Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
QT3 wrote:
Proračun je prema tabeli deltaT -60 (90/70/20).

Prema proračunu si sa potrošnjom tu negde.13kw na spoljnih -20 a sobna 20°C.Na ovim spoljnim temperaturama neka trošiš 8kw to je za 16h=128kwh/4,5kw po kg peleta=28.4kg uz gubitke(na sagorevanju,Kotlu,razvodu)je to oko 35kg.Ako još u sobama imaš 23°C to ide na 50kg.
Pošteluj sagorevanje(tu ti ne mogu pomoći)stavi 4k ventil,bolje sa automatikom,i biće manja potrošnja.Izolacija objekta je na prvom mestu u potrošnji.

QT3
QT3's picture
Registrovan dana: 07/01/2019
Goran Tosic wrote:
QT3 wrote:
Proračun je prema tabeli deltaT -60 (90/70/20).

Prema proračunu si sa potrošnjom tu negde.13kw na spoljnih -20 a sobna 20°C.Na ovim spoljnim temperaturama neka trošiš 8kw to je za 16h=128kwh/4,5kw po kg peleta=28.4kg uz gubitke(na sagorevanju,Kotlu,razvodu)je to oko 35kg.Ako još u sobama imaš 23°C to ide na 50kg.
Pošteluj sagorevanje(tu ti ne mogu pomoći)stavi 4k ventil,bolje sa automatikom,i biće manja potrošnja.Izolacija objekta je na prvom mestu u potrošnji.

Hvala na savjetima. Već mi jasnije šta bi trebalo uraditi po pitanju određenih zahvata. Iskustva i savjeti drugih su mi veoma važni u mojoj daljnjoj odluci.

Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Gorane a onih preostalih 8h kad kotao ne radi noću. Šta sa tim gubitkom? Ne može objekat koji grejemo da hibernira pa da ujutru samo nastavi od onog stanja i temperature kad se prestalo sa grejanjem. Noću su najveći gubici. Koliko će kg peleta otići na brzi start kotla ujutru koji je potreban da se nadoknade gubici tokom perioda ne grejanja?

Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Histerezis wrote:
Šta sa tim gubitkom? Noću su najveći gubici. Koliko će kg peleta otići na brzi start kotla ujutru koji je potreban da se nadoknade gubici tokom perioda ne grejanja?

U pravu si.To samo dodaje kilažu i ispada da mu je potrošnja korektna.
I Ja,kad sam se jedne godine grejao na pelet,sam sumnjao na preveliku potrošnju.Kad sam neku godinu kasnije uradio proračun gubitaka ispalo je da mi Kuća mnogo troši a ne Kotao!

Kenan.velispahic
Kenan.velispahic's picture
Registrovan dana: 18/12/2018
Pozdrav,

Zanima me kako mogu doci do idealnih postavki kotla Thermoflux Pelling 25?
Radi se grijnom prostoru cca 120 m2, nije utpljena kuca, posjeduje thermo stakla na prozorima. Kuca je zidana sitnom ciglom s vanjskim zidovima cca 30 cm .

Lp

Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
@Kenan.velispahic

Šta bi sa ovim?
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

pzec
pzec's picture
Registrovan dana: 10/01/2019
Po shemi objavljenoj na http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Pumpa kotla gura vodu u 2 kotla, mora se zatvoriti neki ventil P ili U. Što treba hidraulična skretnica za 1 krug grijanja, ako ima 3K ventil u regulaciji onda će samo hladna voda koja se ne može iskoristiti u krugu grijanja završiti kroz VTC 512 u kotlu. Ekspanzijska posuda mora biti na usisnoj strani pumpe koja hladi kotao.
Neka jednostavna shema centralnog grijanja na pelet i ugljen bes spremnika AT, za raspravu https://i.postimg.cc/fRwRtCp5/CG192KBS.jpg

Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
@pzec
Naravno da će jedan od ventila P ili U biti zatvoren u zavisnosti koji se kotao koristi. Da, ekspanziona posuda treba da bude na usisnoj strani pumpe, ali je ovde napravljena iznimka da se što manje prepravlja instalacija zbog finansijskog momenta.
Hidraulična skretnica MORA da bude tu gde jeste i kada postoji samo jedan krug grejanja kako bi grejni sistem bio hidraulički ispravan. Naime, kada se zatvori trokraki mešni ventil u polazu iz bilo kog razloga (manuelno ili preko automatike), a VTC512 bude skroz otvoren zbog temperature u kotlovskom krugu više od temperature patrone-cartridge-a u VTC-u, onda pumpa u kotlovskom krugu potiskuje vodu direktno u zatvoren trokraki ventil i gde će dalje???
Kod vas na šemi postoje dva grejna kruga i kod svakog je veza sa dva T komada međusobno spojenih preko cevnog kruga od potisa oba kotla prema povratu oba kotla što u stvari čini hidrauličnu skretnicu, te se tako hidraulično pravilno razdvojio kotlovski od potrošačkog kruga i voda nesmetano cirkuliše. Isto bi bilo na vašoj šemi da je u pitanju i jedan grejni krug, recimo ovaj radijatorski.
Nego bolje vi meni recite, ako nije tajna, u kom programu crtate ove šeme i da li je isti free ili je potrebna licenca? Našao sam neke verzije programa na Caleffi zvaničnom sajtu, ali se nisam dublje upuštao u korišćenje istih.

Kenan.velispahic
Kenan.velispahic's picture
Registrovan dana: 18/12/2018
Pozdrav,
Ostaje da prepravim sistem kako mi je Mladen sugerisao da bilo bolje i efikasnije ustede.
Kada jedna pec radi drugi je ventilima odvojen. Kako vidim imate neka poboljsanja po pitanju nove seme. Obzirom na hladnocu nisam do sada stihao da prepravim sistem jer ga svaki dan koristim zagrijavajuci prostor.
Ima li neko od vas iskustva sa Thermoflux pecima da bi mi preporucio postavke i vremena rada kotla.

Lp

pzec
pzec's picture
@Srkson

Naravno da se slažem da je bolje koristiti hidrauličnu skretnicu nego bez iste. Isto tako spajanje 3K ventila na polazni vod prema potrošaču i povrat prema VTC ventilu je hidraulično ispravno. https://i.postimg.cc/Y9p7zv01/preradjena-shema-kenan-velispahic1.jpg Osnovni uvjet da bi radio kotao na kruta goriva, drva ili ugljen je da potrošač mora stalno biti uključen, ili koristiti spremnik AT, koji bi preporučio za konkretan slučaj @Kenan.velispahic sa 2 kotla. https://i.postimg.cc/SxBNCQcr/CG19BS.jpg
Nepredviđeno je sve pa tako i isključenje pumpe grijanja u radu ili zatvaranje 3K ventila, za ventil prema potrošačima preporučujem termostatski tipa VTAxx bez motora i bez mogućnosti zatvaranja protoka. Pumpa koja ima kontrolu termostatom u prostoru, mora se spojiti na sigurnosni termostat koji će na prekoračenje zadane temperature uključiti prisilno pumpu grijanja. Osiguranja termičkom zaštitom za navedenu vrstu goriva su potrebna. Napajanje pumpi mora biti stabilno, za to se koristi pretvarač napona li ups.
Druga varijanta spajanja je tako kako sam nacrtao na shemi.

Programe za crtanje pogledaj na google, svi su dobri
Ja koristim Microsoft Paint,

vuja123
vuja123's picture
Registrovan dana: 11/02/2014
Kada sam 2014 godine tražio savete u vezi izbora kotla na pelet ovaj forum mi je bio od velike pomoći.Čitao sam komentare Zmajdina i Grejača(bilo je još ljudi od kojih sam pokupio informacije)u kojima su pomagali ljudima da izaberu najbolje za sebe. Zmajdina sam kontaktirao i on je uticao da izaberem Thermoflux 25kw.Kuća ima 270m2 i podeljena je na 5 stambenih jedinica.Izolacija stiropor 5cm,pvc stolarija.Imamo 137 radijatora global vox h600;61kom h800;3kom h1200;1kom sušač 500×1110;4kom sušač 690×500.Od Zmajdina sam kupio elektroniku za vođenje četvorokrakog mešnog ventila i pomoću nje u sistem šaljem željenu temperaturu vode u radijatore.Danas je napolju -4 stepena a u sistem ide voda temperature 46 stepeni,temp. vode u kotlu je 75 stepeni,kotao se pali ujutru oko 6h i ne gasi do 22:30.Potrošnja peleta je između 5-6 paleta po sezoni.Ovo pišem jer su me raznorazni majstori uveravali da mi treba kotao od bar 35kw(od viška glava ne boli)čime bih povećao potrošnju za bar 20%.Hvala forumašima koji su meni pomogli.Nadam se da će tekst biti nekome od koristi.Pozdrav

samo ladno

Twin
Twin's picture
Registrovan dana: 19/11/2018
Kotao za pelet ne moze da predje 32 stepena i posle nekog vremena se zagusi i izadje obavestenje da nema peleta iako ima.
Kada ga otvorim gorionik je prepun neizorenog peleta. Pokusao sam da smanjim u podesavanjima doziranje i povecam jacinu ventilatora da bi bolje sagorevao pelat ali nije pomoglo. Da li bi neko mogao da mi pomogne u cemu je rec?

boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Napišite barem koji gorionik je u pitanju...

