Pozdrav narode,prvo da se izvinim na dugackom postu,ali muka je muka,pre desetak danapusten u rad Kepo kotao 15kw(grejem 100m2-pvc stolarija,5cm stiropor i fasada,razni izolatori na ploci)
radijatori panelni- 600x1000
600x600
900x600
600x1400 x 3komada
600x1200 x 2 komada
jedan susac
Temperatura u kotlu 60 c,trokraki mesni ventil na 40 c,pumpa otvara na 40 ,-stand by rezim trenutno
Temperatura izduvnih gasova 130 c kada pec radi u punoj brzini tj P5
Sobni termostat Q7 sa razlicitim temp u toku noci i dana
e sad,trosim puno peleta,u zadnja dva dana potroseno malo preko 30kg,a pec nije radila nikako od 10-18h oba dana(bilo suncano napolju 20 c)znaci samo preko noci 2-3 paljenja
kuca se brzo zagreje (oko 40min) pa se kotao gasi na 3-4 sata,nekad i vise,
takodje sam primetio mnogo garezi po zidovima peci i vratima,staklo brzo pocrni
parametri su bili P1-1.6 vreme doziranja 1340 brzina ventilatora
P2-2.0 1450
P3-2.8 1820
P4-4.0 2030
P5-5.3 2300
a sada su izmenjeni ispisano dole Laughing out loud -pec opet garava,staklo zaprljano
pelet mi izgleda ok (,kupljen na preporuku)
N-9-01-01-load pellet 00
N-9-02-01 exhaust chimney 00
N-9-04-01 Vreme za koje peć ne može da se ugasi na taster ON/OFF od kad se uključi 00
N-9-04-02 Minimalno vreme rada ventilatora za odvod dimnih gasova kod isključivanja peći 3'
N-9-04-03 Vreme početnog ubacivanja peleti prilikom uključivanja peći 115''
N-9-04-04 Vreme za detekciju prvog plamena 140''
N-9-04-05 Broj obrtaja motora za odvod dimnih gasova prilikom početnog ubacivanja peleta 2200
N-9-04-06 Razlika temperature prilikom uključenja STAND - BY moda 02,0 C
N-9-04-07 Vreme za koje se peć gasi u STAND - BY modu 03'
N-9-04-08 Vreme prelaska iz programa u program 20''
N-9-04-09 Uključivanje funkcije za uključivanje i isključivanje peći nekim uređajem za komunikaciju ( npr. mob. telefon bluetooth ) OFF
N-9-04-10 Blokada tastera ( uključivanje isključivanje dugmićima SET i ON/OFF OFF
N-9-04-11 Vreme za koje pri nasilnom isključivanju peći iz el. Mreže ( nestanak struje direktno na glavni prekidač ) neće doći do javljanja greške BLACK OUT 30''
N-9-6 PODEŠAVANJA PARAMETRA
N-9-06-01 Maksimalno vreme paljenja peći ( ne pali se alarm 05 ) 22'
N-9-06-02 Vreme potrebno da se detektuje temperatura izduvnih gasova 04'
N-9-06-03 Interval vremena između čišćenja posuda u kojoj se vrši sagorevanje 18'
N-9-06-04 Vreme ubacivanja peleta u režimu paljenja 1,0''
N-9-06-05 Vreme ubacivanja peleta od trenutka kada se verifikuje plamen do ulaska u režim rada 1,3''
N-9-06-06 Vreme ubacivanja peleta u režimu 1 ( Program 1 ) 1.0''
N-9-06-07 Vreme ubacivanja peleta u režimu 2 ( Program 2 ) 1.5''
N-9-06-08 Vreme ubacivanja peleta u režimu 3 ( Program 3 ) 2.3''
N-9-06-09 Vreme ubacivanja peleta u režimu 4 ( Program 4 ) 3.2''
N-9-06-10 Vreme ubacivanja peleta u režimu 5 ( Program 5 ) 4.5''
N-9-06-11 Vreme čekanja izbacivanja greške od trenutka kada se greška detektuje 20''
N-9-06-12 Vreme čišćenja posude u kojoj se vrši sagorevanje 20''
N-9-06-13 Minimalna temperatura izduvnih gasova 40 C
N-9-06-14 Maksimalna temperatura izduvnih gasova - kada dostigne ovu temperaturu peć se vraća u Program 1 150 C
N-9-06-15 Kada temperatura izduvnih gasova pređe ovu vrednost onda se uključuje ventilator za izduvavanje u prostoriju 60
N-9-06-16 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu paljenja 2350
N-9-06-17 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova od trenutka kada se verifikuje plamen do ulaska u režim rada 2630
