Jel ovako ide : ako da onda je ok,u neku ruku...
Grejanje na pelet
Da, crvena je topla, potisni vod a plava je hladna, povratni. Jedino je mesni zarotiran
Radi za sad. Sto?
[quote=peletisamopelet
Je li ovo u tebe radi ovako?
Ne bi trebalo bas ovako da se spaja ali ok, radice i ovako...pogotovo sto nema razdvojive veze,,,,,ovo ako u nekom slucajno zapene onda nastaju problemi.....obavezno malo cesce koristite ventil..
Zna li neko cemu sluzi ova sonda? Ostala je neugradjena... EcoComfort 35.
Pored toga, kod mene je mesni na povratnom vodu. Jel to veliki problem ili je mala razlika?
I da odgovorim na pitanje za sondu i taj prikljucak sto je ostao.....to bi po nekom pravilu trebao da bude 3-polni i 7-polni prikljucak.....3 polni je za sobni termostat a 7-polni je ostavljen da se spoji mrežni kabal i za priključenje cirkulacione pumpe i pumpe akumulatora odnosno bojlera za sanitarnu vodu.
Bar je nekad tako bilo
Termostat i cirk.pumpa su prikljuceni negde sa leve strane kotla, dole nize. Ovo je neka sonda na vrhu kotla, pozadi. Mozda ima neke veze sa kolicinom peleta u spremniku?
Pozdrav
Trabam malu pomoc ,imam kotao na pelet Burnit comfort plus 25kw moze li se ovaj tip kotla povezati sa sobnim termostatom i na koji nacin?
http://www.deltaterm.com/vest/84
Termostat i cirk.pumpa su prikljuceni negde sa leve strane kotla, dole nize. Ovo je neka sonda na vrhu kotla, pozadi. Mozda ima neke veze sa kolicinom peleta u spremniku?
Da, ali ja govorim za drugu pumpu koja bi bila kada bi se spajao akumulator toplote i naravno bojler...Mozda i grijesim ali mislim da je to to.....ali mozda neko strucniji ti mogne reci 100% za sta sluzi..Pozdrav
Inace, bojler je vec sada spojen.
O podizanju temperature pumpe sam vec citao na forumima ali je problem sto u uputstvu nema kako se mjenja tem.pokretanja pumpe .Ako neko zna molim da mi javi. A kotao za sada se sam pali bez sobnog termostata.Takode sam primjetio da kondenza ima i u dimljku iako je raden sentovima sa izolacijim od stiropola visine oko sest metara..A sad sam od druga ima kovanov kotao isa pola metra cijevi bez dimljka i bez mjesajuceg i sve radi kao doksa.Jebiga nista nekontam. Hvala .
Ta sonda sluzi za merenje temp u prostoriji gde se nalazi kotao. Bar je tako kod meme na Kepo.
Ne kontam onda za cega mi sluzi ta pumpa unutar kotla?
Namerno sam pazario SET, da se ne bih zezao sa svim tim detaljima iza kotla ...
U upustvu pise da je samo potreban mesni ventil, zbog garancije.
Možete samo termostatski trokraki mešni staviti i to je to, da ima zaštitu od pothlađivanja,druga pumpa bi išla ako bi bio četvorokraki sa automatikom.
Pozdrav, majstor mi je ugradio thermoflux pelling 25kw i samo mi je brzinom ukljucio kotao i otisao, nije nista podesavao parametre. kako vam se cini ovo sagorevanje po slici. da li je ovako dobro.
Ovaj trokraki sto imam, ima 4 drzaca za automatiku, pa pretpostavljam da i na njega moze neka automatika, ako mi se ne svidi da drndam rucno
Naravno.
O podizanju temperature pumpe sam vec citao na forumima ali je problem sto u uputstvu nema kako se mjenja tem.pokretanja pumpe .Ako neko zna molim da mi javi. A kotao za sada se sam pali bez sobnog termostata.Takode sam primjetio da kondenza ima i u dimljku iako je raden sentovima sa izolacijim od stiropola visine oko sest metara..A sad sam od druga ima kovanov kotao isa pola metra cijevi bez dimljka i bez mjesajuceg i sve radi kao doksa.Jebiga nista nekontam. Hvala .
Udjete u servisne parametre sa sifrom A09(tako je prije bilo, ako nisu sta mijenjali) i tu imate podesavanja za pumpu...obicno pise prag crpke ili sl. i tu pojacajte na 67°C.....i nastimaj paljenje kotla za 2°C(kada postigne 72°C kotao se ugasi i ponovo ce se upaliti na 70°C)
@MilenkoNs
Potršnja je svedena na minimum, ali uvek može još da se uštine.
Po meni, sistem bi još trebalo utegnuti i to ovako:
1. Temperaturu kotla dignite na 80C
2. Uključite modulacioni mod gorionika tako da modulira od prve do treće snage. (ne treba više kod vas)
3. Pumpa u kotlovskom krugu nek ostane da se pali na 50C
4. Četvorokraki mešni ventil stavite u poziciju male kazaljke na 13h ako se otvara s desna na levo, ako se otvara s leva na desno onda na 11h. To je otvorenost nekih 42%. Ovolika otvorenost omogućava idealni balans da u radijatorski krug šaljete temperaturu vode maksimalno 47C, a u povratu u kotao 65C i više.
