Dakle nema korisnika Radijator kotlova?
Grejanje na pelet
@sasaterzic
Budi uporan i uspeces i taj zadnji .Pozatvaraj ove krugove sto rade i probaj da uspostavis cirkulsciju kroz taj zadnji krug.Ocigledno postoje odzrake pa ce mic po mic izaci vazduh i iz njega.
Kazem ima puno razlicitih izvedbi da li gore ili dole ide topla zavisi od proizvodjaca kao i izvedba ventila.Ne bavim se izvedbom instalacija ja sam samo zadovoljni korisnik podnog grejanja ( usput svoje sam sam uradio na skoro 120kvm podeljeno u dve zone pogonjeno preko dva mesna ventila sa dve pumpe ).Imao sam prilike da vidim par izvedbi i dovod tople je bio u gormkoj zoni ali ne mora da znaci da je to pravilo.Sustinski to i nije presudno za rad istog .Bitno je da nema vazduha da bi se uspostavila cirkulacija.Imas i slavine za punjenje i praznjenje na krajevima sabirnika i razdelnika tako da je to pobeda,ako ne proradi zatvoris krugove koje rade a kroz ovaj preko slavina uspostavis cirkulaciju.
@boleeve
Isto bi rekao sto i clan peletisamopelet pa da se ne ponavljam.Jedino sto mi se cini da na mestu tog trokrakog ventila treba da bude cetvorokraki.
Evo uslikao sam situaciju.
Mislio sam na tu cev horizontalnu skroz gore, sto ide iz mesnog, da presecem i turim jedan lufter automatski.
stavite tu ozraku obavezno, mada bi pozeljno bilo da je na izlazu iz kotla, tu negdje gdje ovaj manometar da ubacite t-komad i tu stavite....a ne vidim nigdje da li imate slavinu za punjenje i praznjenje na kotlu.
Pozz
Ima unutra. U kotlu je sve, pumpa, eks. posuda, sig. ventil, sve.
A sistem mogu napuniti i na sabirnici. Imam tamo ventile.
Ima unutra. U kotlu je sve, pumpa, eks. posuda, sig. ventil, sve.
A sistem mogu napuniti i na sabirnici. Imam tamo ventile.
izvini, nisam vidio da je toby 12 u pitanju..on ima u sebi slavinu za pp... neki kotlovi i nemaju zato i pitam.....a sugerisao sam ti to cisto radi ispustanja vode iz kotla ako bi nekad mijenjao pec ili nesto prepravljao a da ne diras razdjelnike/potrosace..poz
Potopio sam sistem upravo vodom preko tog ventila.
Jedan manometar pokazuje 2.2, drugi 2 bara. To je ok, sa vodovodne mreze. Zavrnuo ulazni ventil. Da ostavim na tom pritisku?
I imam jednu nenormalnu stvar. Termomanometri pokazuju oko 20 stepeni t, a termometri oko 15 ?!
Potopio sam sistem upravo vodom preko tog ventila.
Jedan manometar pokazuje 2.2, drugi 2 bara. To je ok, sa vodovodne mreze. Zavrnuo ulazni ventil. Da ostavim na tom pritisku?
I imam jednu nenormalnu stvar. Termomanometri pokazuju oko 20 stepeni t, a termometri oko 15 ?!
Previse je to pritiska u sistemu, stavi slobodno izmedju 1.2-1.5 bar max....a hoce to tako, pogotovo ako nisu od istog proizvodjaca.....a i po slici gledano termomanometri su po meni daleko od cijevi(protoka) u odnosu na termometre...tu umjesto onih t-komada bi bilo bolje da si stavio direkt t-komad sa navojem, bolje bi ocitavanje imao ali i ovako je ok...
Pa ugrejace se to, inertan je sistem, ne menja se temperatura u delicu sekunde
Nisam mogao da nadjem T komad sa navojem. Samo sa 1" navojem, pa da ja redukujem ... Nervira mu puno namotavanja. Sto manje namotavanja, sto vise varenja, manje su sanse da nesto prokapa
Citav taj segment se lako holenderima skine, a nije ni nesto skup, da se nanovo sledece godine prepakuje ...
Instrumenti i ventili, tj, ono sto je skupo ostaje. Samo plastiku izmenjam.
