podizanje temperature od 17 stepeni C.
Ako koristis onaj sistem da spustas temepraturu onda sa prosecne zimske temperature ti podizes ukupno 13.62*C.
Ako grejes na 21*C stalno a zelis da spustis onda usteda je nekih 20%, ili obrnuto gledano ako stedis, a ne zelis vise, onda je skuplje za 25%.
Sledece pitanje da li je problem to sto odzava temperaturu vode u kotlu izmedju 60-80*C.
Ako si skontao prvi deo odgovora onda je isti odgovor i za drugo pitanje.
Sigurno ces ustedeti ako ne odrzavas temperaturu u kotlu.
Koliko ces ustedeti? Vrlo malo i to zavisi od gubitka kotla.
Na kuci se ta usteda oseti jer su veliki gubitci a na kotlu se bas i ne oseti.
I bojler drzis stalno ukljucen i ne palis ga pre nego sto ces se kupati.
Ne znam kakav je kotao ali ako pricu prebacimo na bojler koji gubi dnevno max 2kw (i manje ali ajd) onda su njegovi mesecni gubitci oko 60kw ili pelet-novcu oko 300 dinara.
Na kotao slucaj usteda je jos mnogo manja jer bojler ti treba jednom dnevno, a kotao mnogo cesce. Onda prakticno i nema neke ustede. Mozda u ovom prelaznom periodu vredi kada si podesio sobnu temperaturu, a napolju bude par dana toplo i nema potrebe uopste da se pali kotao... onda ces eto izgubiti 300 dinara za ceo mesec.
Hvala svima na odgovorima, polako kapiram neke stvari, nešto sam i sam ukapirao u međuvremenu. I tek sada vidim da opet nisam lepo formulisao pitanje, ako sam lepo razumeo Vlado govori o potrošnji električne energije, ja sam mislio na potrošnju peleta, koji režim najmanje troši pelet, da li kada stalno održava približnu temperaturu ili ne radi 14-15 sati pa onda krene da greje, ali pretpostavljam da je isto kao i za struju Uostalom još uvek je i toplo napolju da bi kotao radio i grejao većinu vremena. Još jednom hvala svima
majstori su dobro uradili ako su stavili xidraulicnu skretnicu i kotlovsku pumpu jer kad termostati iskljuce pumpe kotao odrzava zadatu temeraturu i mesa kroz skretnicu kroz koju su gubici prakticno nula i tada kotao modulira stavi neku sliku da vidimo a to sto su uradili je najprostije i najbolje resenje koje se pokazalo dobro u praksi naravno da ima automatike razne koja kosta dosta puno para ali po meni najjednostavnija resenja su najbolja
Pozdrav svima,
da li je pametno naknadno probiti vratanca za ciscenje na dnu dimnjaka? Dimnjak je precnika 20cm zidan od samotnih blokova.
Radi se o tome da su mi postojeca vratanca blokirana spremnikom za pelet jer imam jako malu kotlarnicu, a nemam gde drugde da ga smestim.
Nabavio sam Astrea prah za dimnjak pa ukoliko krene da mi pada garez i smola sa zidova dimnjaka necu moci nikako da je izvucem sa dna dimnjaka.
Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.
Pozdrav, imam oko 130 kvadrata visine od 2.65m, Feroli sun p7 Bosov gorionik.
Termo glave su na radijatorima, Izolacija na kuci 10 i 12cm. I imam jedno 15 kvadrata radionice visine 2.2m takodje izolovana ali sa 5cm stiroporom koju grejem zimi.
Temperatura u kuci bude oko 24 stepena preko dana, a nocu oko 21., a u radionici grejem samo kada sam tamo na 20. nekoliko sati dnevno.
Zanima me da li neko zna kolika bi potrosnja bila okvirno za zimu? Naslusao sam se svakakvih prica. Pa zato ne znam ni sam. Koristio bih verovatno drveni pelet.
Max 4 tone peleta ako bude "normalna" zima.
Mislim da je to visoka temperatura, nije zdrava prevelika toplota. 21C max
Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.
Sve je meni jasno za temperaturu, ali nemozes to objasniti zenskom delu populacije
Zato i grejem radionicu Tamo nesto uvek cackam i nema problema jer bude 20 stepeni.
Neki mi pricaju da uzmem agropelet, samo ne znam da li je on manje kalorican, i znam da bude ako je los neke zajebancije sa njim.
To ne znam, jesi proverio žice jesu li dobro fiksirane na elektroniku?
Pre je šema bila na poslednjoj strani korisničkog uputstva, možda ima na sajtu termomonta, ili da ti neko eventualno slika i pošalje.