Hvala na odgovorima!
Za ovaj Minitherm aqua 8,5kw i sam proizvođač kaže "Zagrijava do 60 kvadratnih metara dobro izoliranog stambenog prostora." Tako da ne bih rizikovao.
Ipak njihov taj Interio koji sam spominjao postoji i od 14kw a ne samo od 20kw možda njega da uzmem, samo da saznam zašto mi je od strane dva stručnjaka određena snaga 18-21 kw.
Grejanje na pelet
zmajdin i boree su bolji strucnjaci od tih tvojih "strucnjaka"!
Sve preko 12kw (kaminskih) je preterano za tu m2, imate i drugih proizvođača, mada mbs thermo pelet 12 bi preporučio ako baš mora preko 10kw a da je cenovno i kvalitet tu negde prihvatljiv.
Поздрав свима, добили сте још једног члана форума који би да постане "Пелетовац" а који би Вас замолио за помоћ
Живим у породичној кући од цца 100 м2 грејне површине, зидови су од ситне цигле (класична стара градња), изолација 8 цм стиропора са фасадом преко, прозори дрвени - дупли, кров није изолован али бих то вероватно урадили упоредно са увођењем парног грејања (камена или стаклена вуна оријентационо 10 цм). За сада је планирано да се купе алу-радијатори, да се дода 4-краки вентил, ако треба и додатна пумпа, цеви вероватно бакарне (или Ваш предлог). Од котлова сам гледао Кован Еколајн 20кв, СтилМетал Еко Смарт 15кв, Кепо АЦ15, Вајсман Лигна 050 20кв, гледао сам и онај Херц али не могу нигде да нађем цену а не делује да је баш повољан... Котао слободно предложите и неки који није са списка. Котларница тренутно не постоји, то би смо доградили јер колико видим велика већина сматра да је боље да има засебна просторија.
Такође бих искористио прилику и да питам шта мислите о мојој намери да пре куповине ангажујем фирму која би ми одрадила пројекат и "енергетски пасош" ? У суштини то би био први корак, па избор мајстора (ако та фирма не ради грејање или ми се не свиде, или нађем супер мајстора), онда одабир котла и радијатора, и наравно онда следе радови.
Ако неко има предлог за квалитетног мајстора или фирму која би могла да одради ово што сам планирао слободно предложите, локација радова је Лапово. Можда ово делује мало претенциозно и да се даје много пара али кад радим волим да то буде како треба и да више не мислим о томе.
Хвала свима унапред.
Ukoliko vam treba dobar majstor ,sve preporuke za našeg uvaženog člana pod nadimkom grejac
Boljeg majstora od Grejaca nema na ovim prostorima.
Video sam neke njegove radove. Perfekcionista i zna znanje.
Boljeg majstora od Grejaca nema na ovim prostorima.
Video sam neke njegove radove. Perfekcionista i zna znanje.
Potpisujem!
Dobar dan svima...
Opisao bih ukratko slucaj:
Zivim u stambenoj zgradi koja je izgradjena 1901 godine...Do prosle zime sam se grejao na drva( i ugljene brikete -u podrumu kotao termomont tk 30...relativno sam bio zadovoljan,ali je problem sledeci.Pred kraj sezone,komsija iznad mene se pozalio da mu iz zidova izbija dim,sto je znak da je i poslednji valjani odzak prosvirao....te sad moram da menjam nacin grejanja-odzacari su mi rekli da mogu da ubacim prohromske cevi u odzak ili da predjem na pelet...
Razmisljao sam o peletu,ali ne znam da li uzeti gorionik ili komplet kotao.
Grejem 110 kvadrata ali je visina 3.85 metara,kotlarnica je ispod moga stana a iznad mene ima jos jedan sprat i tavan...otvor dimnjaka je 120mm...do sada sam gledao termomontov TOBY 21 i Mareli kotao na pelet PB 24...bitan mi je i servis jer sam nov u ovome a ne bih da jurim majstore u sred sezone...
pozdrav svima...
Као прво мора да се среди димњак.Најбоље је ставити Фи 120 , то би пре куповине требало да провериш .А провера је пустити један комад те ширине са теговима одозгоре и проверити јели пролазно.Онда следи одабир цеви.Прохромски са наравно најбољи али су и скупи.Кепо например прави те димоводне цеви али треба проверити да жљебови на саставима могу да прођу кроз димњак.Ако би прешао на пелет исто би морао да сређујеш димњак.Ако димњак пропушта онда је опасно било шта да се ложи.