A u vezi te temperature, kako mislis hoce to od razlicitih proizvodjaca? Pa koja mi je vajda od termometra, ako nije tacan?
Ne pricam ja o inertnosti sistema, vec o pritisku sistema. veliki pritisak u sistemu inace nije dobar kako za kotao tako i za cijeli sistem.... dovoljno je da ispustite 1 litar vode, mozda i manje da se pritisak smanji na 1.5 sa vasih sadasnjih 2.2 bar....cak mislim da je vas kotao toby 12 opremljen sa 2.5bar sigurnosnim ventilom sto znaci da kada bi temp dosla do nekih 60°C vas pritisak u sistemu bi bio na granici pustanja...inace pritisak u instalacijama skace OKVIRNO za oko 0.3-0.5bar kada se grije.
Pozdrav narode,prvo da se izvinim na dugackom postu,ali muka je muka,pre desetak danapusten u rad Kepo kotao 15kw(grejem 100m2-pvc stolarija,5cm stiropor i fasada,razni izolatori na ploci)
radijatori panelni- 600x1000
600x600
900x600
600x1400 x 3komada
600x1200 x 2 komada
jedan susac
Temperatura u kotlu 60 c,trokraki mesni ventil na 40 c,pumpa otvara na 40 ,-stand by rezim trenutno
Temperatura izduvnih gasova 130 c kada pec radi u punoj brzini tj P5
Sobni termostat Q7 sa razlicitim temp u toku noci i dana
e sad,trosim puno peleta,u zadnja dva dana potroseno malo preko 30kg,a pec nije radila nikako od 10-18h oba dana(bilo suncano napolju 20 c)znaci samo preko noci 2-3 paljenja
kuca se brzo zagreje (oko 40min) pa se kotao gasi na 3-4 sata,nekad i vise,
takodje sam primetio mnogo garezi po zidovima peci i vratima,staklo brzo pocrni
parametri su bili P1-1.6 vreme doziranja 1340 brzina ventilatora
P2-2.0 1450
P3-2.8 1820
P4-4.0 2030
P5-5.3 2300
a sada su izmenjeni ispisano dole -pec opet garava,staklo zaprljano
pelet mi izgleda ok (,kupljen na preporuku)
N-9-01-01-load pellet 00
N-9-02-01 exhaust chimney 00
N-9-04-01 Vreme za koje peć ne može da se ugasi na taster ON/OFF od kad se uključi 00
N-9-04-02 Minimalno vreme rada ventilatora za odvod dimnih gasova kod isključivanja peći 3'
N-9-04-03 Vreme početnog ubacivanja peleti prilikom uključivanja peći 115''
N-9-04-04 Vreme za detekciju prvog plamena 140''
N-9-04-05 Broj obrtaja motora za odvod dimnih gasova prilikom početnog ubacivanja peleta 2200
N-9-04-06 Razlika temperature prilikom uključenja STAND - BY moda 02,0 C
N-9-04-07 Vreme za koje se peć gasi u STAND - BY modu 03'
N-9-04-08 Vreme prelaska iz programa u program 20''
N-9-04-09 Uključivanje funkcije za uključivanje i isključivanje peći nekim uređajem za komunikaciju ( npr. mob. telefon bluetooth ) OFF
N-9-04-10 Blokada tastera ( uključivanje isključivanje dugmićima SET i ON/OFF OFF
N-9-04-11 Vreme za koje pri nasilnom isključivanju peći iz el. Mreže ( nestanak struje direktno na glavni prekidač ) neće doći do javljanja greške BLACK OUT 30''
N-9-6 PODEŠAVANJA PARAMETRA
N-9-06-01 Maksimalno vreme paljenja peći ( ne pali se alarm 05 ) 22'
N-9-06-02 Vreme potrebno da se detektuje temperatura izduvnih gasova 04'
N-9-06-03 Interval vremena između čišćenja posuda u kojoj se vrši sagorevanje 18'
N-9-06-04 Vreme ubacivanja peleta u režimu paljenja 1,0''
N-9-06-05 Vreme ubacivanja peleta od trenutka kada se verifikuje plamen do ulaska u režim rada 1,3''
N-9-06-06 Vreme ubacivanja peleta u režimu 1 ( Program 1 ) 1.0''
N-9-06-07 Vreme ubacivanja peleta u režimu 2 ( Program 2 ) 1.5''
