U glavnom ga hvale, mada ima koji kažu da ima puno pepela i ništa naročito kalorija, a ima i kome je zapalio kotao, naravno zbog nenormalnog i nemoralnog prodavca koji je prodao celu paletu pokislog peleta...
Grejanje na pelet
Ja sam uzeo tonu Spačve, a sada 2t Nanix-a. Potrošio sam nekih pola tone za mesec i po Spačve, čini mi se da Nanix ima manje pepela i da manje prlja pepeljaru. Od ove godine imam pelet pa osim ova dva peleta nisam imao iskustva.
Malko sam merio potrosnju,sabirao,oduzimao,mnozio,delio........da sumiram:
Kupio sam 1t Biotherm-a iz Vuckovice,stiglo 21.10,od tada sam samo punio buker,cistio pec i gorionik.Potrosnja je sledeca:
0d 21.10.do 26.11 potrosio oko 550kg ostalo mi je jos 29 ili 30 dzakova........
Mislim da je to ok,temperature su sarolike,jer ''zenka'' radi u smenama.....
Dopuna:Nisam stigao ranije da se bavim matematikom,danas sam imao malo vremena,zato je racunica za 30 i koji dan gorenja....
Neki kazu isto sto i boree,znaci kako kome.Narucio sam danas jos 1t biotherma (muke zive oko skladistenja),vidim ima u ponudi dosta sa 80% cetinara(jela!) i 20% bukve.
E,sada ko sta voli i kako kome radi....Licno sam zadovoljan biothermom(pec je unutra neke golubije boje ) ,drugo nisam probavao na duge staze......
@alibeg
Da, u mene trenutno radi tako i dok god sobni ne ugasi pumpe radi priblizno oko zadane temp. i smanji snagu od 1-3, kada padne temp. ispod 63 pojacava max na zadanu snagu.
U 18:00 upalio peć, trenutno je 20:08.
Podesio kako si rekao. Trenutna temperatura 69, snaga 1. Samo što se nije ugasila. Dakle isto.
baltazar79 wrote:@alibeg
Da, u mene trenutno radi tako i dok god sobni ne ugasi pumpe radi priblizno oko zadane temp. i smanji snagu od 1-3, kada padne temp. ispod 63 pojacava max na zadanu snagu.
U 18:00 upalio peć, trenutno je 20:08.
Podesio kako si rekao. Trenutna temperatura 69, snaga 1. Samo što se nije ugasila. Dakle isto.
Posto je u tebe 35kw, a u mene 25, probaj sa manjom snagom 5 ili 4, smanjuj snagu dok ne vidis da kotao ne dostize prebrzo ili presporo zadanih 65. Ja sam danas upogonio i prizemlje i kotao od 15:30h do 19:30h na hladan start jedva postize 55*C, jer se pumpe pale na 50. Od sutra cu pojacati snagu max na 8, ako bude i tada sporo postizao zadanu temp. prelazim sa konstantnog rada na modulaciju.
Imam osjećaj da se ovo kod mene dešava zbog toga što je vani relativno toplo. Vidjećemo sljedeće sedmice kad snijeg i minusi zavaljaju.
Primjetio sam da mi je sada peći duže trebalo do 65, inače kad stavim na modulaciju i max snagu 10 to ekspresno ide gore, pa bude hlađenje kad pumpa proradi, pa ga ponovo zakuca na 65 veoma brzo. Danas je to sporo išlo. Ali opet pregrijavanje. Termoglave na cijelom spratu kojeg grijem između 4 i 5 (20-23,5).
Jesi ikako dirao doziranje? Primjetio sam da mi je i danas na snazi 1 najniže doziranje bilo 21% kao i na modulacija i snaga 10.
Da je ventil četvorokraki i kad bi ciljana temperatura bila bar 75 stepeni, a pumpa da se uključi na najmanje 63, sve bi bilo posve dugačije.
Pazi, modulacija i konstantan rad kod Termo fluxa su razlicite operacije. Ako je kotao podesen da radi u modulaciji, zadana snaga u konstantnom radu nema nikakve veze sa tim, svejedno je dali je podesena na 1 ili 10, jer to su dva odvojena rada. E ako je podesen konstantan rad onda zadana snaga ima vajde, ovako u modulaciji ne.
