Ne razumem, ako stavljate t kotla na 58-60, kako vam se onda ne znoji kotao, ako je t povrata sasvim sigurno manje od 62?
Grejanje na pelet
Zaboravio sam jos da napomenem da su na 90% radijatora termo ventili osim u kupatilu i u dnevnoj gde i stoji termostat...
Ne verujem da cemo ikada imati potrebu da grejemo celu kucu.U nekoj daljoj buducnosti eventualno se moze grejati jos jedna soba od 20-ak m2 i to je sve.Sada sam jos detaljnije iscitala temu,kao i temu JACINA KOTLA ZA ODREDJENU KVADRATURU i jos vise sam razocarana izborom kotla koji smo mi uzeli.Natovarili smo duplu potrosnju na vrat bez potrebe,a i majstor kome smo ukazali poverenje ocigledno je ili neupucen ili je gledao da nam utrapi.Ocigledno sam ranije trebala da posetim ovu temu.Nadam se da me ne shvatate pogresno,nisam od onih koji ocekuju da se ogreju,a da za to ne plate.Nego,prosto mi je zao da potrosnja bude toliko ogromna kad vec nije morala da bude.Svakako,hvala vam jos jednom sto ste me prosvetlili
Pomoc, juce je za 6,5h pojeo dzak a pritom je kuca bila zagrejana, t vode u kotlu je bila 60s i dodje do 58 nikako da predje to, stavljao cunkove u dimnjak fi120 kao sto je serviser rekao ali nista ne pomaze, gasovi idu i do 175s, muslim da je to prevelika potrosnja sobzirom da grejem oko 100 kvadrata, sta raditi?
Pošto razmišljam kupovinu kotla na pelet kolika je realna potrošnja peleta za sezonu na 133m2 sa izolacijom stiropol 8cm, do sada sam trošio bez izolacije oko 6,5t banović kocka kotao 32kv i dali neko može dati preporuku koji kotao uzeti i koje snage za ovu površinu?
e ovako to kod mene izgleda
inace juče je bilo tačno 7 dana , grejem 80m2 , potrosio 9,5 dzakova peleta (pelet kupljen u Beočin ) , to ispada dnevno 20,3kg ! Kotao je na 72c , a trokraki postavljen na 4 , Digitalni programabilni termostat Computherm Q7 nastelovan od 00,00-5,30h 17c , 5,30-07,00h 22c , 07,00-15,00h 20c , 15,00-22,00c 22c , 22,00-00,00 h 20c !!
E sad voleo bi da mi kazete dali ja tu imam sta da diram ili je to sve OK , mislim da sam sad trenutno zadovoljan sa potrosnjom !!
Pošto razmišljam kupovinu kotla na pelet kolika je realna potrošnja peleta za sezonu na 133m2 sa izolacijom stiropol 8cm, do sada sam trošio bez izolacije oko 6,5t banović kocka kotao 32kv i dali neko može dati preporuku koji kotao uzeti i koje snage za ovu površinu?
Ta izolovana kvadratura zahtjeva otprilike kotao 12 - 15 kW a nezahvalno je preporučiti brend jer svi imaju svoje "mušice". Potrošnja bi trebala biti u rangu 3-4 tone a pošto ste trošili 6 tona uglja vidi se da volite toplotu pa bi mogla biti i nešto veća.
Uz kotao , optimalni minimum je termostatski trokraki ventil i termoglave koje već imate.
@ kucko
Probao sam taj NO NAME pelet iz Beocina,mislim da je malko losijeg kvaliteta,u mom slucaju mu je trebalo mnogo vise vremena da postigne zadatu temperaturu,a to znaci i vecu potrosnju......
Uzeo sam 1t nekog iz Vuckovice,nije ni taj bog zna sta,ali posle njega mi pec unutra bude neke cudne boje,golubije sivkasto/plavkasto..... Videcemo koliko sam spalio kada dodje 21. tada ce biti mesec dana.....