N-9-06-08 Vreme ubacivanja peleta u režimu 3 ( Program 3 ) 2.3''
N-9-06-09 Vreme ubacivanja peleta u režimu 4 ( Program 4 ) 3.2''
N-9-06-10 Vreme ubacivanja peleta u režimu 5 ( Program 5 ) 4.5''
N-9-06-11 Vreme čekanja izbacivanja greške od trenutka kada se greška detektuje 20''
N-9-06-12 Vreme čišćenja posude u kojoj se vrši sagorevanje 20''
N-9-06-13 Minimalna temperatura izduvnih gasova 40 C
N-9-06-14 Maksimalna temperatura izduvnih gasova - kada dostigne ovu temperaturu peć se vraća u Program 1 150 C
N-9-06-15 Kada temperatura izduvnih gasova pređe ovu vrednost onda se uključuje ventilator za izduvavanje u prostoriju 60
N-9-06-16 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu paljenja 2350
N-9-06-17 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova od trenutka kada se verifikuje plamen do ulaska u režim rada 2630
N-9-06-18 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 1 ( Program 1 ) 1600
N-9-06-19 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 2 ( Program 2 ) 1850
N-9-06-20 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 3 ( Program 3 ) 2050
N-9-06-21 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 4 ( Program 4 ) 2250
N-9-06-22 Broj obrtaja ventilatora izduvnih gasova u režimu 5 ( Program 5 ) 2500
N-9-06-23 Free (ne znam sta znaci i cemu sluzi) 130u
N-9-06-24 150u
N-9-06-25 170u
N-9-06-26 185u
N-9-06-27 225u
N-9-06-28 Kada temperatura izduvnih gasova padne ispod ove temperature peć prestaje sa izduvavanjem koje se vrši prilikom isključivanja peći 120 C
N-9-06-29 Brzina ventilatora izduvnih gasova prilikom isključivanja peći i čišćenja posude u kojoj se vrši sagorevanje 2700
N-9-06-30 Vreme ubacivanja peleta prilikom čišćenja posude za sagorevanje 1.0
N-9-06-31 Uključivanje EnkoderaON
N-9-06-32 Vreme uključivanja dozatora posle isključenja 0.2
N-9-06-33 Temperatura na kojoj se uključuje pumpa 40 c
N-9-06-34 Isključivanje sigurnosnog manometra off
N-9-06-35 Pritisak na kome se isključuje kotao 2,5b
Evo nekih slicica. Pepeljara nakon potrosenih otprilike 15 kg
@Nenad ynwa
Iz Vašeg posta da se zaključiti da nemate četvorokraki mešni ventil kojim kotrolišete temperaturu polaza ka radijatorima? A temperaturu po prostorijama kontrolišu termoglave na radijatorima? Jesam li u pravu?
Čim stave termostatski trokraki mešni ventil na 40C i temperaturu kotla na 60C sve je jasno. Samo mi nije jasno kako Željko i ekipa puštaju takve kotlove u rad sa nameštenim termostatskim trokrakim mešnim ventilom na 40C, kad im u starom uputstvu (koje sad ne mogu da pronađem) stoji da povrat u kotao mora da bude minimum 60C.
Ajmo ljudi još jednom utuvite svi ovo u glavu, ovo važi za kvazi inženjere i "stručnjake":
KOD SISTEMA GREJANJA NA PELET MORA, MORA, MORA MORA, MORA SE STAVITI ČETVOROKRAKI ILI TROKRAKI MEŠNI VENTIL KOJI KONTROLIŠE TEMPERATURU POLAZNOG VODA KA RADIJATORIMA I SAMOM NJEGOVOM UGRADNJOM SISTEM JE PREDVOJEN NA DVA KRUGA, KOTLOVSKI, SA RADNOM TEMPERATUROM OD 72C DO 86C I RADIJATORSKI SA RADNOM TEMPERATUROM OD 33C DO 47C I VIŠE PO POTREBI KAD JE CIČA ZIMA, A ZA LOŠIJE IZOLOVANE OBJEKTE!
Pa nije onaj naš kolega Zmajdin lud što mu se u 95% postova nalazi reč "četvorokraki" i tako već 5 godina unazad i više!
