Potpisujem !!!
Grejanje na pelet
Pozdrav svima, evo uspeo sam da proclaim neke od parameters za biodom c25 pa aka neko ima predlog i ideju sta je sta u ovim parametrima neka mi javi. (parametri su zakaceni) da pojasnim prvi broj u spisku je broj parametra drugi deo je podesavanje prece od P0001 ....
P0009 - trajanje pauze izmedju ubacivanja peleta(feed off) snaga 1
P0010 - vereme okretanja puza (feed on) snaga 1
P0011 - Feed off Snaga 2
P0012 - Feed on Snaga 2
P0013 - Feed off sang 3
P0014- Feed on Snaga 3
P0015 - Feed off Snaga 4
P0016 - Feed on Snaga 4
P0017 - Feed off sang 5
P0018 - feed on Snaga 5
P0051 - Zadata temp Vode
P0060 - Vreme za koliko se cisti loziste u MIN
P0061 - Trajanje produvavanja lozista i SEK
P0067 - Temp Pumpa ON
P0068- Temp Pumpa OFF
Vrednosti P0050 i p0052 imaju opseg samo od 0 - 5
broj obrtaja ventilatora kad cisti loziste je 200 , ali sve parametre koji imaju 200 sam menjao ali bez rezultata na broj obrtaja u sledecem ciscenju.
Ventilator nikako ne mogu da provalim koji je parametar po snagama jer mi skoro na svakoj snazi pokazuje varijabilni broj obrtaja od 100 - 135 ali je uglavnom oko 120.
@Zmajdin
Zorane ono malo sopocalo radi kako treba hvala. Od onog spiska sto sam vam dao ovo sam sinoce i jutros uspeo da malo dokucim. Sto se tice onoga da li staviti senzor termo regulatora na povratni vod ili potisni vod kotla : Ako je na povratnom vodu kotlovskog kruga , pumpa i motor mesnog se svaki cas pale i gase jer se povrat jako brzo rashladi kad krene mesanje kad su radijatori hladni. Na potisnom vodu je bolja situacija malo stabilniji rad manje aktiviranja pumpe, a i kad mi se kotao ugasi ono sto smo pricali da ide u pregrevanje vode dok se ugasi ovako termo regulator mesa vodu tj juri zadatu temp i lagano ohladi kotao na 65 stepeni. ( toliko sam zadao da se pali termoregulator)
Pozdrav svima
Zaboravio sam da napomenem da sam imao problem jer kotao je radio isto po parametrima 2 i 3 tako da je taj ulazak u modulaciju bio prebrz i onda presisa temp pa se ugasi , korigovao sam vrednosti za snage 1,2,3 tako da sada mnogo bolje prilazi temperaturi i snaga 1 odrzava lepo temp.
Koja je verovatnoca da je ovaj kotao vec bio kod nekoga i vracen, varen .., i slicno.
Mislim, ne verujem da bacaju tek tako kotlove kada se vrate
Ta vasa ugodna temperatura od 21°C je prica za malu djecu, 99% ljudi drzi vecu temperaturu u kuci..... i sve se pise o nekim ustedama a na kraju krajevo to nije moguce, ako se grijete na pelet i hocete da vam je toplo u kuci pripremite se na trosak, jer to kosta...nemojte ni uvoditi grijanje na pelet ako planirate ustedu....To je moguce jedino kad se u kuci sjedi u dugom rukavu na temperaturi od 21°C i uz to pola kuce ne grije, i tada mozete imati neku ajmo reci "ustedu".... Topla kuca je 24°C i vise. da ko covjek udjes i hodas u sorcu i kratkoj majici na -20 napolju, a ne vase 21°C. i vi mnogi ovde sto pisete da potrosite 2-3 tone za 150 i vise kvadrata i dajete neke savjete o ustedi kako i sta treba uraditi...kladim se da je kod vas pola soba zavrnuto, a u dnevnoj i kupatilu po 21°C......Nemojte da pisete gluposti...