Nisam dirao nista, sve su fabricke postavke.
Nije mi jasno, šta je čaura za senzor? Pored čaure za termometar trebam i čauru za senzor?
Što se tiče bojlera, radi se o standardnom kombinovanom bojleru sanitarne vode. Nema nikakve senzore pomoću kojih bi kontrolirao pumpu ka bojleru?!?
Postoji li negdje na netu shema ovakve instalacije?
Zaključujem da niste pročitali moj blog! Tamo piše i šta je senzor i zašto i kako. Da, trebate i čauru za senzor za u buduće kada nekada dođe automatika.
Bojler nema senzore, ali njegovo punjenje se kontroliše preko termostata koji ima senzor, a koji se stavlja u čauru bojlera i pali njegovu pumpu, recimo, na 40C, a gasi je na 78C. Taj termostat može da bude ovaj: https://www.aliexpress.com/item/1pcs-DC12V-thermostat-Intelligent-digita...
Neka šema koja pokazuje kako to treba da izgleda nalazi se u prilogu.
alibeg,u bosni je caHura
Forum mi je pomogao da rijesim kondenz u peci .A sada molim zna li ko kako rjesiti problem sljake u pepeljari.Pec je alfaplam grande a koristim pelet Ensa Srbac 70 %smreka 30%bukva .Od prvog dana rada peci prisutna je sljaka debljine prsta na dnu pepeljare.Jednom prilikom kada nisam cistio pepeljaru cetiri- pet dana dogodilo se da se pelet od sljake nije uspio upaliti. Sad cistim pepeljaru od sljake svaka dva dana ,te nemam problema sa paljenjem Inace potrosnjom peleta sam za sada zadovoljan.Hvala.
Ima li ko iskustva ili savet pri odabiru gorionika na pelet. Moj izbor se sveo na LAMBORGINI i ECOPELL GUČA...
Zanima me da li neko već koristi isto ili slično, postavio bih ga VIADRUS 6 članaka...
@BojanBg
Zmajdin je prava adresa za Vas!
Hvala!
sinisasubic
Ta šljaka je od peleta i tu leka nema. Ispraznite rešetku svakog dana, nije to neki posao: setite se samo kako je to izgledalo dok ste ložili ručno, biće lakše.
I ja sam to mislio ali i otac ima isti pelet a termofluksovu pec i kaze da nema sljake.Pepela nema inace mnogo ,cistim svakih pet do sedam dana .Ta sljaka uvjek postoji i pri jednom paljenju peci,Stvori se odredeni sloj ali se onda netalozi dalje.Probacu uzeti u par navrata razlicite vrste peleta .Hvala.
Da li neko ima iskustva sa povezivanjem CRC141?
Kotao Biodom C25 (Wilo 25/4), dodatna pumpa u radijatorskom krugu, sobni termostat SQ7 RF.
Sta sa cime povezati?
Parametri za CRC141?
Pozdrav!
Eh konacno sam i ja dosao na red kod majstora da mi ugrade pumpu u kotlovski krug...sada vise nije tako velika razlika u temperaturama odlaza i povrata kotla, tj.skoro pa je i nema.
fotke u prilogu.
Jos jednom veliko hvala svima na pomoci i savjetima.
@Srkson
Malo sam crtao, jel ok ovakva instalacija, hoće li biti potrebna pumpa za bojler? 2m je od kotla.
@MyX-Mesha
Kako digitalno očitavaš te temperature?
@alibeg:
Kupio termometre, evo link: https://goo.gl/YyLS14
Imate ih u raznim varijantama, ali ja sam kupio ove najjeftinije na koje sam mogao u tom momentu naici. Kad su stigli, poredao sonde na krakove 4krakog ventila i to je to.
Potvrdjujem da su super prakticni i precizniji od analognih u radnjama.Poredio sam 10-ak komada i razlika je bila max.0,5*C.Baterije drze evo 2 god.
Kako se stavljaju te sonde na cijev?
Kako se stavljaju te sonde na cijev?
