Deder da nesto priupitam,pa ako neko zna,necu mu nista
Da li neko zna sta je osetljivost impulsatora i cemu to sluzi????????????
Grejanje na pelet
Људи, имам Алфатерм 27 киловата шпорет-котао, отворени систем са 90 ребара Липовица радијатора. Са тим гријем око 150м2 етажу.
Може ли се на тај отворени систем уградити камин на пелет?
Mislim da imaju senzor za pritisak vode u sistemu, ako ima onda se mora zatvoriti sistem.
Alfa commo kamin ima senzor pritiska u sistemu ali on reaguje samo na prevelik pritisak ( 2,5 bara) tako da mislim da bi mogao na otvoren sistem.
da i meni je majstor rekao da je loš , al sad da izgorim ovu tonu pa cu razmislit i posavetovat se ovde sta kupiti !!
kucko wrote:e ovako to kod mene izgleda
Jel ti ovo podno grejanje. Ako je podno onda je 60 stepeni visoka temperatura za podno. Treba biti između 30 i 40 stepeni,eventualno ako su cevi sa većim razmakom i ako je napolju veliki minus,onda 45 stepeni.
ne , imam tucane radijatore , cevi idu kroz pod (plocice , laminat , ispod kosuljica i izolacija stiropor 5cm) do radijatora ! ali tu de prolaze cevi bude toplo
@ Boleeve
Mnogo vise se drva trosi kad je ugradjen kotao,e sad ima li to veze sa gorionikom i konstrukcijom samog ako si mislio na njega,ne znam,zato i pitam ovde moze li to da se odradi. Zbog toga sam i pitao na Zmajdinov odgovor da ima razlike u snazi u odnosu na klasicne peci na pelet.
kucko wrote:e ovako to kod mene izgleda
Ovo je smijesno, kao da se neko dijete igralo..Boze dragi kakvih majstora sve ima...Zasto su u ormanu nastavljane cijevi(alu pex), zar ih nije mogao ostaviti malo duze pa posle kratiti po potrebi, zasto nije razdjelnik spustio nize pa da stanu one automatske ozrake u orman gdje i trebaju biti a ne da budu u kotlovnici kao sto su sada
e stvarno ne znam , on tvrdi da je prenisko ostavio majstor koji je razvlacio cevi kad se pravila kuca !! ja sam ga naknadno zvao i trazio da mi ugradi mesaoni ventil posto sam ovde procitao da je neophodan , on se ljutio i tvrdio da ne treba , da sam znao ustvari malo vise ovde citao trazio bi četvorokraki da mi ugradi a ne trokraki , cak sam ga pitao da ugradi jos jednu pumpu on tvrdi da ne treba !! On je ugradio od ormara do peci cevi ( udaljeno 2m od kupatila do sobe n nekih 6m bakarnih cevi jedan col ) , pec , i zakacio dva radijatora koja su bila skinuta (samo ih vratio) , i taj trokraki i to sto se vidi na slici , stim sto je u ormaru sve bilo samo on produzio i podigao te razvodnike ili kako se vec zovu ukupno 330e ! meni je to izgleda previse pogotovo kad nisam posle citanja ovde zadovoljan sa ugradnjom
@dcabrossm
Imate duplo jači kotao nego li što Vam je potrebno. Kolika je snaga kotla kod komšije i koliku on to sličnu kvadraturu greje? Kod Vas možda može da se malo uštine na doziranju i promaji, ali će ušteda biti neznatna.
Mešni ventil stavite na 13h ako se otvara s desna na levo ili na 11h ako se otvara sa leva na desno. Takvim podešavanjem u radijatore puštate cca 42C što je dovoljno za fino grejanje za sve temperature od 0C +
Ciljna temperatura u kotlu da bude 80C (time neće potrošnja biti veća) i da radi u modulaciji (ne znam ima li taj kotao tu mogućnost).