@ peletisamopelet
Ja nisam merodavan da komentarisem potrosnju, posto smo tek ugradili gorionik i pre 20tak dana krenuli sa potrosnjom. Grejemo samo jedan sprat(80kvm) - u prizemlju samo idu cevi na sprat, posto tu radijatori nisu postavljeni i kotao se tu nalazi(temp u prizemlju je 19-20C sto mislim da je skroz ok) a drugi sprat i potkrovlje su zatvoren(jos nije zavrseno). Temperatura u toku dana 24C na termostatu, a nocu smanjujemo na 22.5. Potrosnja za ovih 20tak dana je bila 16-17 dzakova, s' tim sto ja racunam da je to 1 dzak dnevno. Ja volim da mi bude toplo i meni je 21C nazalost hladno.
болееве : Шта год да је са тим котлом било ( дали је био код некога и враћен ) је небитно.Битно је да тај котао ако је плаћен као нов онда треба да буде нов и исправан.
У овом случају једино прихватљиво решење је за вас да инсистирате да добијете други нови , исправан.Када неко има стари котао ( изашао из гаранције ) онда може размишљати дали да га вари .
@peletisamopelet
Hval ti na casti sto pisemo gluposti ali najvecu glupost sam upravo procitao od tebe . Macane ti bi da u kuci imas tropski raj i da se setas go.Pa napravi onda saunu i uzivaj.
Ja imam Commo Compact i termostat veom slican Vasem, q7rf. Koliko vidim sa slike baza je ista kao moja. Kada je otvorite imate 4 kontakta koja trebate povezati L i N su faza i nula i kontakti 1 i 2 se vezu na kotao. Fazu i nulu postavite kako treba a kontakte za kotao mozete kako hocete jer se ponasaju kao prekidac. Mislim da je najbolje sa Vam serviser poveze kotao sa bazom jer nije bas lako skinuti lim sa lijeve strane (skida se dio gdje je display pa se otvore prednja vrata i gornja i donja pa se odvrcu vijci iznutra i tako dalje a na kraju se u servisnom meniju podesi opcija da kotao slusa naredbe daljinskog termostata). Meni su serviseri Alfe dosli i sve to uradili besplatno. E sad ono sto su uradili kod mene na kraju je nesto sto se meni nije svidjelo. Postavili su temperaturu vide na 65C a temperaturu prostorije (onu koju mjeri kotao) postavili na 28C. Ja sam pitao servisera zasto a on mi je rekao da se ne bi desilo da kotao ode u stand by prije nego sto ga daljinski termostat tamo posalje. Tako sam ga koristio nekoliko dana i kotao nikad nije radio u modulaciji nego se vise puta u toku dana palio i radio na maksimalnoj snazi. Posto imam cetvorokraki mjesni ventil otvorio sam ga negdje oko 50% podigao temperaturu vode u kotlu na 72C a temperaturu prostorije (onu koju mjeri kotao) spustio na 19C kao i izlaznu snagu kotla na 4 od maksimalnih 5. Sve termo glave u kuci sam postavio na 22C a daljinski termostat sam podesio na 24C u toku dana i 19C u toku noci. Sad mi kotao radi u modulaciji veci dio dana na snazi 2 i trosim oko 18kg peleta na 24h. Temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi daljinski termostat (dnevni boravak) je oko 23C-23,5C a temperatura vode prema kuci je nesto malo vise od 50C dok je pritisak 1,6 bara kad je sistem maksimalno zagrijan.
Projekat "Dobra vatra, žena srećna" (kradem od Dr Zmajadina) ušao u produkciju danas oko 17h!
Mašina radi evo već skoro 5 sati, posrkala je od prilike 6,7 kg peleta (videću sutra kad budem sipao). U kući je expresno bilo toplo (panelni radijatori i bakarne cevi), jedino što mi se u celoj priči nije svidelo je da gospoda koja su došla da puste kotao nisu htela da povežu termostat na kotao. Njihovo opravdaje je da to rade isključivo ovlašćeni serviseri Alfa Plama. Živi bili pa videli, šibnuo sam im email pa ako do pon do podne niko ne odgovori zasedam na telefon. Ja se ubih da namontiram lepo centralu bežičnog, izveo dvožilni kabal kad ono crvc, mogu samo da palim i gasim lampicu na njemu preko termostata
E sad, citirao sam post kolege zbog rečenice "Meni su serviseri Alfe dosli i sve to uradili besplatno", videćemo.