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Twin
Twin's picture
Izvinite, Toby b 20 kotao je u pitanju. Nadao sam se da je neki klasican problem u pitanju.

boree
boree's picture
Nova elektronika ?

Twin
Twin's picture
Da.

boree
boree's picture
Jel kotao u grejanoj prostoriji ? Na koliko je zadata t kotla ?

makiSM
makiSM's picture
Registrovan dana: 03/02/2018
@Twin

Ako je zadataka temperatura u redu, probaj da podesiš vreme stabilizacije (na oko 4-5 minuta) i jačinu ventilatora - jer moguće da je snaga ventilatora veća nego što treba ili je snaga istog niska pa nema dovoljno vazduha.

Twin
Twin's picture
Nasao sam u cemu je problem. Potpuno bez veze al eto, zaboravio sam ca ocistim sa one dve drske kotao i su se zapusilo...

boree
boree's picture
Uh, ne razumem šta ste očistili, molim Vas pojasnite.

Twin
Twin's picture
Na samom vrhu kotla postoje dve drske koje vire. Trebalo bi svakih nedelju-dve da ih prodrmam gore i one time ocistim garez i pepeo iznutra. Tacno sta se cisti time ne znam, ali izlgeda da se to zapusilo i nije mogla da radi pec kako treba.

richiemsch
richiemsch's picture
Registrovan dana: 23/08/2015
Питање за Борета...Данас сам поново, након 50 дана отварао горњи поклопац и усисао пепео са површине изнад измењивача. Т је након тога у 5 брзини 165ц. Пре чишћења је ишла и до 180ц. Након тога сам мало смањио брзине вентилатора на: 60, 70, 80, 90 и 95. Сада је Т гасова у првој од 87 до 100ц. Приметио сам да је овај пелет доста калоричнији од претходног код кога се Т гасова пела највише до 167ц. Да ли је неопходно очистити цеви од турбулатора да би Т додатно пала? Сервисер ми каже да то уопште не морам да радим, већ је довољно само усисати одозго.

boree
boree's picture
Sa tim ručkama se protresaju turbulatori koji su u dimovodnim kanalima, a njihovo "drndanje" bi Vam preporučio svakog dana, mnogo pomaže.

@richiemsch nije preko potrebno, može i na kraju sezone. T gasova u 1 snazi bi bilo poželjno da bude min 85-90° i zbog dimnjaka i zbog kotla.

sremac13
sremac13's picture
Registrovan dana: 16/02/2016
Twin wrote:
Na samom vrhu kotla postoje dve drske koje vire. Trebalo bi svakih nedelju-dve da ih prodrmam gore i one time ocistim garez i pepeo iznutra. Tacno sta se cisti time ne znam, ali izlgeda da se to zapusilo i nije mogla da radi pec kako treba.

To bi trebalo na dnevnom nivou da radiš.

desert angel
desert angel's picture
Registrovan dana: 15/12/2017
Pozdrav svima.
Ovo mi je prvu godinu sa kotao na pelet Termomont Toby B17 sa novu elektroniku i probao sam 6 vrsta peleta i sa svih je isto od 2-3 vrece nagomila se pepeo ko na slike. Pitanje je do ostale korisnike ovi kotlovi dal je to tako kod svih i normalno il kod mene nesto ne radi kako treba?
Pokusao sam i sa parametrima da to izregulisem al opet isto .....neka mala razlika.
Ako ste u mogucnost molim vas nek neko spodeli i svoje parametre ko sto je ovaj excel fail sa parametre od staru elektroniku.

• img_20181114_201309.jpg
  • img_20181114_201316.jpg
  • img_20181114_201330.jpg

Parametre za TOBY Kotlovi i peci na pelet sa novu elektroniku https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VONHo5YXZTNDb8b2nCD7q65c5jaWZR4j...

tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Može li neko da mi kaže koliko bi odprilike trošio peleta na sadašnji 6 tona uglja kocka Banović koliko trenutno trošim za sezonu.