@Srkson
Tu jačinu su mi rekli u fabrici. Ja sam prvo hteo od 25KW ali su mi rekli da bi 25ica radila na maksimumu i da bi potrošnja bila veća i da je bolje da uzmem ovaj od 35 i da će on raditi rasterećenije. Kod komšije je 25KW i on greje 180kvm. Ja sam pokušao da malo smanjim doziranje ali tad mu treba više vremena da postigne temperaturu i čini mi se da čak potroši više.
Kod mene je ručka na donjem delu "sata" tako da kad je na pola, onda ručka pokazuje 6 sati. Sad trenutno je na 8h. Smanjiću malo kad dođem. Inače, juče sam podigao temperaturu kotla na 75C. Ne znam šta znači da radi u modulaciji ali radi ovako:
Ako sobni termostat nije isključio, on zagreva do podešene temperature na kotlu (sad sam namestio na 75 a bilo je 70 fabrički). Kad postigne tu temperaturu on isključi i miruje i ponovo uključi kad temperatura padne na 5 stepeni nižu od zadate.
Ako sobni termostat isključi, onda on miruje a povremeno (mislim da je na svakih 45-60 min) doda malo peleta i temperatura vode može da padne i do 30ak stepeni (na 50 isključuje pumpu). Ako ga termostat uključi kad je tako niska temperatura, onda kreće od aktivacije pa onda tek pređe u stabilan režim.
Modulacija upravo eliminiše takav rad "pali-gasi" kao što je kod vas. Ograđujem se jer ne poznajem Vaš kotao i njegov princip rada, ali ako postoji opcija da se isti stavi u modulacioni rad i to tako da ciljana temperatura bude 80C, a da na 72C uđe u modulaciju tako što obara snagu sa najveće na sledeću nižu i onda na kraju samo održava vatru, a vi u radijatore preko mešnog ventila šaljete cca 42C. Ako je mešni kontra okrenut onda treba da bude u poziciju 17h ili 19h zavisno od smera otvaranja, znači otvorenost nekih 42% od punog svog hoda-pravog ugla od 90 stepeni.
Sobni termostat uvek mora da bude komandant nad kotlom i da ga on pali i gasi, a ne termostat kotla da isključuje kotao-gorionik. Moguće je da se desi i da termostat kotla odreaguje i ugasi gorionik, ali to obično biva kada je toplo vreme kao danas, a mešni ventil je ostao malo više prigušen i očas u kotlu bude 80C. Automatika na mešnom ventilu "pegla" dosta ovakvih situacija, ali to je sad već neka druga priča.
Nažalost nisam vam mnogo pomogao, ali vam ne preostaje ništa drugo do da ekperimentišete i probate sve varijante ne bi li se potrošnja svela na neku razumnu meru od 2 džaka na dan.
Inače pune su nam fabrike (ako ih uopšte i imamo) "stručnjaka" i "experata", pa smo zato i dogurali dovde. Negativna selekcija decenijama unazad!
Болеве : јесу то ППР цеви ?
Ao ste vi radili super, ali ne vidim izolaciju na alu pex cijevima?.....To su ogromni gubici ako su neizolovane cijevi a i povecana potrosnja ako imate pelet....Ali u svakom slucaju fino ste uradili I ja licno ne bih nikada radio plasticnim cijevima za vodu, to da ste uradili bakrom do kotlovnice bolje bi bilo, a ne bi vas mnogo kostalo ali ako ste zaddovoljni to je ok..Pozz
А шта недостаје пластичним цевима за воду, кад су предвиђене и за развод топле воде?
Jedno je voda iz bojlera koja radi/cirkulise samo kada otvorite slavinu i to je u vecini slucajeva temperatura manja od 60°C a drugo je sistem grijanja na kojem cesto ide 70-80 i vise stepeni i konstantna cirkulacija kroz cijevi...Ako vam jednom prokuva sporet/kotao mozete se pozdraviti sa cijevima....Pogotovo ako su na vidnom mjestu i cak ako stavite selne na svakih 20-ak cm cijevi ce se izvitoperiti......Ali svako ima svoje....To je Estetski Nula
Постоје тзв. фазер цеви које су намење за дистрибуцију топле воде и издржавају поменуте температуре без деформација. Треба се информисати, познавати материјале и употребити одговарајуће. Једноставно, зар не? Урадио сам развод пре једно 10 година са ППР цевима и све ради перфектно до данас.