Podešena temp u kotlu je 65 stepeni, kotao radi na 2, max na snazi 3, kad sam pričvrljio dve termo glave na 18 stepeni pobeže i na keca. Još je rano davati bilo kakve zaključke, videćemo kad ominusi napolju, na 5 stepeni se čovek lako ugreje.
Još se ja ubih sinoć da podesim termostat, da ga isprogramiram paljenje, gašenje, temperature, al džaba, eno ga bleji u dnevnoj sobi. Odneo sam mu limenku piva, kaže ima neki fudbal večeras
Kotao u rad Vam moraju pustiti ovlasteni serviseri jer ce nakon pregledanja instalacije i davanja obuke o koristenju i ciscenju kotla ovjeriti garanciju. Ja sam moj kotao palio i prije dolaska ovlastenih servisera jer je bilo hladno i nisu pravili problem. Kad oni dodju oni ce Vam povezati bazu na kotao uz pomoc dvozilnog kabla i podesice kotao da slusa bazu odnosno termostat. Ja sam ih zamolio da samo zakace kabal na elektroniku kotla i podese kotao a kasnije sam ja montirao bazu i stavljao kabal u kanalicu da sve bude "pod konac" U svakom slucaju povezivanje ne traje dugo. Pripremite one papire koji dodju uz kotao i fiskalni racun posto im sve to treba za garanciju.
Sve su oni to uradili. Došli, rekli kako se šta čisti, kada se čisti, popunili garanciju i onaj formular na osnovu koga naplaćuju rad od Alfa Plama i otišli. Sat vremena sve ukupno. E, bazu nisu povezali, to je ono što je problem. email sam poslao pa ćemo da vidimo šta će da kažu.
Zanimljivo. Meni su sve to uradili bez problema. Jedino sto su mi rekli je da oni ne programiraju termostat sto je i logicno jer ko zna koliko ih razlicitih ima. U svakom slucaju ja nakon njihovog odlaska posaljem e-mail u Alfu da pohvalim momke ali mi nisu odgovorili. Valjda su im dali 10% na platu Ne znam da li ce se vidjeti kontakti na ploci za termostat ako skinem onaj mali okrugli poklopac kod pumpe pa da Vam slikam jer bi Vam to znacilo ako biste sami povezivali termostat.
@peletisamopelet
Hval ti na casti sto pisemo gluposti ali najvecu glupost sam upravo procitao od tebe . Macane ti bi da u kuci imas tropski raj i da se setas go.Pa napravi onda saunu i uzivaj.
Pa naravno, za sta drugo sluzi grijanje nego da se grijes kao gospodin a ne kao neki ovde sto pisu da imaju grijanje na pelet, nista ne trosi, ustedio ovde, ustedio onde a smrzava se ko g..o u kuci...Ma daj..... Slobodno dodji da vidis sta je "grijanje" u kuci na pelet a ne da sve zavrces pola radijatora i drzis na 21°C i stedis, sto pretpostavljam da i ti radis.... Ko hoce da se ugrije mora potrositi, a to vase 21°C zadrzite za sebe ne prosipajte gluposti ovde po forumima. A za tvoju informaciju, ja trosim 4,5tona za 220m2 (grijanog prostora) i temperatura nikad nije ispod 25°C i dnevno radi po 16sati(06:00/22:00h) a nocu bude 22°C jer se ne stigne ishladiti kuca. A ja da zavrnem pola radijatora kao sto ti i jos neki rade i drzim na 21°C ne bi potrosio ni 2 tone, ali bi zato u jakni hodao po kuci i hvalio se svima kako imam grijanje na pelet i da potrosim samo 2 tone na 220m2...Price za malu djecu... Pozdrav za tebe.
Tebi onda izolacija extra odrađena , po ovome ti greješ sa oko 7,5 kw 220m2 na 25c , to je odlično !
Preporučena temperatura za dnevni boravak je 21 C stupanj, sve manje od 20 C je već premalo, te se javljaju zdravstveni rizici za organizam. Preporučena temperatura za spavaću sobu je 18 C stupnjeva. Međutim, nekome tko je zimogrozniji ove temperature su preniske pa slijede savjeti kako da vam ostane toplo i zimi. Ipak, nemojte pojačavati grijanje, jer temperature u dnevnom boravku iznad 24 C stupnja stvaraju nelagodu.