Vladan F
Vladan F's picture
Registrovan dana: 27/12/2017
Iznova i iznova citam ovaj forum i NEVEROVATNO koliko korisnih stvari covek moze da nauci..nisam imao prilike da upoznam pokojnog Zmajdina, ali je definitivno deo ogroman i nesebicni doprinos (pored svih ostalih iskusnih clanova ovog foruma) svima nama, tako da hvala mu jos jednom i neka mu je laka zemlja. Nisam majstor niti se mnogo razumem u ovaj zanat, po struci sam ekonomista/pravnik.

Kada sam resio da predjem sa drva i uglja na pelet pre dve godine napravio sam u startu gresku sto nisam dobro proucio ovaj forum tako da ga toplo preporucujem svima vama ko hoce da se greje na pelet da izdvoji deo svog zivota i procita forum od pocetka. Ustedece mu PUNO novca, vremena i zivaca koje moze da izgubi ako nesto ne uradi kako valja. Samo cu ukratko da sumiram svoja iskustva, mozda nekome i koriste.

Po preporuci majstora sam kupio Centrometalov kombinovani kotao (na forumu nije puno hvaljen) od 25kw sa gorionikom od 20-35kw za kucu od 180m2. U startu je to bio predimenzionisan kotao, ali to tada nisam znao. Srećom po mene ugradjen mi je odmah cetvorokraki mesni ventil tako da sam uvideo blagodeti koje on pruza. Doduse nije mi bilo odmah najjasnije cemu sluzi, ali mi je zvucalo kao korisna stvarcica.

Nakon par meseci sam primetio da se kotao pothladjuje i pojavljuje kondenzacija prilikom hladnog starta pa sam po preporuci forumasa ulozio u el.pogon mesnog ventila da bih zastitao kotao od pothladjivanja i da ne bih trckao stalno u kotlarnicu da okrecem m.ventil.

Posto u kuci imam otvoreni sistem i termoglave na skoro svim radijatorima (osim na susacu), desavalo se da se dosta cuje zuborenje vode i buka u cevima usled promene pritiska kod otvaranja i zatvaranja termoglava. To sam takodje resio savetom jednog od forumasa ugradnjom pametne pumpe koja sada balansira ceo sistem.

Nagomilavanje cadji u dimovodnim cevima sam resio izolacijom k.vune od bazalnih vlakana, a to je ujedno pomoglo i boljem sagorevanju peleta.

Sada mi ostaje da resim problem predimenzionisanog kotla koji se pali na svakih 30 minuta. Znaci 2 puta u sat vremena, 48 puta dnevno, oko 8000 puta za jednu grejnu sezonu. Vidim da se taj problem najbolje resava ugradnjom AT, mozda nekom od 800L ili 1000L. S obzirom da planiram da u buducnosti predjem i na kostice visnje mislim da bi AT morala da se ugradi jer sagorevanje kostice verovatno zahteva duzi rad grejaca (sada mi je podesen na samo 30 sekundi). Doduse jako mi je mala kotlarnica tako da jos nisam siguran gde bi valjalo da ga postavim..

Evo i jedna slicica iz kotlarnice..

• kotlarnica.jpg

Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.

pzec
pzec's picture
Probajte prvo namjestiti 4K ventil da u kotlu održava samo 45°C na donjoj cijevi koja ide u povrat kotla, pumpa se mora paliti na 40°C.
Niste napisali koliko dnevno trošite peleta, zbog izračuna moguće uštede sa spremnikom, trošak spremnika i dodatne opreme je oko 1000 €.
Sa spremnikom možete uštedjeti samo ako prema radijatorima puštate najmanje moguću toplu vodu koliko su gubitci kuće i tako 24 sata dnevno.
Samim pretvaranjem kemijske u toplotnu energiju bude uštede goriva od 5-8% zbog promjene uvjeta izgaranja goriva.

Vladan F
Vladan F's picture
Registrovan dana: 27/12/2017
@pzec

Nece li to biti preniska temperatura na povratnom vodu od 45 stupnjeva? Podesena temperatura na povratu je 62C, a kotao ukljucuje pumpu na 61C.

U januaru sam dnevno trosio 2,5 džaka po danu (37.5kg). Kada se uzme cela sezona od 7 meseci grejanja oktobar-april ispadne oko 1,8 džaka po danu (27kg). Ovde su malo jace zime posto je planinski kraj pa je nocu uglavnom minus.

Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.

pzec
pzec's picture
Ne to je za sve vrste goriva do 10% vlažnosti preporučeno, kondenzacija dimnih plinova se dešava ranije nego kod goriva sa 20 i više posto vlage.
Potrošnja za kvadraturu na takav način rada kotla je u redu. S spremnikom bi bile uštede samo u izgaranju goriva i paljenja plamenika 2 do 3 puta dnevno što zavisi od veličine spremnika.