Kako god vi kazete.... zasto bacati hiljade i hiljade evra kada sve mozete napraviti za par stotina.... Ne znam zasto glupi inzinjeri projektuju sve sa bakrom ili crnim cijevima, ili cak inoxom kada se sve moze odraditi ppr-om za male pare .Pozz za vas.
Нису глупи инжењери, него постоји инерција и онај систем, "а што ја морам бити први који уводи новотарије, кад се овако ради већ годинама"?
Apropo PPR cevi , postala je već praksa da se kod stambenih zgrada grejne veritkale rade od PPR (uglavnom oznake SDR ) . O vitoperenju cevi to jednostavno nije tačno . ali postoji više tipova PPR cevi . Što se estetike tiče , neko voli ovako , neko onako ...
I naravno da se grejanje ne radi samo bakrom , čelikom nego i al cevima , pvc-om ...
I Ja sam uradio kucnu instalaciju tim plasticnim cevima jos pre 6-7god.Onda je bila razlika u ceni vise nego duplo,sada neznam.Estetika...primaju odlicno boju za zidove.Temperatura im nesmeta.Samo na jednom mestu primecujem dilataciju.
znam ja vrlo dobro sta i kako se radi po zgradama, to sto oni rade to je smijurija, i te zgrade pretezno jedan izvodjac radi u gradu(tako to ide-GAZDA) i tu njega ne intersuje ni projekat ni nista drugo, tu je bitan samo novac....pocev od najjeftinijih razdjelnih ormana i razdjelnika,najmanjih mogucih radijator, najlosijih alu pex cijevi pa onda krenu u serijsko vezanje radijatora, to je da stanes i da places...... i onda se sve to lijepo pokrije estrihom i vertikale se sakriju i stan se proda za fine parice i ponovo u krug....ali to sve radi na principu toplane(pa ima kapacitetad a gura i radi)...a kada dodje vrijeme da stanari uvedu svoje grijanje kao sto to mnogi sada rade onda ce biti problemi....odnosno nakon useljaja odmah mijenjaju i renoviraju stan zbog grijanja....Masa je takvih slucajeva.
@ peletisamopelet
Druze,ti sve to znas,a u stvari NEMAS POJMA (sala,mala) .............. Procitaj malo po netu da vidis kako tehnologija napreduje i cemu sluzi. To sto je Srbija ZAOSTALA za normalnim svetom,to je drugi problem.
Znate,negde po nekim institucijama je STROGO,ali STROGO propisano da sve instalacije(voda i grejanje) MORAJU DA BUDU OD PLASIKE.
Recimo ima REHAU program,nama dostupan
Generalizovanje je vrlo nezgodna stvar . A drugo polemika je počela oko upotrebe/zloupotrebe PPR cevi . Svako koga zanima može da proveri da se odredjene PPR cevi koriste za grejanje i da su preporučene i garantovane od strane proizvodjača .
Drugi je problem što smo mi ovde u Srbiji toliko osiromašeni pa sad sumnjamo u sve i svakoga , a sa druge strane ne postoji ni red ni zakon ni propis , pa može da radi ko šta hoće . Pa pogledajte samo ovu temu , od nečega što bi trebalo da je esktra stvar i da radi savršeno se napravila čitava nauka jer je problematika ogromna . Ispadoše " peletarski " sistemi komplikovani ko Sojuz brodovi .
Drugo ako već pričate o tim "gazdama " i kako rade , šta mislite kako i od čega izvode čelične vertikale , ili ste možda stava da sa čelikom rade pravilno a sa PPR cevima to ne rade ?