N-9-06-18 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 1 ( Program 1 ) 1600
N-9-06-19 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 2 ( Program 2 ) 1850
N-9-06-20 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 3 ( Program 3 ) 2050
N-9-06-21 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 4 ( Program 4 ) 2250
N-9-06-22 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 5 ( Program 5 ) 2500
N-9-06-23 Free (ne znam sta znaci i cemu sluzi) 130u
N-9-06-24 150u
N-9-06-25 170u
N-9-06-26 185u
N-9-06-27 225u
N-9-06-28 Kada temperatura izduvnih gasova padne ispod ove temperature peć prestaje sa izduvavanjem koje se vrši prilikom isključivanja peći 120 C
N-9-06-29 Brzina ventilatora izduvnih gasova prilikom isključivanja peći i čišćenja posude u kojoj se vrši sagorevanje 2700
N-9-06-30 Vreme ubacivanja peleta prilikom čišćenja posude za sagorevanje 1.0
N-9-06-31 Uključivanje EnkoderaON
N-9-06-32 Vreme uključivanja dozatora posle isključenja 0.2
N-9-06-33 Temperatura na kojoj se uključuje pumpa 40 c
N-9-06-34 Isključivanje sigurnosnog manometra off
N-9-06-35 Pritisak na kome se isključuje kotao 2,5b
Grejanje na pelet
Jebes ciscenje, znam to.
Nego sam mislio da oni tu dodju pa podesavaju neke parametre, sta ja znam ...
Podese oni, ali ne mogu oni za dva sata da vide kako se pec i pelet ponasaju, kolika ce potrosnja biti. Sve je to odokativno( ja mislim). A ako promenis pelet, bude veci ili manji ili losiji. Opet moras podesavati sam. :/
Kad bih ikako mogao da se odjavim da mi više ne stižu mailovi to bi bilo carski...
haha
Nenad Ynwa, ako mogu da pomognem.. Ja imam isti kotao sa trokrakrim ventilom ali je kod mene trokraki podesen na 50c, pumpa otvara ma 55, a zadata temp u kotlu je 65. Probao sam da dizem temp vode ali mi se ne svidja kako radi. E sad ja imam drugi problem, meni pritasak varira malo vise od normalnog, u hladnom kotlu pokazuje 1,3 i dize do 1,9bara a na cevima ide od 1.4 pa do 2.5 kad je temp u kotlu veca od 65c. Pisao sam vec o tome i treba ispitati posudu u kotlu, koja je na 1 bar ali mora serviser da kaze dal sme da se poveca pritisak na 1.5 bara.
BebacKG
citao sam o tvom problemu,stvarno ne znam sta bi to bilo.meni inace raste do 0,5 maximalno,i takodje su mi pritisci u kotlu i na manometru razliciti(ali to je verovatno normalno).koliko bese grejes? kako si ti zadovoljan potrosnjom? mogao bi i parametre da postavis,ako nije tesko
jel imas garezi u peci,tj da li su vrata i staklo garavi i zidovi?
Trenutno grejem oko 80m2, pelet je spik iverica i on ima malo vise prasine i sitniji je, pepeo je cist a garezi ima onako, nije strasno ali nije belo kao sto bi trebalo. E sad to bi trebalo da se podesi u parametrima ali trenutno imam vecih preokupacija ( stigla beba) pa i nemam vtemena. Parametre cu postaviti samo daalo izadjem iz guzve i vratim se u normalu.
e sa srecom,samo nek je veselo... Nek je ziva i zdrava i da joj bude toplo
Podese oni, ali ne mogu oni za dva sata da vide kako se pec i pelet ponasaju, kolika ce potrosnja biti. Sve je to odokativno( ja mislim). A ako promenis pelet, bude veci ili manji ili losiji. Opet moras podesavati sam. :/
Mislim da je kod Termoflux ecopellinga drugacije i mnogo bolje rjeseno:
Pomoću osjetnika temperature plamena:
-Doziranje peleta se usklađuje prema njegovom kvalitetu.
Pomoću osjetnika temperature vode u kotlu
-Snaga rada je prilagođena prema zahtjevima sistema grijanja
Covjek da tolike pare za kotao i jos moras biti serviser za njega.
pa to je super,ako je tako
Jel ima neko da koristi toby 12 ili neki drugi toby?