За остало треба добро да се прерачунаш.На пелет може да се пређе само додавањем горионика и спремника на пелет.Али ако ти није досадило да ложиш угаљ и дрва онда остани на томе.Цене пелета а посебно квалитет лудују и многи су се покајали .
hvala na odgovoru....rekose mi da odzak i nije puno bitan za pelet,zato sam i mislio da mogu da predjem...Da diram i adaptiram odzak(otprilike 15-20 metara),mislim da ce me preskupo izaci....tako da mi ostaje struja kao opcija...
Хвала Вам на препоруци за мајстора, може ли помоћ и око одабира котла ?
Na Herz zaboravi (zbog cene).
Mozda je najbolje da to ostavis Grejacu da ti preporuci kad vidi situaciju na licu mesta.
Evo i mene, stigao sa godisnjeg pa nisam bio aktivan
Pozdrav Grejac.
Imao sam pitanje za tebe par postova unazad, pa ako nije problem volio bih da cujem i tvoje misljenje.
@romim
Dajte broj posta da ne lutam.
@Ximi
Preporuciti nesto u danasnje vreme je totalno nezahvalna rabota. Ali od svega ovoga sto ste naveli Kepo je po meni najbolja opcija. Servis odlican, tehnicka podrska odlicna...
@pajaptt
Odzak mora da bude ispravan i po propisu. Da li grejali na cvrsto gorivo ili na pelet sve jedno. Ako je "pustio" moze doci i do tragicnih posledica. Problem je zapremina prostora. Potrebno je vise informacija o stanju objekta. debljina zidova, izolacija, stolarija...
Grejac broj posta #6223
Biodom C 25 ili H 25 je po meni kotao koji je jako lose tehnicki resen. Od skoro su ubacili jos jedan ventilator za primarni vazdug i to je kao resilo sve probleme. Od tada nemam nikakvih informacija kakav je u radu. Mala pepeljara, Lose osmisljeno ciscenje turbulatora i samog kotla. Jedan veliki promasaj od strane Biodoma. Zbog toga, jedino sto priznajem od njih je verzija 27 Valter, i ovaj novi Doublefan 34 i stara verzija 33.
Z Vas objekat sve preko 20KW je bacanje para. Ja i onako nisam pristalica drzanja kotla na pelet u stambenoj prostoriji, ali kad vec tako mora, pokusajte da odaberete nesto iz ponude na nasem trzistu. Toplo preporucujem Kepo i Termoflux
@pajaptt
Odzak mora da bude ispravan i po propisu. Da li grejali na cvrsto gorivo ili na pelet sve jedno. Ako je "pustio" moze doci i do tragicnih posledica. Problem je zapremina prostora. Potrebno je vise informacija o stanju objekta. debljina zidova, izolacija, stolarija...
pa,grejao bih oko 80-90 kvadrata visine 3.85 m....debljina zida je oko 60 cm...to su stare zgrade (1901 godine) tako da o nekoj izolaciji i nema govora,ali sam ugradio pre par godina PVC stolariju...
Od 2006 do danas sam koristio Termomontov tk 30 kotao na drva i brikete...lepo ugreje,ali svaki sat sam morao dole na dopunu...i sve je bilo ok do marta ove godine,kada se komsija iznad mene pozalio da mu se u stanu oseti dim....Bili su i odzacari,pregledali odzak,cistili ali su dosli do zakljucka da nije bio zapusen odzak,a ni prljav nesto posebno,i da ih pozovem u septembru da jos jednom prociste sa nekim lancima....Ocekujem ih tokom nedelje pa cu im traziti jos jedom detaljan pregled odzaka ,kako bih znao sta dalje...
Da li postoji opcija da se iz kotla,koji ce biti u podrumskoj prostoriji izvuku sulundari kroz prozor u dvoriste...mislim...koliki dim stvara pelet i da li se mnogo oseti?
I neko misljenje o termomont toby seriji....hvala
Grejac hvala na odgovoru.
Ako moze jos jedno pitanje vezano za mjesni ventil pisao sam u tom postu. Ima li razlike u ugradnji istog posto je u pitanju kamin a ne kotao? Majstor mi savjetuje da mi je nepotreban.