Tajna Sojuza je u jednostavnosti, kao i u svemu drugom ingenioznom.
Pa baš zato sam naveo "Sojuz " .... i ironično ga uporedio sa "mukama peletarskim "
@milenko NS , nije Srbija zaostala , daleko bilo , sa kakvim se mi problemima borimo i na kakav način i kojim sredstvima rešavamo iste , mi smo genijalci . Pogledajte samo ovu temu , ovo da se desilo u bilo kojoj zapadnoj zemlji verujem da bi se polovina "peletara " tamo smrzlo i to poludelih jer im kotao ne radi . A kod nas se ozbiljni problemi rešavaju na forumima i to bez žrtava .
Pogledajte na YT kako se običan svet sprema za nestanak struje tzv blackout . A kod nas i kad su na bombardovali grafitnim bombama , šta se desilo , pa nije prošlo par sati , pa se neko u EPS-u dosetio da upotrebi ventilatore i turbine i oduva to sa instalacija ...
Ja nisam rekao da li oni pravilno rade vertikale ili ne.............. ja pricam o ustedi, i normalno da ce uvijek stavljati plasticne cijevi jer su 10x jeftinije nego celik, bakar, inox itd...... Idi malo obidji ozbiljnije firme/fabrike pa vidi sta i cime je radjeno druze moj....I niko nije rekao da je sistem na pelet komplikovan, bas suprotno....Samo kada covjek udje na ovaj forum toliko ste sve zakomplikovali da se covjek totalno izgubi u vasim silnim objasnjenima, a na kraju niste nista ni objasnili....samo pisete, treba mijesajuci ventil, manometri, nepovrati ventili, pumpa jedna druga, elektronika sa ovim i onim i na kraju covjeku i ne ostane vise para nego za ppr cijevi....i sta ste ustedili na kraju, NISTA....... IZOLACIJA stedi pelet, a ne mijesajuci ventili, akumulatori toplote itd......I obavezno na svaki vas komentar se na kraju doda "preporucena temperatura neka vam bude 21°C" po noci 16 itd, sto u prevedenom smislu znaci da se pec i ne pali....I opet ljudi koji traze pomoc na ovom forumu trose ogromne kolicine peleta iako su bacili tonu para citajuci vas forum....... POZDRAV ZA SVE VAS.
Ja ne sporim ništa o "peletarskim " sistemima , ali se neka pravila moraju primeniti i neki uredjaji da bi sistem radio . O uštedama recimo poredeći cenu PPR cevi i cenu čeličnih (HIS) vidim da nemate pojma o čemu pričate , jer je cena PPR cevi po d/m bar dupla !!! Ali se radi o lakšoj i bržoj ugradnji i manjoj mogućnosti za greške .
Izolacija štedi svaki energent ne samo pelet .
Ok,slazem se,zato platiti nesto jako skupo,ako nesto drugo sto sluzi toj istoj svrsi?
Zato sto je ovo Srbija,MORA da se improvizuje,drugacije ne bi islo.....Sto se potrosnje tice,ispadoste Vi i moj serviser u pravu,evo i zasto:
Pitam ja kolika treba da bude potrosnja pelete na grubo 120m²(imao je uvid u sistem grejanja,izolaciju i jos je nesto pipkao)?
Serviser kao iz topa: tu negde oko 5t.....
Pitam:5t,sta ja grejem kosiluk i dvoriste?
Serviser mrtav ladan:pa toliko ljudi trose....
Dodje kosija da vidi (pozovem ga) i pitam ga ,onako pred serviserom koliko trosi peleta po sezoni (greje oko 140m²) ?.....Kaze covek 2,2t-2,5t,u kuci 21,5 non stop......
Trebao bi i serviser malo da se potrudi,da se gorionik ne prezderava peleta,da mu ne pozli..........Ipak je ovo Srbistan
Pa opet te pitam u cemu je razlika?
Kako to utice na razliku u konstrukciji?