Kada ga servis pusti u rad, sta tu ja imam posle da podesavam?
Sad gledam cene peleta u BIH. Osetno je jeftiniji nego kod nas. Vreca od 15kg je 4.95KM. Tona izadje tu negde oko 330KM. Sto je osetno jeftinije nego kod nas. I to je cena bez da trazis, prvi megamarket. Kontam da ima i jeftinije.
Sad je skuplji, kao i kod nas, ali preko leta kazu da bude oko 260KM tona.
Opusteno mogu jednom - dva puta mesecno napuniti gepek i doneti pelet za svoje potrebe
Nije mi daleko granica.
A pun gepek izadje oko 30-40 evra, sto nije problem za granicu, jer mozes do 100e da prenese robe bez carine i pdv. Naravno ako nije akcizna (alkohol, nafta, ...)
Koliko mogu da ocekujem da mi toby12B trosi? Kuca dobro izolovana, nabijaca, dobra stolarija nova, podovi izolovani, oko 85-90m2.
Koji uslovi moraju da se ispune da toby 20 iz faze "cekanje " krene ponovo da radi . parametar P2 je fabricki 2 i kotao se ne pali 2-3 sata kad ode na cekanje dok ga sam ne upalim. temperatura vode u kotlu padne na 30 stepeni on i dalje 'ceka". pomerim parametar P2 na 10 ista situacija. Ako je postavljena temperatura kotla 65 a parametar P2 je 10 kotao bi trebao da se upali kad temperatura u kotlu bude 55. on se ne pali odnosno i dalje "ceka". Nije mi jasno gde gresim??
Ja mogu da vam potvrdim da je ljetna cijena peleta u Bratuncu u Republici Srpskoj 130€. Ja sam prije mjesec dana kupio 4t za 520€ sa prevozom ali peletara je 3km udaljena od mene. Tako da ako je neko blizu granice, u toku ljeta moze da preveze u gepeku i da prodje dosta jeftinije.
Koji uslovi moraju da se ispune da toby 20 iz faze "cekanje " krene ponovo da radi . parametar P2 je fabricki 2 i kotao se ne pali 2-3 sata kad ode na cekanje dok ga sam ne upalim. temperatura vode u kotlu padne na 30 stepeni on i dalje 'ceka". pomerim parametar P2 na 10 ista situacija. Ako je postavljena temperatura kotla 65 a parametar P2 je 10 kotao bi trebao da se upali kad temperatura u kotlu bude 55. on se ne pali odnosno i dalje "ceka". Nije mi jasno gde gresim??
Da li imate sobni termostat povezan na kotao?
Nemam, termo glave su na radijatorima. cetvorokraki bez regulacije . u sistem saljem 42 stepena vode, u sobama 23 stepeni. dve pumpe .
Jel kvalitet peleta zadovoljavajuci, ili je jeftin jer je los?
Ne verujem da je los, makar bosna ne oskudeva bukvom
Prilicno je dobar. Ja do sad nisam imao nikakvih problema. Nema sljake uopste. Ja evo vec mjesec dana lozim i nema nesagorelog peleta nikad a i pepeo izgleda normalno. Uvjek upali iz prve. E sad radim na elektronici za mjesni ventil pa pretpostavljam da cu jos bolje uravnoteziti sistem. Jos uvjek je prelazni oeriod pa nikako da kotao uvedem u neki kontinuitet da se sto manje puta pali i gasi u toku dana.
Otprilike da je to problem sad gledam podesavanja u tabeli i vidim da je kod mene P7 postavljen na 2 odnosno da ima sobni i da ceka njega da se zatvori. Nisam kuci probaci kad stignem da postavim P7 na 0 i da onda kotao "juri" parametar P2 koji je na 10. Ako je to to onda bi kotao iz "cekanja" trebao da se upali kad se voda ohladi za 10 stepeni od zadate.
Da li neko ima iskustva sa peletom iz Rusije, koji se može naći na našem tržištu:
http://www.kupujemprodajem.com/Drveni-pelet-iz-Rusije-38000532-oglas.htm
Do sada sam koristio RIZ i Bio-Therm, oba su kvalitetni 100% bukovi peleti, a „Rus“ je pravljen je od mekog drveta (bor i jela) – nemam predstavu kako bi se on ponašao u kotlu?
Јела и бор су лошијег квалитета од букве која се овде користи.Сем тога јела и бор су четинари и имају смоле у себи што може да прави проблем .
