Ljudi nemaju strpljenja da malo sacekaju da im server prihvati poruku vec je odmah ponavljaju i eto..
Grejanje na pelet
Hmmm, ovo se često dešava kada se koristi Internet Explorer kao pretraživač. Klikne čovek da postavi post i onda dobije zamrznuti screen i u želji da ga eliminiše ponovo klikne na Sačuvaj i eto belaja.
Posle prvog klika na Sačuvaj, te ako dođe da zastoja treba "ubiti" taj screen, pa se ponovo vratiti, a post će sigurno biti vidljiv.
I sa Operom je isto.
Nije do pretrazivaca, sa svakim je isto kasnjenje.
Treba samo malo strpljenja da server prihvati nasu poruku.
Krenuo sam da citam ovaj forum od pocetka (a ne od kraja kako sam poceo pre par meseci) i tek sad vidim da su Centrometalovi kotlovi od brace Hrvata poprilicno "nahvaljeni" ovde na forumu da mi prosto dodje da ga odmah dezintegrisem. Da sam znao da prvo procitam ceo forum pre nego sto sam kupio kotao, ali jbg sta je tu je. Nadam se samo da ce izgurati makar 20 godina
Znaci svi vi koji sada razmiljate o grejanju na pelet, uvek citajte knjigu od pocetka...
Toby 12b (nije set), stariji tip sa 40 l vode, 4-mešni ventil, grejem oko 70 m2 bez izolacije, sa temp. vode prema kući od 40-50 stepeni,
-pre mesec dana izvadio turbulatore, očistio ih, četkom za flaše očistio rupe u kojima stoje,
-očišćena sonda na izlazu iz ventilatora (mada nije bila ni zaprljana),
-očišćene dimovodne cevi,
-ložište i sve što se može dohvatiti od napred, oribano i očišćeno od pepela
a temperatura dima u snazi 5 od 190 do 200 stepeni...
Pelet je jako dobar, šljake ni malo, prašine u džakovima ni malo, pepeo sitan i siv bez ugljenisanih komada.
Na svakom čišćenu ložišta (svaka 3 dana) tresem i turbulatore.
Parametri
1) 1,4 3,4 190
2) 1,6 2,9 200
3) 1,8 2,6 210
4) 2,2 2,3 220
5) 3,5 1,5 225
Veća brzina ventilatora u snazi 5, još veća temp. dima.
Na snazi 1 temp. oko 160.
Da li postoji još neka "komora" sa zadnje strane kotla koju treba čistiti a nisam?
Možda da skinem ventilator i očistim taj ulaz u kotao?
Smanjite brzine ventilatora za po 20 za svaku snagu, pratite plamen jel ok i dobro sagorevanje, da pepeo ostane sitan i siv. Ložište je lepo?
Smanjiću pa da vidim kako će se ponašati, mada vidim u tabeli da neki članovi drže ventilator na još većim brzinama.
Ventilator je fi 80.
Baš su zeznuli sa malim staklom kroz koje se i ne vidi plamen...
Da li je bolje za kotao da radi duze i ima konstantu temperaturu ili da radi sa vecim ili manjim pauzama tokom dana? Da li je bolje za pumpu da radi celi dan posto temperatura u kotlu ne pada ispod 65C?
I za pumpu i za kotao je bolje da se nikada ne gase. Pumpa ce duze da traje, a kotao takodje.
A koliko ce to po dzepu da bude kad se kotao nikad ne gasi?
Isto kao i da se ugasi, sistem ohladi i onda ponovo da se zagreje kuca. Ako mislite da ustedite, onda ne uvodite grejanje
Mislio je na AT.
Pa jedno 500€ min.Imaš automatiku,4k...Zavisi koliko se informišeš,ima raznih cena i veličina AT.500l bi ti bilo dovoljno a više ne škodi i za jeftinu struju koja je jeftinija od peleta.
@Mladene hvala puno na odgovoru
@Walsi
Iz mog iskustva (a verujem i kod drugih) kotao manje trosi energenata za odrzavanje postignute temperature (kada radi duze), nego li kad u vise navrata treba da podize temperaturu (sa pauzama u radu). Kao kad se covek penje na planinu, potrebno mu je vise energije da dodje do vrha nego li da pesaci kad vec stigne gore...
Nisam samo znao kako to utice dugorocno na rad kotla i pumpe ali sam sada dobio odgovor.
Izgleda da me je samo Goran Tosic razumeo..