I kad Vam dođu kvazi stručnjaci i kažu vam da kod grejanja na pelet nije potreban četvorokraki mešni ventil IZBACITE IH NAPOLJE!
Ende!
Srkson
Vremena se menjaju, a isto tako i njihova saznanja i iskustva,(pretpostavljam)
Nemam termo glave, vec sobni Q7 termostat
Inace povecavao sam temp kotla na 65, a termo glave na 55c, i dalje je pottosnja bila velike(preko 20 kg dnevno, a tek je prelazni period)
Zanimaju me moji parametri, ko ima vece iskostvo da mi objasni sta treba smanjitii, a sta povecati
Hvala...
Ok. To za cetvorokraki si potpuno u pravu( iako ja laik slabo se razumem
Ali nismo se svi nauceni rodili,zato smo na ovom forumu da pokupimo savete i iskustva drugih
E sad, opet pitanje i neznanje(moje naravno) zasto tolika temp u kotlu? A toliko manja, skoro pola,u radijatore. Dosta sam procitao, a ovo sad vidim prvi put
@Nenad ynwa
Vas ne kritikujem, taman posla, Vi niste u materiji i to je OK, ali ste pre ugradnje svega morali da dođete ovde na forum i pročitate kompletnu temu. Samo da ste otišli dve stranice pre ove saznali biste odgovor na pitanje koje ste postavili. Pogledajte: http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...
Evo nešto vezano za automobilske motore. Pročitajte i nađite paralelu sa našim kotlovima na pelet i o sagorevanju uopšte.
"Radna temperatura zavisi od konstrukcije sistema za hladjenje i motora.
Recimo, na mojoj Toyoti termostat otvara na 82 stepena, a ventilator se pali na 95 stepeni, radna temperatura je 90 stepeni. Opel (stariji modeli) recimo otvaraju tek na 90 a pale ventilator na 95 stepeni. Mislim da je 90-92 normalna temperatura kod vecine vozila.
Inace, kloni se majstora koji skidaju ili ostavljaju otvoren termostat ili ubacuju termostat koji ranije otvara. To ne valja za motor jer nije projektovan da radi na nizim (ili visim) temperaturama, vise se haba, trosi vise benzina, slabije ide...
Crveno polje na meracu obicno oznacava temperaturu nizu za 5-10 stepeni od prokljucavanja (to je kod starijih automobila mislim 105-110 stepeni).
Ispravan sistem je onaj koji ne dize i ne spusta temperaturu kakvi god da su uslovi
Kod novijih motora radna temperatura je visa, zbog poboljsanog sagorevanja i zadovoljavanja eko-normi."
Srkson
Hvala na strpljenju i zivcima i tebi i ostalim ,,doktorima ovog foruma" (objasnjavati iz dana u dan , iznova i iznova pojedincima) a
Inace sam i to procitao, ali ne i zapamtio. E sad, ima li spasa i nama tj meni sa ovim trokrakim mesnim ventilom. Temp u kotlu mogu jos da podignem, a termo glava je 40 c minimum do 70c.
Ali inace, mislim sa to nije toliki problem kod mene, koliko sami parametri i doziranje peleta i vazduha,(losije sagoreva pelet) a otuda i garez
Inace sam procitao da za garez i prljavo staklo ne mora biti razlog los pelet, vec lose podeseni parametri koji do toga dovode
Da, da, kod Vas treba podesiti parametre za bolje sagorevanje tog peleta koji trošite. Efikasnost kod sagorevanja bi bila odmah vidljiva jer bi se iskoristila kalorična vrednost tog peleta do maksimuma. Koliko ja znam Kepo serviseri dolaze po pozivu i uzimaju oko 3.000,00 dinara za takvo štelovanje.
Moj savet je da vratite tu termostatsku glavu na 40C (da što pre procirkuliše koliko toliko topla voda u celom sistemu), a da sobni termostat podesite na maksimum 21C dnevna i 19C noćna temperatura. Temperaturu kotla stavite na 65C jer idu hladniji dani i gledajte da sobni termostat isključi kotao pre nego li što on sam dosegne do 68C i isključi.
Čim se steknu finansijski uslovi ugradite četvorokraki mešni ventil i još jednu pumpu za radijatorski krug, taj trokraki termostatski može da ostane.