Gledao sam thermoflux interio 20kw pa mi je jedna stvar cudna. Od svih kamina na trzistu te snage ima najmanji kapacitet vode u kotlu 25 litara ? Koliko to ima ulogu na samo grijanje u odnosu na kamine koji vecinom imaju oko 40 litara vode.
Interio 14kw ima kotao od 33 litra a od 20kw 25 litara pa mi to nikako nije logicno i malo mi je cudno?
Moj toby 20 radi bez spoljnog dimnjaka, odnosno cev je izbacena samo 10 cm spolja . Dim se vidi samo u potpali, posle u radu se ne vidi. Ne prlja fasadu . Znam za jos 5-6 tobija da radi na ovaj nacin i zato sam ga i uzeo.
Sinoc sam zavrsio grejanje kod mog drugara. Vikendica 60m2, 6 grejnih tela, razvod alpex, a kotlarnica mojih ruku delo. Za par dana treba da cucne PltGrnk 11.3, trenutno busimo rupu na drugim vratima, tako da ce kotao da ima dvoje vrata od kojih jedna za lozenje drvima, a druga sa gorionikom. Kada se jedna vrata koriste, druga su otvorena. Ostavljeni prikljucci od 1 col za bojler sa dva izmenjivaca od 150 litara koji ce se takodje grejati preko kotla, a leti solarnim panelom. Evo par slika kako su tekli radovi.
Svaka čast Mladene! Nije samo lepo i korisno čitati Vaše post-ove već i gledati Vaše radove koji su uvek jako pedantni i za svaku pohvalu s obzirom da se ne bavite grejanjem profesionalno. Bravo!
Sistem je jako "bogat" i nije se štedelo ni na čemu. Koliko se isplati uraditi ivakav sistem ako se koristi samo povremeno?
Ima da se kupe gotova vrata za ugradnju gorionika, koštaju isto koliko i ona bez rupe.
Nisam znao za vrata, sad je kasno, moracu da busim rupu na ovima. Sto se tice isplativosti, vikendica je samo za drugara, tu ce inace da zive njegovi roditelji, tako da ce se isplatiti.
Kakva je situacija sa peletom u Srbiji, kakve su cijene?
Kod nas je prosle godine u ovo vrijeme cijena bila 125e tona.
Ove godine cijene se krecu od 165e pa i vise i svaki dan rastu.
Slabo gdje ima kupiti pelet da je isporuka kad se uplati nego ljudi uplacuju i cekaju oktobar da se isporuci. Ako se ovako nastavi upitna ce biti isplativost grijanja na pelet.
Ima li neko iskustva sa peletom sastav 80% jela i 20% bukva?
Ovde su cene oko 200e/t. za pelet iz Srbije.
Ima i ukrajinskog po 165e i iz BiH po 170e (Eko-M Srebrenica)
Treba mi pomoc oko izbora kotla
Kuca je nekih 70-ak kvadrata. Gradjena 70-ih, zidovi cigla, mislim 30 cm. Karatavan. Trenutno nemam izolaciju ali bitrebalo u blizoj buducnosti da uradim.
Koja jacina kotla bi mi odgovarala? Ili peci, sad se ne razumem bas. Mislio sam da ga stavim u podrum. I koju firmu mi preporucujete (znam da je nezahvalno pitanje). I koja bi otprilike potrosnja peleta bila?
I cisto informativno, jer jos razmisljam, koja jacina kotla na cvrsto gorivo bi mi odgovarala?
Ako cete samo na pelet, onda glasam za Toby 12, a ako cete na cvrsto plus gorionik, onda Viadrus sa 4 rebra i PltGrnk 11.3. To je moj predlog
Sad gledam specifikacije tobija, jel njegova snaga dovoiljna?
A ova opcija sa viadrus + gorionik jel to kombinovani kotao na drva + pelet?
A sta mislis koja je snaga klasicnog kotla na cvrsto gorivo dovoljna za 70-ak kvadrata?
Video sam na internet
termomont 17kw
Termomont tzk 18kw
Imai
centrometal 20kw
Viadrus 4 rebra...
Jos uvek sam u dilemi za drva ili pelet. Ako bih se odlucio samo za kotao na pelet jel bi manje trosio u odnosu na kombinovani kotao?
E da imam i mogucnost da stavim pec na pelet u kuhinju, jel bolje kotao u podrum ili one peci za etazno grejanje u kuhinji?
Minitherm aqua 8,5kw
Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®