Trebace rupa da se prosiri na fi 120-125, nije to strasno. To bi vam bio super izbor, taj kotao je vecan, nece nikada procureti, samo ga pre peleta treba detaljno ocistiti od smole i naslaga , kao i da se instalacija uradi po propisu sa cetvorokrakim i dve pumpe.
Grejanje na pelet
Can anyone have a TOBY 12kw?
I want to install it in the kitchen. But I'm afraid that he works very loudly.
Can someone record a video of how loud the TOBY is working?
Може ли неко снимити видео, колико је гласан TOBY?
(Может кто нибудь имеет котел TOBY 12kw?
Хочу его установить на кухне (других вариантов нету), но боюсь что он очень громко работает.
Может кто нибудь снять видео как громко работает котел TOBY?
)
Vadim from Lithuania
A zbog cega dve pumpe i koji bi mi cetvorokraki ventil preporucili,da se kasnije moze prikljuciti neka elektronika.
Instalacija oko peci je prilicno dotrajala pa cu zvati majstora za grejanje da dodje sledece nedelje da se dogovorimo oko cene.
Gde bi mogao da vidim neku sliku za primer kako bi to od i do kotla trebalo da izgleda priblizno.Da znam sta da trazim da mi uradi i sta mi treba od materijala.Da ne moram kasnije nesto prepravljati.
Od instalacije oko kotla imam pumpu i invertor od 200w na koju je zakacena,manometar i termometar stari na zivu.Ima jos cetiri ventila koji su dotrajali.
Kucu smo kupili sa tim grejanjem a predpostavljam da ima dosta godina kako je to instalirano pa je doslo vreme za generalni remont.
Bitno bi mi bilo da sad postavim sve sto treba za najbolje iskoriscenje buduceg gorionika na pelet.A ujedno i neku zastitu posto sad nema nikakvih sigurnosnih ventila.
Koliko treba termometara da se postavi i da li se oni mogu i kasnije dodati?
Evo i par slika kako sad trenutno izgleda.Relativno neugledno ali sta da se radi,takvo je zateceno stanje.
@boree
Ti si ekspert za Toby.
Odgovori ovom Litvancu, kad se cak odande covek javio.
hi vadim ! welcome ! the loudest part of toby 12 is the spiral dozator . in the beginning of production they used a pretty silent one ,but today's reduktors ar loud ,i dont know why. the fan is ok, its silent. so you will have a fan bloving, spiral twisting,pelet droping and pump circulating. but hey , everything can be fixed with leatle ingenuety,leatle stone woll blocks.
Labas vadim! Sveiki ! garsiausia dalis 12 yra spiralinis dozatorius. gamybos pradžioje jie naudojosi gana tyliu, bet šiandien garsiai reduktoriai, aš nežinau kodėl
hi boree!
99% buy a TOBI 12kw from a dealer in Latvia.
But could you make a video of how it works?
Nope, sory, i have a 20, the silent one...
nikako da pitam, vas, korisnike pelet kotlova. šta se dešava sa elektronikom kad struja "cimne", znate ono naše, nestane na trenutak? da li kotao posle toga radi normalno ili sve stane pa morate otići do njega i startovati ga ponovo?
Kod mene nastavi sa normalnim radom, nastavi gde je stao.
Verujem da je tako i kod ostalih..
Evo slike kako treba uraditi sistem
Da li je neko imao iskustvo sa ugradnjom gorionika na pelet na ovakav tip kotla kao sto ja imam.
Na jednom drugom forumu neko mi rece da je na ovaj tip kotla pelet neisplativ dok neki kazu da nije bas tako.
Jos sam nisam konacno odlucio sta da uradim pa ako neko ima konkretno iskustvo.Ne ocekujem da iskoriscenost bude kao na modernim kotlovima ali ni da bude neisplativo.
Hvala unapred.
@Bob78
Ako mislis na to sto ti je rekao korisnik "viadrus u 22" sa drugog foruma - zaboravi to.
Taj sve zivo kontrira. Bolje poslusaj Mladena.
Moje misljenje je da ne menjate kotao, vec samo da ugradite gorionik. Ecopell od 6-35kw i je malo prejak, a jedino ako su napravili novi manji. Inace jedan je od najboljih gorionika. Zmajdinov gorionik je fantastican, on je taman i busi se mala rupa na vratima, sto je super, kao i to sto ne zauzima uopste prostor, jer je elektronika izdvojena u posebnu kutiju. Jeste iskoriscenje malo manje nego na integrisanom kotlu na pelet, ali nikako ne vredi tih ulozenih para kupovati kotao na pelet s obzirom da vec imate zrenjaninac koji je jako dobar kotao za gorionike. Uradite instalaciju kako treba i radice sve dobro. Prednost je sto je taj kotao velik i zato sto mu je izmenjivac velik, tako da nece puno da trosi.