"Smanjiću pa da vidim kako će se ponašati, mada vidim u tabeli da neki članovi drže ventilator na još većim brzinama.
Ventilator je fi 80.
Baš su zeznuli sa malim staklom kroz koje se i ne vidi plamen..."
Prema Vašim parametrima imate veliko doziranje. Smanjite doziranje u svim snagama. Pre toga izmerite kapacitet puža, pa onda to svedite na pravu meru a to je da u petoj snazi imate doziranje negde oko 2,4 kg/h. Ovako ja izračunah da vam je doziranje preko 3 kilograma u petoj. Ja sam imao taj slučaj nekad davno.
Kako preko 3 kg?
Prosek doziranja je 65 gr.
ja samo da javim,elektronika majstor milana se extra pokazala,jako prosta za stelovanje
Kako preko 3 kg?
Prosek doziranja je 65 gr.
Izvinite nisam video da je to kapacitet puža. Obično je oko 80 g. Ako je to doziranje, i ako Vaš pelet prosečan (4,7 kW) onda je doziranje u petoj snazi 2,73 kg/h x 4,7 kW/kg = 12,83 kW/h. Znači da kotao treba da iskoristi tih 12,83 kW. Ako je kotao malo prljav a deklarisan na 12 kW onda taj višak energije ide u dim. Mislim da trebate sve snage malo da smanjite i to bi bilo to.
Miloše, opseg snage je od 3.6 do 12.3 kw, a potrošnja peleta od 0.8 do 2.8 kg/h, po spec. proizvođača.
Preračunaću ponovo doziranje po svim snagama (trenutno testiram parametre korisnika iz tabele), mada je meni temp. dima visoka i kod snage 1, ne samo u snazi 5...
Polako smanjujem brzinu ventilatora i pratim stanje.
Toby 12b (nije set), stariji tip sa 40 l vode, 4-mešni ventil, grejem oko 70 m2 bez izolacije, sa temp. vode prema kući od 40-50 stepeni,
-pre mesec dana izvadio turbulatore, očistio ih, četkom za flaše očistio rupe u kojima stoje,
-očišćena sonda na izlazu iz ventilatora (mada nije bila ni zaprljana),
-očišćene dimovodne cevi,
-ložište i sve što se može dohvatiti od napred, oribano i očišćeno od pepela
a temperatura dima u snazi 5 od 190 do 200 stepeni...
Pelet je jako dobar, šljake ni malo, prašine u džakovima ni malo, pepeo sitan i siv bez ugljenisanih komada.
Na svakom čišćenu ložišta (svaka 3 dana) tresem i turbulatore.
Parametri
1) 1,4 3,4 190
2) 1,6 2,9 200
3) 1,8 2,6 210
4) 2,2 2,3 220
5) 3,5 1,5 225
Veća brzina ventilatora u snazi 5, još veća temp. dima.
Na snazi 1 temp. oko 160.
Da li postoji još neka "komora" sa zadnje strane kotla koju treba čistiti a nisam?
Možda da skinem ventilator i očistim taj ulaz u kotao?
Gledajući ovaj post vidim da je u prvoj snazi doziranje 1.14 kg/h a u petoj 2.73 kg/h. Ako uzmemo podatak da je kapacitet puža 65 g/min onda je to to. Ako kažete da je pelet odličan
onda je njegova toplotna vrednost najmanje 4,7 kW/kg. Tako sam došao do onih podataka koje sam dao u prethodnom postu. Ako eksperimentišete uzmite npr. sledeća doziranja:
1) 1,6 4,4 // 1,04 kg/h 4,89 kW/h
2) 2,2 3,8 // 1,43 kg/h
3) 2,8 3,2 // 1,82 kg/h
4) 3,4 2,6 // 2,21 kg/h
5) 4,0 2,0 // 2,60 kg/h 12,22 kW/h
Ventilator podešavajte na kraju. Ovako Vam ciklus traje 6 sekundi u svim snagama. Probajte ovako pa javite.
Po ovim pdacima, ispada da je kotao (gorionik) slab za te zahteve!
Zato nabija temperaturu dimnih gasova, a odaje manje na izmenjivaču!
Dimni gasovi nisu tada ni potpuno termički obrađeni, nego tek u dimnjačkim kanalima dižu temperaturu.
Još ako je "cug" dobar, onda u izmenjivaču ostaje još manje a temperatura izduvnih gasova još više raste!
Miloše, 2.6x4.7x0.92 (stepen korisnosti) = 11.24 kw u snazi 5.