Trenutno za kuću mi nije neophodan mešni ventil ali ja negdje u januaru pustam drugu pumpu u rasadnik koja radi preko sobnog termostata pa kad termostat upali pumpu tada na nekih 20 min dođe hladna voda iz rasadnika pa povratna voda u peći padne ispod 60c što nije dobro za kotao. Dali bi u ovom slučaju mešni ventil spriječio ovaj nagli pad povratnog voda iz rasadnika?
Da naravno , to mu i jeste osnovna i najvažnija funkcija . Kad pređeš na pelet biće još važniji zbog male litraže kotla.
Jel ti ovo podno grejanje. Ako je podno onda je 60 stepeni visoka temperatura za podno. Treba biti između 30 i 40 stepeni,eventualno ako su cevi sa većim razmakom i ako je napolju veliki minus,onda 45 stepeni.
Pozdrav ljudi, novi sam član i imam problem u vezi grejanja na pelet.
Imam kotao Ferroli SFL 4 i gorionik SUN P7, ugradio sam ih pre dva meseca tako da se ove sezone prvi put grejemo na pelet ( do sada smo se grejali na drva i ugalj ).
Jutros mi se desilo ( već treći ili četvrti put) da se crevo transportera zapuši. Čitao sam po forumu da se navodno rešetka u gorioniku zapuši pa odatle krene na gore da se puni pelet dok se ne zapuši cela cev.?!?
Da li neko zna koji bi mogao da bude razlog zašto se to dešava? Pelet je navodno dobrog kvaliteta (Blagojević iz Vlasotinca), gorionik je serviser podesio na 3 ( kaže to mi je dovoljno), temperatura vode je nameštena na 65 C.
inače grejemo dve kuće, ukupna površina je oko 160 kvadrata, imamo dve pumpe i dva posebna termostata Computem Q8 pošto su dva sistema za dve kuće naravno.
U početku smo imali problem ( iskreno nismo znali kako sve to funkcioniše) sa podešavanjima, jer je gorionik stalno jurio temperaturu vode u kotlu od 65 C (a kada padne ispod 55 C on se opet pali), a mi smo noću isključivali termostate (odnosno pumpe) jer nam noću ne treba, ali bez obzira na to gorionik se bar 4-5 puta palio da dostigne zadatu temperaturu. Moj otac je našao rešenje ( valjda dobro rešenje), ugradio je dva kontaktora koji su povezani sa pumpama i sa gorionikom; kada se upali sobni termostat, upali se pumpa automatski se pali i kontaktor povezan s njom i pali se gorionik, na taj način je uspeo da eliminiše bespotrebno paljenje gorionika noću ili bilo kada u toku dana kada nije potrebno. Kada se ugasi termostat gasi se i gorionik naravno.
Da li je možda to rešenje problem, ili je to dobra stvar?
I još jedno pitanje: pre instaliranja sistema na pelet sam čitao po internetu da pepela ima vrlo malo, da je ceo sistem "na dugme", ponekad se očisti i to je to. U mom slučaju to nije tako. Čistimo na dva dana otprilike, a pepeo za tih dva dana puna pepeljara! Pitao sam kolegenicu koja je ugradila gorionik na postojeći kotao na drva, ona kaže da čisti jednom nedeljno i ima za "dve šake" pepela, a inače koristimo pelet od istog proizvođača. Da li je istina ja stvarno ne znam, za ovo moje sam siguran ...
Ako neko zna ili ima sličnih problema i ako je našao rešenje nek' pomaže
Hvala unapred
Pozdrav
@Petronije1985
Dobro ste napravili to sa kontaktorima. Znači kad se u referentnoj sobi gde se nalazi sobni termostat dostigne zadata temperatura on gasi i gorionik i pumpu. Serviser vam je dao dobru preporuku da Vam je dovoljna snaga 3, ali to što se rešetka zapuši dešava se zbog neusklađenosti parametra za doziranje peleta i promaje.