Hvala puno,mnogo ste mi pomogli da resim nedoumice koje sam imao.
Od nedelje krecem sa radovima oko instalacije pa ocekujte jos pitanja.
Odprilike sam napravio neku racunicu za materijal,predpostavljam da to sto sam sklopio nije odgovarajuca kombinacija jer se ne razumem u te dimenzije cevi i prikljucaka i sta sa cime moze.
Pa ko se razume u to neka me ispravi da mogu da napravim neku grubu racunicu koliko izadje materijal.
Četvokraki mes. ventil : 4195din
http://www.energynet.rs/1-grej...cetvorokraki-54-ivar?sku=00637
Pumpa : 5232din
http://www.energynet.rs/1-grej...-holenderom-novoterm?sku=19260
Termometri : 4*434=1736din
http://www.energynet.rs/1-grej...0-fi-63-mm-aksijalni?sku=14752
Sigurnosni ventil : 922din
http://www.energynet.rs/1-grej...-un-34-3-bar-caleffi?sku=04780
Odzracno lonce : 731din
http://www.energynet.rs/1-grej...8-sa-nv6-bar-caleffi?sku=05580
Ventili : 6*341=2046din
http://www.energynet.rs/1-grej...a-leptir-uu-34-ferro?sku=04974
Ukupno : 14131 din
Verovatno tu jos ide tih nekih sitnica i nisam nasao cenu za hidraulicnu skretnicu.
Pozdrav svima!
Pratim ovaj forum već neko vreme i imam par pitanja u vezi korišćenja gorionika na pelet. Kuću od nekih 100 kvadrata unutrašnjeg prostora grejem pomoću kaljeve peći - etažno. U samoj peći je bakarni izmenjivač toplote i stvarno radi besprekorno. E sad ono što me već duže vreme nervira je da je u kući pretoplo, tj. ne postoji mogućnost regulacije temperature. Za sezonu potrošim najviše 15 kubika tvrdog drveta (prošle zime), uglavnom oko 13 kubika. Razmišljao sam da uzmem neki gorionik na pelet pa bih pored svih prednosti mogao i da kontrolišem temperaturu u prosto
rijama. Da li neko mozda ima iskustva ili neki predlog?
Ugradite cetvorokraki mesni ventil i resen problem
Daguna, koliko Vas razumem Vi želite na postojeću kaljavu peć (sa dodatim izmenjivačem i koja služi za etažno grejanje) da ugradite gorionik na pelet?
Histerezis - da o tome sam razmisljao. Kaljeva pec je u stvari kotao.
Mladene hvala na odgovoru.
Pored navedenog, razmisljao sam da li je uopste moguca i izvodljiva ova kombinacija sa gorionikom na pelet. Kada supruga i ja odemo na posao i deca u skolu, nekih devet sati nema nikog kod kuce. U peci zar opstaje do nekih osam sati od lozenja tako da dolaskom sa posla moram ponovo da lozim. Pec bude topla i temperatura u povratnom vodu bude do 30-35 stepeni ali dok se presvucem, spremim ogrev a i budem jaaako gladan......Sta mislite o tome?
To bi moralo da bude gorionik jako male snage.
Pozdrav Zmajdine! Šta misliš koliko kw bi bilo dovoljno?