A možda ti fali kiseonika (vazduha) gde ti je kotao!
Ako možeš, probaj da mu dovedeš svež vazduh uz predgrevanje na ventilator!
Kada otvorim vrata od garaže gde je kotao, on poludi, a radi na principu raketne peći!
Mada u garaži duva svuda, tako da ima dovoljno kiseonika za rad!
Ti verovatno koristiš kvalitetniji pelet, ja moram svremena na vreme da rešetku "odmuljim"
Miloše, 2.6x4.7x0.92 (stepen korisnosti) = 11.24 kw u snazi 5.
Ok je konstatacija. Ali to je toplota predata vodi. Generisana toplota je ona koju smo izračunali. Taj višak ide između ostalog i u dimne gasove.
Znači sagorevanjem se oslobodi 12,22 kW ali teoretski na vodu pređe 11,24 kW. Ako je kotao i malo zaprljan i manje od toga. Uzgred kolika ti je zadata temperatura vode u kotlu i koliko ti po ovom vremenu ide u sistem? Moram i ovo da dodam: Proveri da li je kotao dobro odrzračen tj. da nema vazduha u njemu. Još jednom, smanji doziranja a to možeš iz menija ima opcija. Smanji prvo za 10 % i videćeš rezultate.
Blackman, kotlarnica je u sklopu garaže koja nema betonsku ploču (nije potpuno zatvoren prostor), tako da ima i više nego dovoljno vazduha.
Miloše, zadata temp. kotla je 75., u kuću ide oko 40 na ovim temp., u kući 22.
Na temp. od -5 do 2, 3 napolju, u kuću ide od 45-50.
Kuća nema nikakvu izolaciju.
Postavio sam tvoje parametre, a ventilator smanjio, 160, 170, 180, 190, 200.
Od polovine oktobra do danas, prosečna potrošnja 1.45 kg/h.
Blackman, kotlarnica je u sklopu garaže koja nema betonsku ploču (nije potpuno zatvoren prostor), tako da ima i više nego dovoljno vazduha.
Miloše, zadata temp. kotla je 75., u kuću ide oko 40 na ovim temp., u kući 22.
Na temp. od -5 do 2, 3 napolju, u kuću ide od 45-50.
Kuća nema nikakvu izolaciju.
Ovo sada stanje je korektno. Kod mene je zadato 75 C u kuću ide 40 C a temperatura je 23,5 C recimo. Kotao mi radi u modulaciji i ne gasi se u toku dana (toby20). Kuća je solidno izolovana i ima 130 m2. Trošim oko 24 kg dnevno (od 09 do 23:30).
Koliko peleta trošiš dnevno?
Sipamo uvek puno pa i nisam gledao potrošnju na dnevnom nivou. Brojim potrošene džakove i sate rada na kotlu.
Pošto sam kupio polovan kotao, nisam siguran da temp. sonde pravilno mere temp. vode...
U čauri su dve sonde, jedna dugačka, slična onoj na TA peći i jedna kratka, crna, slična ds18b20.
Dugačka je do kraja u čauri u kotlu vode, a crna na vrhu... Kada im zamenim mesta, da crna ide do kraja u čauru, temp. vode u kotlu padne za 6, 7 stepeni.
Čemu dve sonde? Da li obe idu u istu čauru?
Kako je na Toby 20?
Sipamo uvek puno pa i nisam gledao potrošnju na dnevnom nivou. Brojim potrošene džakove i sate rada na kotlu.
Pošto sam kupio polovan kotao, nisam siguran da temp. sonde pravilno mere temp. vode...
U čauri su dve sonde, jedna dugačka, slična onoj na TA peći i jedna kratka, crna, slična ds18b20.
Dugačka je do kraja u čauri u kotlu vode, a crna na vrhu... Kada im zamenim mesta, da crna ide do kraja u čauru, temp. vode u kotlu padne za 6, 7 stepeni.
Čemu dve sonde? Da li obe idu u istu čauru?
Kako je na Toby 20?
/
/
Na kraju nije ni važno. Bitno da je toplo i da nije nešto previše. Tebi dajem savet da kad se steknu uslovi uložiš u izolaciju i to 10 cm stiropor min. i vuna na ploču najmanje 20 cm.
U tom slučaju ni grejanje na struju ti neće biti skupo.
Za sonde nisam siguran. Kod mene je jedna sonda a ja sam u tu čauru ugurao i drugu sondu od pogona za mešni ventil.
U Braco al si se multiplicirao.