5. Sobni termostat, pošto nemate automatiku na mešnom ventilu, neka uključuje i isključuje gorionik kao i pumpu u radijatorskom krugu.
Preporuka: staviti automatiku na mešni ventil čim se steknu finansijski uslovi.
Pozdrav i tople radijatore želim!
kojikotao
Ne valja: vrata su otvorena.
Pozdrav svima, ovom prilikom se zahvaljujem zmajdinu na pomoci i savetima, pitanje u vezi stelovanja t vode i t prostorije, kako je najbolje da se podesi t vode u kotlu i temperatura prostorije zbog optimalne potrosnje, alfa coomo 21 je u pitanju?
Gde ima najvise smisla postaviti termomanometre u odnosu na mesni?
Na izlaz iz kotla, odnosno pre ulaza u mesni, i jedan pre ulaza u kotao, a posle izlaza iz mesnog?
Posto bi merni uredjaj bio uvrnut u pola cola cev, koliko smem da je podignem (na vidno mesto) i udaljim od 1" cevi, a da merenje ipak bude koliko toliko tacno?
Sa slike, koliko to h sme da bude?
Edit: dodao sam skicu i za pozicije mernih uredjaja.
Stigao mi je juce pelet,ispraznio stari,napunio novi i reko da probam. Otvorim,pec danas da pogledam,kad ima sta i da vidim,pec bela unutra,kao da sam je okrecio,fina sitna bela prasina.
Bez diranja bilo kojih parametara i cackanja gorionika......
Jel to valja?
Koji pelet si uzeo?
Caros,imas pp.
Pozdrav svima,kakav plamen u gorioniku je najbolji? Kod mene je recimo zut,ali razbacan,vise dodje onako razdeljen kao na dva jezika. Da li je bolje tako ili da bude sto vise usmeren?
Hvala.
P.S. Sta bih dobio kada bih ispred gorionika i sa obe strane pored zidova kotla postavio malo samotnih cigli? Kotao mi je TZK Termomont. Trajnozareci.
Ma daj Milenko, napiši ovde. Pa neće valjda sad svako da ti šalje PP da bi čuo koji pelet si uzeo.. Uostalom, taj kod tebe možda neće biti dobar kod mene ili neću dobiti isti kvalitet.
Pozdrav forumasi, molio bih vas za pomoc..imam vaillant kotao na plin i na prvom spratu imam radijatorsko grejanje a na drugom sam tek uradio podno grejanje.....naime radila mi je jedna gradjevinska firma sve to, a ja iako sam laik ali dovoljno znam da na podno mora biti neka regulacija koja bi slala u podno nekih 35-40C u mom slucaju nema nista, samo su odvedene bakarne cevi od kotla koji je inace u garazi do razdelnika na 2 spratu(duzine nekih 10metara)..... drugi majstor(koji je dosao da pogleda) mi je preporucio setove za podno grejanje(herz ili heimeier) do 80m2(inace je podno na spratu oko 70m2) i sada me zanima da li je to dobro resenje....imam i neku pumpu za grejanje pa bih je iskorstio sa ovim setom....jer u razdelniku nema mesta nista da se stavi....nesto je spominjao i trokraki mesni ventil sa termoglavom(ako sam dobro razumeo) ali kaze da je vod do razdelnika predaleko....Ne znam sta da radim, imate li kakav predlog. dosta novca sam ulozio pa ne bih sada da opet bacam pare na nesto sto ne bi radilo.
I da, jos nesto sam zaboravio da kazem, gledajuci slike po netu vidim da svi imaju razdelnike sa nekim ampulama, kod mene to nema. kod mene je gornji razdelnik sa ventilima a donji ima kao neke cepice-kapice. i gledajuci cevi koje idu od kotla na donji razdelnik mi dolazi vruca voda.....dok mi na donjem spratu gde mi je prije radjeno i gde imam radijatorsko grejanje(takodje razdelnik) dolazi na gornji deo topla voda....Nista mi nije jasno, mozete li mi reci sta da radim??
Kupio sam neki,evo slika............
Detal Pelet je takodje dobar.Ukucajte na net-u DETAL bukov pelet.
Gde ima najvise smisla postaviti termomanometre u odnosu na mesni?
Na izlaz iz kotla, odnosno pre ulaza u mesni, i jedan pre ulaza u kotao, a posle izlaza iz mesnog?
Posto bi merni uredjaj bio uvrnut u pola cola cev, koliko smem da je podignem (na vidno mesto) i udaljim od 1" cevi, a da merenje ipak bude koliko toliko tacno?
Sa slike, koliko to h sme da bude?
Edit: dodao sam skicu i za pozicije mernih uredjaja.
Termomanometre sto blize cevi.
Ja ih imam 7 kom.U tvom slucaju bih postavio na sve 4 strane.Ups imas trokraki.Kako si naznacio na skici plus prema radijatorima.
Radi za sad. Sto?
Je li ovo u tebe radi ovako?