Evo slike kako treba uraditi sistem
Pedantno uradjeno, jeste da ima viska nepotrebnih delova, ali je sigurno funkcionalno 100%
Zdravo na site. Najprvo pozdrav do site na forumot Jas sum od Makedonija i se nadevam deka nema da smeta toa sto pisuvam na makedonski, mislam deka podobro ke me razberete na makedonski otkolku da pisuvam na srpski .. Go pratam forumot veke dolgo vreme i procitan mi e od pocetok do kraj bidejki mi trebase pomos okolu izvedba na parno greenje za 2 posebni kruga i bojler za topla voda. Taka da so pomos od G-in Srkson i G-din Grejac uspeav da napravam dobro izbalansiran sistem koj sto mislam deka ke raboti besprekorno (dokolku ima nekoj zabeleska slobodno neka ostavi kritika). Kotelot e inaku od firma Kostrzewa od Polska Twin Bio 24Kw i so nego treba da se gree povrsina od 220m2 i bojler za topla voda od 200L. Samiot kotel ima elektronika za upravuvanje na 4 pumpi i 2 mesacki ventila, 1 pumpa za kotlovski krug, 2 pumpi za 2 posebni sprata i bojler. Ima senzor za nadvoresna temperatura so koj sto si ja regulira negovata temperatura ( dokolku voda vo kotel e 50C ako nadvor temperaturata padne za nekoj stepen vodata vo kotelot ke se pokaci na 55C itn) isto taka i sprema toa gi regulira temperaturite koi izleguvaat kon radijatorite. Dosega nemozam da kazam potrosuvacka bidejki seuste ne e vo upotreba non-stop. Go uklucivme samo za proba kaj sto rabotese 20h i za toa vreme potrosi 45Kg peleti (nikogas ne bese greeno vo kukjata). Samiot kotel ima bord kompjuter koj sto ja meri momentalnata potrosuvacka i potrosuvackata za odreden vremenski interval. Kotelot e opremen so Fuzzy Logic tehnologija so koja ne e potrebno nikakvo steluvanje na gorilnikot osven sto se zadava kaloricna moknost na peletite i vreme na otvaranje/zatvaranje na mesackite ventili. Se ostanato si steluva sam. Isto taka ima i 2 sobni termostati, za sekoj sprat posebno. Na sekoj radijator imam postaveno termoregulacioni ventili osven vo Kupatiloto. Dokolku ima nekoi prasanja ili preporaki slobodno kontaktirajte PS. Prostorijata kaj sto mi e smesten kotelot e mnogu mala taka da morase da se snaogjam kako znam, zatoa e se stutkano na edno mesto ..
Poštovani .
Neverovatno koliko korisnih informacija je na ovom forumu ,sve pohvale za učesnike .
Vec dve sezone kotistim Lamborgini pelet gorionik .od samog starta nemogu da resim problem sa greskom F05
Neverovatno koliko gorionik izgubi vremena pri svakom paljenju ,dok greska sama ne nestane .
Ako neko mozda zna koji je uzrok ove greske ,molim nek mi odgovori .gorionik je instaliran na GNB kotao 30 kw
visina dimnjaka je 7 m .
Postovani,
Imam problem sa velikom kolicinom pepela i djubreta koje se javlja. Pelet koji koristim je Bioenergy point, a kotao Alfin COMMO COMPACT. Kotao je kupljen nov prosle godine i prosle sezone je sve lepo radilo, pelet je takodje od istog proizvodjaca i imalo je vrlo malo pepela i djubreta. Medjutim ove godine se pocelo javljati mnogo , cak ostavim sporet ugasen 2 sata i kad krenem da ga ocistim zateknem prepunjen gorionik i jos uvek zar u njemu i takodje zar u piksli. Prosle godine je trebalo do jedno sat vremena da se ohladi kako bi ga ocistio i nije bilo nikakvih problema. Kotao cistim svakog dana detaljno. Jedino sto mi pada na pamet je da sam nesto zeznuo prilikom instalacije bezicnog termostata, ali njega sam prestao da koristim a problem i dalje postoji. Jel imao neko slican problem
Питер : грешка Ф05 значи да је притисак ваздуха неодговарајући .Предпостаљјам да се мери притисак ваздуха у самом горионику али тај притисак настаје промајом у димњаку.
Ако је промаја на граници онда је и притисак мали.Промаја може бити мала када су такви атмосверски услови .У прелазном периоду док се димњак не угреје пећ неће да стартује а како да се угреје када пећ не ради.То је проблем који неки имају и са обичним шпоретом , дим се враћа у просторију где се ложи.У таквим случајевима је решење продувати димњак са неким вентилатором .Овако сада горионик покушава да упали и укључи кратко вентилатор и како се проба више пута може да се деси да се промаја повећа и горионик може да упали.Ово је предпоставка моја да је промаја слаба и онда је притисак мали.Али треба прочитати упутство тамо се спомињу 3 ствари које треба проверити. Да неби преписивао треба погледату упутство и проверити те три ствари.Можда је неисправан сензор притиска или му је зачепљена црево од њега до лопатице.
ово је упутство :https://www.bosch-climate.rs/files/Pelet_brenn_-_Instalaciono_uputstvo_(@SR,HR)_RS.pdf
Hvala Milenko na odgovoru .nažalost sve je u redu i očišceno..
Poštovani,
pritisak u sistemu je tokom zime malo opao,sada je oko 1,1 bar,a ide do 1,3 kada je zagrejan. Da li je ovaj pritisak dovoljan za dalji rad ili je neophodno da se dopuni...? Greje se prizemlje i sprat,a kotao je na nivou prizemlja
@Bob78
Trajace tai Zrenjaninac decenijama. To su liveni kotlovi.
Nadji neki Zmajdinov post pa mu posalji PM.
On ce ti objasniti to za vrata, mada mislim da je to standard i da nece trebati neka velika intervencija.