Za početak probajte da stavite ove parametre:
t01 0
t02 1
t03 51
t04 8
t05 100
t06 100
t07 18
t08 50
t09 24
t10 58
t11 28
t12 68
t13 33
t14 82
t15 39
t16 98
t17 46
t18 1
t19 99
t20 50
u01 68
u02 3
u03 0
Što se ostalih stvari tiče morate da preradite kotlarnicu. Imate dve grejne grane sa dve pumpe posle kojih mora da dodju nepovratni ventili, a pre njih dva četvorokraka mešna ventila, a pre njih hidraulična skretnica bez razlike pritiska i još jedna pumpa u kotlovskom krugu. Tek onda će to raditi po svim propisima. Ali ostavite se sad toga i probajte da naštelujete parametre ovako kako sam Vam poslao da bar podesite sagorevanje kako valja i da se ogrejete koliko toliko kao ljudi. Naravno da sve zavisi i od peleta, gledaćete u plamen da bude svetlo žut po svakoj snazi, nikako narandžast, pa onda krenite u fine tuning sa promenom parametara za promaju po svakoj snazi i to t08, t10, t12
Hvala Vam na detaljnim informacijama, kad probam javiću šta se dešava,
Hvala još jednom,
Srdačan pozdrav
Hvala Vam na detaljnim informacijama, kad probam javiću šta se dešava,
Hvala još jednom,
Srdačan pozdrav
Srksone, majstore: tako treba!
Išli smo u te škole kod drugova majku mu! Tako treba - SPS!
Srcson poslao sam ti pp.
Ovo je smijesno, kao da se neko dijete igralo..Boze dragi kakvih majstora sve ima...Zasto su u ormanu nastavljane cijevi(alu pex), zar ih nije mogao ostaviti malo duze pa posle kratiti po potrebi, zasto nije razdjelnik spustio nize pa da stanu one automatske ozrake u orman gdje i trebaju biti a ne da budu u kotlovnici kao sto su sada
Nije SPS nego tako treba.
Pre svega pozdrav za sve na ovoj temi,procitao sam je od pocetka i pored toga sto se moze svasta tu nauciti zaista su za svaku pohvalu istaknuti clanovi(ne bih sad da nabrajam da ne preskocim koga)koji svojim znanjem i savetima pomazu nama neukim.
Sto rekose mnogi gde ne naletih na vas pre nego sto sam uradio grejanje.
Imao bih par pitanja za vas.
Grejem se na kaljevu pec koja ima kotao u sebi pa me interesuje moze li se gorionik na pelet ugraditi na nju,kotao mi je u obliku slova u i bukvalno je loziste oblozeno sa njim slobodna strana je ta gde su vrata,sirina je oko 60 a dubina 26cm vivina oko 50cm i na njega jos navareno 6 redi bakarne spirale. Jacinu kotla ne znam i sa njm grejem kucu 90 kvadrata+20 koji se uglavnom ne greju. Gradjeno je termo blokom 30cm+ 5 stiropora,ploca trenutno nije izolovana ali u planu je 10 cm staklene vune.
Srdacan pozdrav
Na tome sad radim - na gorioniku za kaljevu peć. Računam, do leta biće prototip.
A u cemu je razlika u odnosu na vas klasican gorionik na pelet
Bitna je razlika, pre svega u snazi, potom u gabaritu i uopšte uzev tako to, Ima tu još nekih "kvestova" ali o tom - potom: da vidim(o) prvo taj prototip.
Hoce li taj gorionik biti za klasicne kaljeve ili moze i za kaljevu sa ugradjenim kotlom
Pa u cemu je razlika?
Elem, ja imam kaljevu pec. Nije velika. Do ove zime se grejali sa njom.
Mislio sam da je raskantan i prodam, ali ako ce biti gorionik za nju, ostavljam je pa da vidimo, ko zna
Razlika je velika
Ako je koristis kao pec mozes naloziti 2-3 vatre i ona isijava toplotu ceo dan,a kad ima kotao moras loziti stalno jer vatra greje kotao.
Ili da kupite akumulator toplote minimum od 1000 litara,pa ćete prepoloviti potrošnju. Što je po meni jeftinija varijanta nego nov kotao,a i ostaje vam mogućnost da nekad u budućnosti grejete celu kuću.
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®