Ja sam ih alu-samoljepljivom trakom zalijepio i onda plasticnim vezicama dodatno stegnuo..
kod ukljucivanja gorionika b-max ispisuje na displeju gasenje kotla, ventilator radi ali se nista ne desava???
sta da se radi da bi se kotao pokrenuo???
@alibeg
Probajte tako pa vidite kako se ponaša. Naknadno možete da stavite pumpu ako niste zadovoljni rezultatima.
branislav k
Da nije možda foto-ćelija osvetljena odnekud?
Pre dve godine presao sam sa grejanja na drva i ugalj trošio oko 6 metara drva i 4 tone uglja na pelet jer je stari kotao Česki Dakon -Dor 32 procurio i nije više mogao da se zakrpi. Kupljen kotao Ferroli 22,5 i gorionik san P7. Grejem oko 160 kvadrata dva sprata odvojena, jedan sprat koji je najbliži kotlarnici se ne greje isključeni radijatori. sobni termostat Q-7 , izolacija samo na jednoj strani kuće , PVC stolarija, dimnjak urađen blokovima za dimnjake sa cevima unutra f 200 nije urađena izolacija na njemu samo omalterisan od 11 metara visok ide . Kotao se tokom dana više puta pali i gasi preko sobnog termostata dok ne postigne temperaturu u sobi gde je isti. Grejanje radi preko dana pali se u 06,00 časova postavljeno na 21 stepen za 15 miniuta na sprartu počinje grejanje i radijatori počinju da se zagrevaju i po malo se čuje pucketanje u cevima postavimo temperaturu na 21 ili 22 stepena , pred kupanje pojacamo i na 23 stepena zbog dece nocu ne radi jer je sobni termostat podesen na 18 stepeni od 22,00 časova tako da se i ne pali jer temperatura nepada ispod . Pumpa se pali prego nalagajućeg termostata kada kotao postiigne temperaturu od 30 stepeni , četvorokraki ventil ESBE bez elektronike i postavljen na 13 sati jer se okreće sa leve na desnu stranu i , pumpa je podesena na dvojku cev koja ide od kotla prema dimnjaku gde se nlazi klapna je stalno maksimalno otvorena prema dimnjaku . Pratio sam rad gorionika kada se upali prelazi i snaga 1 dođe do snage 4 gde na gorioniku piše da je postignuta temperatura od 59 stepena i a na kotlu oko 62 neprelazi više . Tada se gorionik sam gasi valjda mu sobni termostat da signal jer je postigao temperaturu Na donjem spratu gde je sobni termostat brže se zagreju radijatori aluminijumski Global i dva sušača u kupatilima , prošle godine smo potrošili oko 4 tone peleta, Radijatori se kada je hladno brzo ohlade i grejanje ponovo počinje da radi . Pepeo je boje kao pesak sivi svaki dan čistim rešetku i na njoj ima dosta zgure sagorele kada se pimne ona se raspadne u pepeo . U kanalima a ima ih ukupno 5 koje se nalazi unutar kotla na vrhu iznad ložišta postavljen limovi koje sam savio kao turbulatori, tu svaki dan kada cistim kotao nalazi dosta pepela i pepeljara bude skoro puna.Citao sam na forumu da je dobra automatika za četvorokraki ali se sada nema para .Na proleće ako se uzme kredit prvo izolacija pod broj 1 i automatika za 4 kraki. Da li je dobro da se u kotao poređaju cigle iz TA peći imam ih oko 12 pa lako bi ih postavio u krug oko plamena koji izlazi iz gorionika kažu da drže topllotu kad se zagreju Svaki vas savet je dobrodošao i sve prihvatam radi boljeg grejanja i da radijatori budu topli.
I ja sam narucio takve termostate sa aliexpressa. Cekam da stignu.
Koliko je precizno to merenje?
Meni dodatni problem prestavljaju plasticne cevi, koje sasvim sigurno spolja nisu tople, kao voda iznutra. Ne prenose toplotu kao metalne.
Najradije bih zabusio nekako u cev, da moze
Da li je neko,imao iskustva sa SPACVA peletom????