А и где има логике да буде јефтиније да се довлачи из Русије .
Ја сам имао неки пелет из Босне и то је био од смреке , стално се гасио ужас са њиме.
Milenko, ima logike da se dovlači iz Ukrajine i Rusije jer je tamo cena peleta neverovatnih 50-60 pa do 100-tinak dolara po toni. Ali je ta cena u velikoprodaji u rinfuzu ili velikim pakovanjima u vrećama od nekoliko stotina kilograma. Cena je sa minimalnom porudžbinom od nekoliko desetina tona. Pelet u vrećama od 15kg i boljeg kvaliteta je i tamo preko 100evra tako da sa prevozom dovde ipak može da se napravi isplativa računica. Treba obratiti pažnju i o dekleraciji takvog peleta u smislu koliki je procentualni udeo lišćara i četinara, kolika je vlažnost, udeo prašine,... Pitanje je kako bi to sagorevalo u našim gorionicima. Inače gledajući po netu vidim da je to po Rusiji ogromna industrija...
Da nebih reklamirao
A ko je potreban Seltron Avc 05
Odgovoricu porukom.
A znate li čija je firma što uvozi iz ukrajine ? Od jednog našeg slavnog sportiste
https://bmasstrade.com/region-serbija
Трговина на велико
Достава возила
cena od 115 € Стандарди A1, A2 22 тон 1 камион /min
Паковање: Big bag, bags 15-30 kg
Mogli bi da se organizujemo nas 7,8 iz Beograda i narucimo ovaj kamion od 22t, posto 115e po toni nije neka cifra.. a mozemo da probamo kako je?
Taj kamion mora negde da se istovari . Nece da ide od kuce do kuce i istovara onom 2 tone onom 3 tone. Znaci neki parking ili stovariste. Na stovaristu mora da se plati usluga istovara i koriscenja viljuskara . Zatim mora da se plati prevoz potrebne kolicine manjim kamionom do kuce krajneg korisnika. I ti troskovi moraju da se uracunaju sto opet ne izlazi 170-180 evra ali je muka i obaveza sve uskladiti.
A do Pirot!
Opet ja sa problemom,koristim Kepo kotao 15kw,i sad kad sam povecao temp u radijatorima, provalio sam da su mi radijatori pri vrhu vreli, a dole mlaki
Inace imam trokraki mesni ventil, grejanje uradjeno colovnim plasticnim cevima do razdelnika, a potom sam do radijatora razvukao alu plast(svaki radijator posebno)
E sad ne znam da li je mozda posuda u kotlu mala za moj sistem ili bi trebala jos jedna pumpa u radijatorskom krugu( inace su rekli da nema potrebe)
600x600
900x600
600x1400 x 3komada
600x1200 x 2 komada
jedan susac
I da li neko zna kako da izracunam kolika he posuda potrebna
Opet ja sa problemom,koristim Kepo kotao 15kw,i sad kad sam povecao temp u radijatorima, provalio sam da su mi radijatori pri vrhu vreli, a dole mlaki
Inace imam trokraki mesni ventil, grejanje uradjeno colovnim plasticnim cevima do razdelnika, a potom sam do radijatora razvukao alu plast(svaki radijator posebno)
E sad ne znam da li je mozda posuda u kotlu mala za moj sistem ili bi trebala jos jedna pumpa u radijatorskom krugu( inace su rekli da nema potrebe)
600x600
900x600
600x1400 x 3komada
600x1200 x 2 komada
jedan susac
I da li neko zna kako da izracunam kolika he posuda potrebna
po nekim osnovnim proracunima ide 1kw(snaga kotla)-1l posuda.....
Da li imate termoglave na radijatorima....
Pokazu ti kako da ocistis pec(inace sve ima u uputstvu), uzmu ti 5.000( moj slucaj) i sad kad nesto ne stima, sam se zezas i patis, kao i svi mi naznalci na ovom forumu
Inace mi mnogo garezi izlazi i na dimnjak(izveden fasadno)
Postavicu jos jednom moje parametre pa ko je voljan neka mi pomogne. Hitno je. Hvala
KEPO kotao 15 kw. Kuca 100m2, stiropor 5 cm,pvc prozori. 10 cm vune na ploci
Trokraki mesni ventil 50c, jedna pumpa u kotlu. Panelni radijatori 1200x600 3kom- 1400x600 2kom,1000x600,600x600,600x900 i jedan susac
Plasticne cevi 1col do razdelnika/sabirnika, alu plast fi16 do radijatora