Trenutno mi je termostatski ventil na 40c, a temperatura u kotlu 60-65 nisam kod kuce da proverim
Inace nikad ne dostigne kotao zadatu temp, ako stavim 65 on dostigne i odrzava 63,64c , i radi u P1. Kuca se brzo zagreje (oko 40 min) zadata temp 22-22,5 max,onda ugasi kotao, a temp dostigne 23 i malo preko. Pa se kuca jako sporo hladi. Radijatori budu hladni, ali u kuci 21,5- 22c. Onda opet upali kad spadne za 0,2 ispod zadate i opet oko 40 min rada. Ali mislim da u tih 40 min dosta potrosi, ne znam kako i zasto?
Da rezimiramo, pelet kotao moze da se stavi da se sam gasi recimo na 70 stepeni, a moze pre toga da ga gasi sobni termostat, na recimo 65
Da li je dobro cesto paljenje i gasanje kotla na pelet?
Odnosno koliko bi trebalo da bude ta frekvencija paljenja?
Zasto da ugradjuje jos jednu pumpu, a ponajvise me zanima zasto da ugradjuje jos jedan mesni ventil, ako vec jedan ima?
Potroši naravno kad mora ponovo da ugreje vodu od početka, jer dok je sistem mirovao sva voda u u sistemu se ohladila. E da imate četvorokraki mešni ventil sa automatikom, onda bi on po prestanku potrebe za grejanjem zatvorio i odvojio kotlovski od radijatorskog kruga, vruća voda u kotlu (oko 65C, toliko bi recimo pala od radne 72C po isključenju kotla) bi se čuvala za sledeći start i brzo bi došlo do ponovnog grejanja.
Kod vas je sve to dobro podešeno, ali to što želite da Vam u kući bude preko 21C veoma mnogo košta. Jedan stepen više je preskup, jer pelet ide kao sumanut i onda nemate argumenata da se žalite na potrošnju. Kod Vas za početak treba naštelovati parametre za najbolje sagorevanje peleta koji trenutno sagorevate u kotlu.
@boleeve
Vama bih savetovao isto što sam savetovao i sebi u februaru mesecu ove godine, a to je da pročitate kompletnu ovu temu, kao i teme na drugim forumima koje se tiču grejanja na pelet. Kada sve pročitate biće Vam sve jasno kao po vedrom danu!
http://www.elitemadzone.org/t390535-Grejanje-na-pelet
Moze li neko da objasni kako uci u servisni mod kotla i promeniti temperaturu paljenja pumpe ,Burnit comfort plus
Hvala unapred
Pa mogao bih ja nesto slicno izvesti i sa ovim trokrakim, pumpa u kotlu mi se pali- gasi na 40c, a termostatska glava na trokrakom takodje. Kada temp kotla padne na 39, ona dugo stoji tako, po 2-3 sata, dok se kotao ne upali ponovo
E sad, ja bih mogao da povecam termo glavu na 60c i pumpu u kotlu takodje, a zadata da bude 65, tako bi ( pretpostavljam)voda u kotlu, nakon gasenja istog ostala 59 mozda malo manje( nisam siguran dok ne probam) i kada upali kotao bi dogrevao tih 6-7 c, a ne 26-27c koliko sad mora da dogreva?
Da li sam u pravu?
Postoji mesni sa termoglavom?
Ili moze na njega da se montira naknadno? Ne motorna, nego kao na radijatoru?
Da, sa termo glavom i sondom na povratnom vodu( ona salje signal tj kolika je temp,)
Ovako je to kod mene. Prvo je slika iz uputsva Kepo
Zašto ste kotao ostavili na toj paletici?
boree
Tako mi doslo
Mislim da ne skodi, jes malo ruzno ali je vislje, lakse mi kad cistim.
Sta rade serviseri prilikom pustanja kotla na pelet u rad?
Za toby traze 4800din plus 30 dinara po kilometru, sto ce u mom slucaju izaci preko 100e.
Za cega sam dao 166 hiljada, sad jos i to da placam?!
Izace me centralno 5000e za 80m2, a jos nisam ni dimnjak zidao, nego kroz zid, kao plinski.
Evo uslikao sam situaciju.
Mislio sam na tu cev horizontalnu skroz gore, sto ide iz mesnog, da presecem i turim jedan lufter automatski.