– Dnevni boravak –
– 24° C – Gornja granica ugode
– 21° C – Preporučena temperatura
– Manje od 20° C – Zdravstveni rizici
– Spavaća soba –
– 18° C – Preporučena temperatura
– Manje od 16°C – Dišni sustav slabi
@Srkson
Poslao sam Vam pp.
A sa temperaturama se slazem. Bitnije je da su radijatori sto duze mlaki pa se onda tijelo vrlo lako navikne na odredjenu temeraturu.
Tebi onda izolacija extra odrađena , po ovome ti greješ sa oko 7,5 kw 220m2 na 25c , to je odlično !
I jeste, 12cm izolacija, plafon na potkrovlju 40cm vuna. 8-komorni prozori, dupla stala punjena argonom i jos mnogo toga..... i ja samo kazem kako jeste, veoma mali procenat ljudi je koji se griju na 21°C, meni licno to ne odgovara kao i vecini..
Nismo deca da gledamo ciji je veci.
Bitno je dali smo zadovoljni svojim sistemima.Ako se svake godine ustine malo od potrosnje,naravno sa nekim naporom,ide se dobrim putem.
Potrosnja i temperatura na razlicitim mestima-razlicita stvar.
Dobio sam drugi kotao, odnosno dobio sam papir za zamenu, sa kojim idem tamo gde sam kupio, da uzmem drugi kotao.
Sta znaci "automatic eco mode" na kotlu kada se sam upali?
E tako ...
Samo bi bilo lepo da Vam kotao dovezu na adresu i da vam ga besplatno ugrade . Jer ste vi to sve dosad platili ! A sad morate ponovo da radite
Nije problem ugradicu ga lako ...
Jedino prevoz. Malo su zbacili sa sebe odgovornost, jer kao nisam direktno od njih kupio kotao, nego od prodavnice u Veterniku ...
Pa onda sa njima moram da sredim povracaj i sve ostalo. Dobri su ljudi izasli su mi u susret vec, pa necu da ih maltretiram sa mojim problemima. Necu propasti da im platim prevoz.
Jedino ne znam za pustanje novog kotla u rad, pretpostavljam da moram opet da ih zovem, jer je nov kotao u pitanju. Samo sto mi naravno ne placa opet ~12000 za putne troskove i rad, jbg vecu su jednom to uradili i platio sam.
Jednostavno MORAJU da urade sve kako bi nov kotao radio kako su propisali! Jednom je sve plaćeno i nema više šta tu da se plaća, NI DINAR!!! Proizvođač je napravio grešku i neka on snosi sve troškove zbog svoje nemarnosti.
Ne dajte na sebe i svoj novčanik!
Tačno vi ste već sve platili . Odnosi izmedju proizvodjača njihove veleprodaje i maloprodajne radnje nije vaš problem , niti vi treba da ulazite u te odnose . Pa šta sad ispada da ste vi napravili grešku što ste kupili kotao u maloprodaji !?? . To je sve problem izmedju proizvodjača i te maloprodaje i vi niste dužni da imate ikakvog razumevanja . Nažalost kod nas se uvek uverite da iza rogobatnih samoproglašenih "evropskih kvaliteta " , "lidera na tržištu " , "superioornog kvaliteta " , stoji samo prazna priča , koja pada u vodu na prvoj reklamaciji .
Ja sam svojevremeno imao problem sa fabričkom greškom na jednom italijanskom kotlu , naravno kod nas su se svi pravili mutavi , od uvoznika preko maloprodaje , ubedjujući me da je takva greška nemoguća . Nije mi bilo teško , kontaktirao sam mailom direktno proizvodjača, za 24 h je nov kotao bio na adresi a reklamirani je preuzet .
Jedno jednostavno pitanje.
Kada koristite termo glave na radijatorima, da li onaj dole izlaz na imbus odvrnete do kraja?
Da,odvrne se, uvek .
Ok, hvala.
Lozi li iko Ambyenta pelet iz BIH, FIS?
Meni kao pocetniku deluje OK.
Dzak kosta 4.5BAM, sad u sezoni, inace je jeftiniji.
Miinus povrat PDV na granici
Eto mene s kruške: šta je BAM?
Bosnian mark
LOL
Nov kotao i tačka!
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.